Skottet som fick stopp på Påskupploppen

Mahomed sköts – berättar själv från fängelset:
”Förklarat för barnen att jag gjorde fel”

Publicerad 2023-04-05

Efter skottet stannade allt upp.

Stenarna slutade plötsligt vina genom förorten Navestad i Norrköping.

På marken låg Mahomed, 29, blödande. En tvåbarnspappa som jobbade i lagret på Rusta och aldrig gjort något kriminellt.

– Jag tänker att det var den dagen ljuset och framtiden slocknade för mig. Jag ångrar mig så mycket, säger han inifrån Västerviks­anstalten.

Han minns inte detaljerna. Bara smärtan. Hörde aldrig polisens varningsskott, trots att det måste smällt minst tio gånger.

Att han stått längst fram i folkmassan, som en ledare, med en påk i handen, förstod han först när han såg filmerna i rätten, säger han.

– Jag ramlade omkull och trodde mitt ben gått av på mitten. Några försökte bära iväg mig, säger Mahomed.

Polisen bär iväg Mahomed som skjutits i låret.

Vi träffas i besöksrummet, han sitter i Västerviksanstaltens gröna myskläder och tofflor. Håret rakat. Lika bra då det inte finns några vettiga hårprodukter inne på fängelset. I högerlåret har han inopererade metallskenor och skruvar där kulan träffade.

Nu behöver han inte kryckorna längre.

Det har gått exakt ett år.

Polisen som avlossade skottet berättade i utredningen att han inte hade något val.

Mahomed kom för nära, med galen blick och en stor sten i handen.

Där och då drogs allting till sin spets, menade polismannen.

– Jag hade ingen sköld heller utan stod där mer eller mindre blottad liksom. Han ville döda mig. Jag hade inte tid för varningsskott utan här var det verkanseld som gällde.

Bara någon minut senare upphörde stenkastningen.

Vittnen har beskrivit hur det efter att Mahomed sköts plötsligt sänkte sig ett lugn över miljonprogrammet i Norrköping.

Den av raseri förblindade folkmassan som i flera timmar hade kastat molotovcocktails inlindade i aluminium, sönderbrutna cementplattor, avrivna grenar, stenar, cykelställ och brädor, som hade eldat bildäck och bråte - stannade upp. Som nyvakna.

Mahomed bärs in i ambulansen. Efter skottet mot honom upphörde stenkastningen – och påskupploppen.

Runt omkring såg Navestad ut som en krigszon.

Krossade fönster i lägenheter och på BVC. Tomhylsor överallt.

”Varför skjuter ni folk, vi kastar ju bara sten?”, frågade någon förvånat.

Samma poliser som mobben just hade attackerat sprang nu fram, för att rädda Mahomeds liv.

– Jag trodde de skulle skjuta mig då, att jag skulle dö. Som polisen gör i Somalia. Men polisen som kom fram frågade vad jag hette, sa åt mig att andas. Hon sa: ”allt kommer att bli bra”. Jag minns att jag kände mig trygg, säger Mahomed.

På långt håll såg tillresta, specialutbildade Delta-enheter från polisen den svarta röken stiga upp ur Navestad, byggt som två stora ringar.

Påskupploppen hade dagarna innan rasat i Rinkeby, Malmö, Landskrona Örebro och Linköping. 

Rasmus Paludan, ledare för danska högerextrema partiet Stram kurs, eldade egentligen bara koranen vid två tillfällen den veckan. Men våldsvågen fortsatte.

På påskdagens eftermiddag nådde oroligheterna för andra gången Navestad i Norrköping. Området är uppbyggt i två gigantiska ringar av lägenhetskomplex, Guldringen och Silverringen.

Det låter nästan som ett palats.

Men det är ett av Norrköpings fattigaste områden.

Här skjuts Mahomed med verksanseld. Han faller ner på marken längst ner i bilden.

Lagerarbetaren Mahomed hade fått en dag ledigt och skulle shoppa tillsammans med sin fru, finkläder och presenter till barnen inför Eid, högtiden som avslutar fastemånaden ramadan. Men han beskriver sig egentligen inte som särskilt religiös.

– Varför gick jag inte och handlade istället? Jag frågar mig själv hela tiden, varför gjorde jag så?

Vad är svaret då?

– Enda svaret är att jag gjorde fel. Det blir lätt att jag låter mina känslor styra mig. Jag har inget bättre svar än, du gjorde det här, du valde det här, säger Mahomed.

Trots att folkmassan just attackerat dem, sprang poliser fram och gjorde första hjälpen på Mahomed. Kollegorna bildade en ring runt för att skydda.

