Academedias egen utredning avslöjade ”rektorsbetygen”

Ändå fortsatte problem med obehöriga lärare: ”Aldrig jätteroligt att bli granskad”

Uppdaterad 2023-03-02 | Publicerad 2022-11-19

Förra året larmade en stor grupp lärare på Cybergymnasiet till Academedia om en besynnerlig upptäckt: rader av överstrukna betyg.

Elever som inte hade klarat deras kurser hade plötsligt ändå fått godkänt.

– De eleverna var inte i närheten av att bli godkända, det var helt omöjligt. Det borde aldrig ha hänt, säger en lärare.

I det digitala systemet School Soft såg det ut som om de själva hade satt betygen.

Men när lärarna på Cybergymnasiet krävde att skolsekreteraren skulle ta fram och visa de fysiska betygskatalogerna, som förvaras i ett grått, låst arkivskåp på skolan, avslöjades något annat.

Rektorerna på skolan hade strukit över mängder av betyg och skrivit dit nya med sina egna initialer bredvid.

Lärarna var upprörda, och menade att allvarliga felaktigheter hade begåtts i deras namn.

– Vi har bevis för att det hände, vi är flera lärare som kunde gått till domstol och vittnat om det, säger en lärare.

Academedias skolchef Jens Levin.

Istället gjorde Academedia en egen utredning av vad som pågick på gymnasieskolan, som ligger på en tjusig adress i Vasastan i Stockholm.

– Academedia var inte nöjda, de blev förbannade – det syns ju att betygen är ändrade, berättar en anställd om stämningen på skolan vid tidpunkten, våren 2021.

Academedias skolchef Jens Levin, berättar att två personer från företagets kvalitetsavdelning skickades till Cybergymnasiet för att göra en internrevision. Det som upptäcktes på skolan var något de ”inte hade sett innan”, säger han.

– Det kändes inte rätt, utifrån hur lärarna också uttryckte det. Efter revisionen var det väldigt klart att vi inte kulle jobba vidare på det sättet. Vi var alla överens om att det här var inte något som skulle fortsätta, vi ändrade över en natt.

Flera i personalen förhördes. De fysiska betygskataloger togs återigen fram ur kassaskåpet och granskades noggrant tillsammans med skolledningen.

Facken informerades och intervjuades också.

Man kallade medlemmarna till stormöte i aulan.

– Det framkom vid detta möte att cirka 10–12 lärare hade erfarit samma sak, att betyg hade ändrats efter de hade meddelat betyg i systemet. I de flesta fall var det ändringar från F till godkänt betyg E, men även i ett par andra fall på högre betygsgrader, säger Göran Aspgren, facklig representant för Lärarnas Riksförbund.

Avslöjandet skapade stort obehag bland lärare på skolan.

Många kände att det var en kränkning av deras integritet och omdömen att betyg som de redan hade satt, ändrades i efterhand. Enligt Academedia skulle problemen med rektorsbetygen omedelbart upphöra.

– Man slog fast att det här får inte hända igen. Skolledningen kom väl ur det en aning tilltufsade, berättar en av lärarna.

Men de anställda fick aldrig ta del av resultatet av den interna utredningen. Inte heller fick de veta vidden av hur många betyg som strukits över och ändrats, eller av hur prövningarna gjorts. Och det visade sig att problemen skulle fortsätta.

Academedias lokaler i Stockholm.

På vårterminen 2021 kom ett mejl till skolans anställda, där skolledningen medgav att det uppdagats brister kring betygen.

”Det är aldrig jätteroligt att bli granskad och kritiserad, men otroligt nyttigt”, skrev skolans rektor i mejlet till sina anställda.

Hon nekade där till att elever på Cybergymnasiet fått några ”gratisbetyg” – men erkände att ägaren Academedia riktat skarp kritik mot skolledningen.

Skolföretagets interna granskning hade nämligen visat att antalet så kallade ”prövningar” på skolan stack ut. Varningen från Academedia handlade också om att rektorerna låg bakom alldeles för många uppskrivna betyg.

Enligt rektorn på skolan hade syftet med detta varit att ”avlasta en redan hårt arbetande lärarkår”. Det skulle dock ändras nu, slog rektorn fast i mejlet: ”Jag och alla vill ju göra rätt och göra det bra”.

Men det dröjde inte länge innan nya problem dök upp med betygssättningen på skolan.

– Academedia tyckte att de hade gjort tillräckligt för att stävja fusket. Man införde en regel om att rektorerna inte skulle sätta några mer betyg, förklarar en lärare.

Betygsdokument från vårterminen 2022 visar dock att obehöriga lärare fortsätter att sätta betyg på skolan, i strid mot skollagen.

I ett fall handlar det om en elev som enligt källor nästan var helt frånvarande på lektionerna i våras. Hen riskerade att få underkänt. I stället har hen hoppat av kursen en vecka innan studenten och gjort en snabb prövning i ämnet med en obehörig lärare.

Betygsdokumenten visar att eleven till slut får E i betyg.

Skolinspektionen har tidigare sett allvarligt på liknande problem kring betygsättning.

Thorén Business School i Solna hotades tidigare i år med böter på en halv miljon kronor. Där hade en biträdande rektor satt betyg i företagsekonomi, utan att ha rätt behörighet.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut om Thorén i Solna att ”betygssättningen vid skolan inte är rättssäker”.

Men situationen på Cybergymnasiet har aldrig rapporterats till myndigheten, trots att Academedia varit medvetna om situationen. En visselblåsare på skolan har kontaktat Skolinspektionen, men fått höra att myndigheten inte kan garantera källskydd.

Enligt fackliga representanter på skolan upplevde en del av medlemmarna att Academedia gjort för lite för att komma till rätta med bristerna.

– Huvudmannen såg allvarligt på det inträffade. Dock var det en besvikelse att ingen tydligare åtgärd gjordes mot de berörda cheferna då och de mer eller mindre uteblivna åtgärderna. Det är troligen därför flera medarbetare bland lärarna fortfarande vill ha klarhet i detta, säger Göran Aspgren, Lärarnas Riksförbund.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET