Supersnabbt beslut om Nato

Regeringen siktar på beslut redan om en månad

Regeringen forcerar nu beslutet om att gå med i Nato ytterligare.

Siktet är inställt på ett beslut redan inom en månad, i mitten av maj.

Det kommer att gå fort nu, säger en källa med avgörande inflytande över processen.

Följ ämnen
Nato

Utrikesminister Ann Linde har satt ett nytt stoppdatum för den säkerhetspolitiska arbetsgruppen med representanter för alla riksdagspartier. Analysen tidigareläggs från den 31 till den 13 maj.

Det är ett av många bevis för att regeringen nu ökar farten rejält för det historiska avgörandet om Sverige ska gå med i Nato eller fortsätta stå utanför militärallianser.

Enligt källor med avgörande inflytande över processen är siktet nu inställt på ett slutligt beslut i mitten av maj, alltså om bara fyra veckor.

– Det kommer att gå snabbt nu, säger en person.

Utrikesminister Ann Linde.

Att syftet med processen är att den ska landa i en ansökan om att gå med i Nato är glasklart. Men frågan är känslig för Socialdemokraterna och därför poängteras oupphörligen att partiets beslut kan bli att man fortsatt vill stå utanför militära allianser. Precis som Sverige gjort under de senaste tvåhundra åren och lite till.

Socialdemokraterna avgör om det blir en Natoansökan eller inte. Med sina hundra platser i riksdagen kan partiet stoppa ett beslut om ansökan eftersom det kräver tre fjärdedels majoritet i riksdagen. Det medför att de fyra partier som redan är för ett Natomedlemskap, M, L, KD och C, måste ta hänsyn till S interna process.

Magdalena Andersson tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin tidigare i april.

Så ser läget ut

Här följer en skiss av hur läget ser ut just nu.

• Enligt den nya uppspeedade tidtabellen ska riksdagspartierna presentera en gemensam bild av Sveriges nya säkerhetspolitiska läge efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina som inleddes 24 februari senast den 13 maj. Dit är det tre veckor. Gruppen har hållit tre av sju planerade möten.

Till analysen kan samtliga partier foga ett så kallat särskilt yttrande där de klargör vad analysen innebär för deras beslut i Natofrågan.

Man kan förvänta sig att M, KD, L och C åter slår fast att de tycker att Sverige ska gå med i Nato. Kanske gör även SD det.

Socialdemokraterna tror inte att de kommer att säga något alls vid det tillfället. Deras beslut kommer lite senare.

Vänsterpartiet och eventuellt också Miljöpartiet kommer att stå fast vid att de är emot. Men det spelar mindre roll i det stora hela.

Huvudsaken är att de två regeringsbärande partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, till sist blir överens.

• Under fredagen har Socialdemokraternas partistyrelse och riksdagsgrupp ett gemensamt heldagsmöte i riksdagen. Det är ett avstamp för partiets så kallade dialog med partimedlemmarna om hur de ser på konsekvenserna av den nya ryska aggressionen som inkluderar klara hot mot Sverige.

De följande mötena i den här, interna, S-processen är koncentrerade till den 9–12 maj. Siktet är inställt på avgörande beslut med partidistriktens ordförande och partistyrelsen 23 och 24 maj. Men dessa datum kan ändras och tidigareläggas poängterar en person med insyn i processen.

• Sverige och Finland måste gå hand i hand in i Nato, har det poängterats under de senaste decennierna. Det spelas nu ner i Socialdemokraternas retorik.

Men i praktiken är det så. Om Finland går med men inte Sverige så blir vi ett litet oskyddat land mellan en massa Natoländer. Om Sverige går med men inte Finland blir deras långa gräns mot Ryssland en klar riskfaktor, inte bara för finnarna.

Svenska regeringen understryker att dagliga kontakter med Finland förekommer. Inte bara mellan regeringarna utan också mellan de svenska riksdagspartierna och deras finska motsvarigheter. Moderaternas Ulf Kristersson har bland annat träffat sin partikamrat, den finske presidenten, i Helsingfors.

Men några datum för ”synkningen” mellan den finska och svenska processen kan inte ansvariga presentera.

Ett sådant skulle dock kunna vara president Sauli Niinistös statsbesök i Sverige 17–18 maj. Att då demonstrera oenighet i Natofrågan vore mycket underligt.

Sammanfattningsvis: Socialdemokraterna vill inte att den här frågan tar plats i valrörelsen. Det är en besvärlig fråga internt och de vill att valdebatten handlar om helt andra frågor, som välfärden.

Det, liksom den finska tidtabellen, gör att beslutet påskyndas ytterligare.

Tidigare har regeringen sagt att beslutet ska fattas ”före sommaren”. Nu är är alltså siktet inställt på mitten av maj. Om bara tre till fyra veckor.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.