Bland det 60-tal män som hittills dömts för upploppen sticker han ut.

En tvåbarnsfar, tidigare ostraffad förutom en biljettförseelse på en spårvagn. En man med fast anställning och ordnat liv.

Flera av de andra dömda nekade till att de överhuvudtaget befunnit sig på platsen, trots övertygande bevis.

En man hävdade att han var på Pizzeria Napoli, trots att fotot där han slungar sten mot en brandbil prydde förstasidan på lokaltidningen Norrköpings tidningar morgonen efter.

Men Mahomed erkände direkt att han deltagit i kravallerna. Han grät i tingsrätten. Bad polisen om förlåtelse.

Även de poliser som kommenderats till Norrköping den dagen var berörda av vad de upplevt.

Rösten stockade sig när polismannen ur en av de tillresta Delta-enheterna vittnade:

– Jag har aldrig varit med om något liknande i min karriär. Det fanns ingen motpart, ingen som ville prata med oss, bara urskiljningslöst våld. De ville skada oss eller döda oss.

Var befann sig Rasmus Paludan?

Han kom inte ens dit.

Det brann aldrig någon koran i Norrköping den dagen.

Men det förstod Mahomed först när allt var över.

– Det gick rykten om att han satt i bilen och att polisen försvarade rasisten. De kunde ha informerat oss om att han inte skulle komma, säger Mahomed nu.

Han dömdes till fem och ett halvt års fängelse för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet, Hovrätten sänkte straffet till fem.

– Jag visste inte att det fanns en lag om blåljusabotage, att man har rätt att bränna koranen. Hade vi vetat att det var långa straff så kanske inget av det här skulle hänt, förstår du?

Mahomed hävdar att första gången han hörde ordet ”yttrandefrihet” var när polisen förhörde honom på sjukhuset efteråt.

Innan dess hade han aldrig kollat på svensk tv, trots åtta år i Sverige. Aldrig tagit del av nyheter eller läst en tidning.

Hans informationskälla var Tiktok.

Har du inte själv ansvar för att ta reda på vilka lagar som gäller?

– Jag jobbar jämt, jag har inte tid. Jag brukade vakna klockan 04 och gå till jobbet, sen hämta barnen och då är jag trött. En dag i veckan är jag ledig och brukar spela fotboll.

Det bästa hade varit om man fick sån information redan på Sfi-kursen, menar Mahomed.

Men nu tittar han på nyheterna varje dag, i fängelset. För att utbilda sig.

– Förut lyssnade jag inte alls på politikerna. Nu lyssnar jag och tittar på nyheterna hela tiden. Jag säger till min fru, du måste också läsa svenska tidningar och lära dig!

Inringat är platsen där Mahomed vårdas. Vittnen beskriver hur allt stannade upp efter skottet.
Två gånger under påsken förra året bröt oroligheter ut i Norrköping, först den 14 april och sedan en gång till, 17 april.

Tre personer träffades av polisens kulor den eftermiddagen.

Två barn, bara 15 år gamla. De skadades enligt polismyndigheten förmodligen av rikoschetter efter varningsskott. Men ingen vet exakt hur det gick till.

Ammunitionen tog slut – så många varningsskott gick av.

På filmen som visas i rätten, ihopklippt av videos från sociala medier, drönarbilder och kroppskameror, ser man stenblock som flyger under en klarblå aprilhimmel. Långa skuggor rör sig snabbt över asfalten där gruset ännu ligger kvar.

 ”I Sverige hör det till att man respekterar alla andra, oavsett färg, religion. Så kommer han, till områden där det bara bor invandrare, där det finns arbetslöshet, och hetsar genom att bränna koranen” säger Mahomed.

Solen sjönk så lågt att poliserna bländades av motljuset. Specialutbildade Delta-enheter hade kallats in från Stockholm och Västsverige.

De såg den svarta röken på långt håll när de närmade sig. Många av dem hade aldrig satt sin fot i området.

– Det var kaos i Navestad och många poliser som hade varit inne där hade skräck i ögonen när de kom tillbaka, berättade en polis i tingsrätten.

I efterhand har polisens taktik kritiserats.

Enligt domen från Norrköpings tingsrätt saknades både beredskap, organisation och planering.

Två ödesmissar lyftes fram:

  • Sköldarna ansågs omoderna och hade utgått.

