Stefan Löfven svarar på läsarnas frågor

Ställ din fråga till statsministern

Publicerad 2020-05-07

Olof Palme, Carl Bildt och Göran Persson finns bland dem som har gjort det.

Och snart också Stefan Löfven.

I dag svarar statsministern på läsarnas frågor.

Här är läsarnas frågor till Stefan Löfven. Han svarar på ett urval i kväll.

*

Hej alla läsare! Ni är otroligt, otroligt många som har skickat in frågor – jätteroligt! Tyvärr har vi inte kunnat publicera alla frågor, men vi visar så många som möjligt.

Ett urval av dessa frågor ställs till Stefan Löfven som svarar i kväll. Tack!

Denna chatt är stängd.

  • 7 maj 2020

    Varför blir vi som har varit sjukskrivna under flera år, inte tagna på allvar, när försäkringskassan avslår allt som vi sänder in och man alltid måste gå upp i rätten flera gånger för att kanske få pengar till hyra, mat, m.m. ????

    Mattias Domander
  • 7 maj 2020

    Hej Stefan. På vilket sätt tycker du att du är lika eller mer solidarisk än tex,jagoch många andra som förlorat det mesta eller alltpå denna krisen ? Om ni hade skänkt era månadslöner och sparande till pensionärerna nu under krisen och behållit 9 000 kronor,så hade du varit lika solidarisk som oss små företagare som nu förlorat allt .. Solidaritet är mer än dina ord.

    Erik
  • 7 maj 2020

    Hej! Tycker du det är rimligt att jag tjänar 23700:- på 100% innan skatt, efter skatt på 34,5% som vi har här. Har jag tur så runt 14-16 tusen inom vården, jobbat i 13 år på samma ställe... (varierar ju hur stor ob jag har). Jag måste alltid ta bilen till jobbet, 6 mil tor. Fattar inte ni att dessa löner knappt leder någon vart?min statliga sambo tjänst 30000 i månaden på ett kontor!

    Maria
  • 7 maj 2020

    Hej Stefan jag tänker fråga varför ni kan inte ta beslut att alla folk som är i riskgruppen ska få sjukersättning från försäkringskassan för att ni rekommenderar oss att stanna hemma/Eric

    Eric
  • 7 maj 2020

    Skriver igen! Hur ska ni göra för att få ut syrgas till äldreomsorgen och hemtjänsten så att våra gamla inte behöver dö genom kvävning? Alla är inte i livets slutskede och kan räddas medd syrgas, vätska,näringsdropp och antibiotika!!!

    Sanna Thunmarker

”Ring statsministern i kväll – fråga vad du vill”.

Så stod det på Aftonbladets löpsedel den 13 mars 1986 när den då nyblivne statsministern Ingvar Carlsson (S) stod på tur att svara på frågorna. Tidigare hade hans föregångare, vän och partikamrat Olof Palme gjort samma sak.

Senare gjorde även Carlssons efterträdare, Göran Persson (S), detsamma.

Men också Ola Ullsten (FP) och Carl Bildt (M) finns bland dem som svarat i ”heta linjen”, som telefonväkteriet också kallats.

Svarar digitalt

Och nu, under den pågående coronapandemin, tar Stefan Löfven upp tråden – om än digitalt.

Gösta Brunnander, statsministerns pressekreterare, framhåller att Löfven ser det som ett viktigt tillfälle att kunna prata med medborgare, särskilt nu när det inte går att resa och träffa människor öga mot öga.

– Det har blivit en tradition att Sveriges statsminister svarar på Aftonbladets läsares frågor i samband med att landet går genom allvarliga kriser. Carlsson gjorde detta i samband med mordet på Olof Palme och Bildt i samband med 90-talets ekonomiska kris, säger han.

Så går det till

Vill du ställa en fråga till statsministern?

Kanske undrar du över någonting som rör det stora virusutbrottet. Hur ekonomin och jobben påverkas? Eller kanske något personligt, som oro för framtiden, klimatet eller kärleken?

Frågan är fri, ta chansen så kanske du får se din undran besvarad.

Aftonbladets läsare kan skicka in sina frågor till Stefan Löfven mellan klockan 7.30 och 11 i dag, torsdag.

Därefter väljer redaktionen ut ett antal frågor. Statsministerns svar kommer att publiceras under kvällen här på aftonbladet.se.

Faksimil från Aftonbladets förstasida. Ingvar Carlsson tar emot läsarfrågor.