Kravallpolisen skulle istället ha alla skydd på sig – en sorts riddarrustningar under uniformerna. Taktiken som hämtats från Nordirland och Danmark går ut på att spärra av rasande folkmassor med hjälp av polisfordonen istället. Men det fungerar inte i miljonprogrammen. Bilarna kom varken in eller ut ur Navestad. Poliserna fick lämna piketbussarna – med fara för sitt liv. Flera beskrev det som ett självmordsuppdrag. De snubblade och riskerade att misshandlas till döds.

En polis beskrev i rätten hur de hittade två gamla sköldar i bagageutrymmet – de blev en räddning.

Gångbron in till Guldringen, där Mahomed blev skjuten höll på att renoveras. Polis fick order om att inta bron - ”helt feltänkt”
  • Gångbron blev en flaskhals.

Bron där Mahomed blev skjuten var en av få vägar in i området och skulle enligt polisledningen intas, till varje pris. De ansåg att den var strategiskt viktig. Men det skulle visa sig vara ett katastrofalt beslut. ”Helt feltänkt” enligt poliserna på marken.

Även i tingsrättens dom riktas skarp kritik mot ordern att ta gångbron. Det beskrivs som ett oansvarigt, ”våghalsigt projekt”. Bron var under renovering och saknade räcken. Det blev en flaskhals där kravallutrustade poliser fastnade på en vinglig spång, i ett regn av stenar.

”Det framstår som uppenbart att polisledningen där tog en påtaglig risk att poliser skulle skadas allvarligt” skriver man i domen.

Till slut blev en polis så trängd vid gångbron in i Guldringen att han tvingades skjuta skarpt. Polismannen, gruppchef i en av Delta-enheterna, hade nära 30 års erfarenhet av våldsamma upplopp, bland annat från Göteborgskravallerna 2001, fotbollsderbyn och nazistiska Salemmarscherna.

Aldrig tidigare har han ens känt sig tvungen att dra vapnet ur hölstret.

Han sköt Mahomed i benet.

Aftonbladet har via polismannens målsägarbiträde sökt honom och andra poliser från insatsen för en intervju.

I förundersökningen beskriver polismannen hur händelsen påverkade honom länge efteråt.

– En stor del av min vakna tid har jag processat detta. Kan jag motivera det jag gjorde? Jag är glad när allt är över, då jag bär med mig allt, säger han där.

Mahomed känner ingen ilska idag, snarare tacksamhet över att han är vid liv. När han kommer ut från fängelset ska han betala skadestånd på runt 90 000 kronor till poliserna som skadades.

Kan du förstå rädslan hos polisen som sköt dig, där i stunden?

– Ja absolut. Han är också en människa med känslor och tyckte jag verkade farlig. Men jag tackar honom för att han sköt mig i benet och inte huvudet eller hjärtat.

En av stenarna som kastades i Norrköping, polisen demonstrerar hur stor den är.

Han har nu överklagat domen till Högsta domstolen, som nyligen sänkte straffet för en av de dömda för påskupploppen i Örebro. Men Mahomed är också kritisk mot att polisen inte använde gummikulor, som under protesterna mot Macron i Frankrike. 

– Macron skulle aldrig säga att det vore bra om man sköt folk på gatorna. Politikerna måste ju ha kunskap om varför saker händer, ta ansvar. Vi vet att vi gjorde fel och tar våra straff.

– Men i Sverige säger politikerna att vi borde skjutas? säger han, med hänvisning till Ebba Buschs uttalande i valrörelsen.

Kompisen Abdi, som utbildar sig till statsvetare på universitetet, säger att vänskapskretsen blev förvånade över Mahomeds inblandning.

Mahomed som brukade anordna fotbollsturneringar för unga i Navestad, som ville ansöka om svenskt medborgarskap. Nu när han är dömd kommer det bli svårt att få det beviljat.

– Jag blev så chockad när jag hörde att han var skadad, att han hade kastat sten mot polisen. Han har aldrig varit våldsam, tvärtom uppmuntrat unga att spela fotboll så de inte hamnar i kriminalitet. Det var inte min bild av vem han var, säger Abdi.

Totalt blev drygt 20 poliser skadade och polisfordon fick skador för cirka en halv miljon kronor under upploppet i Navestad den 17 april.

Mahomeds barn hälsade nyligen på i fängelset.

Hur förklarar man för dem att pappa sitter inlåst här? Den stora är 8 år och förstår mycket, berättar Mahomed.

– Jag har sagt till dem att jag gjorde fel och försöker förklara att livet är så här. Ibland bra, ibland dåligt. Den där dagen är som en krock, en bilolycka, som förändrade mitt liv.

Ungdomar tittar ut över förödelsen i Navestad. Efter skottet upphörde våldsamheterna i området nästan direkt.
Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET