Löfvens resa – genom SD-land

Publicerad 2018-07-05

VÄSTERVIK. Stefan Löfvens Sverigeturné har skurit rakt genom flera starka SD-fästen.

I kampen om väljarna handlar det om att se – och synas.

– Jag går inte och tänker på SD varje dag, jag tänker på vad vi behöver göra för Sverige, säger Löfven.

Det är lätt att stämpla Stefan Löfvens Sverigeresa i buss som ett desperat försök att vinna väljarnas förtroende och en ny mandatperiod i Rosenbad.

Socialdemokraterna har aldrig tidigare gått in i en valspurt med så lågt väljarstöd som i dag. Partiet är mycket långt i från sitt mål om minst 31 procent och samtidigt utmanar Sverigedemokraterna på allvar om posten som landets största parti.

Från turnébussen är bilden som kablas ut en avspänd statsminister, somrigt klädd i lediga chinos och upprullade skjortärmar. Som äter varmkorv med bröd med föreningslivet och skakar hand med sommarjobbande Pippi Långstrump. Eller lägger pannan i djupa veck och talar om vikten av satsning på exportindustri, fler servicekontor i landet och hårdare tag mot gängkriminella.

Men statsministern själv menar att hela resan handlar om att se och lyssna på människor. Oavsett var de bor.

– Jag är uppväxt på landet och vill på riktigt visa att vi är ett helt land och att vi ska ta tillvara på hela landet, säger Löfven.

En utmaning

En skarp kurva, en hård duns av en termos modell XL som stöter i golvet – och kaffe som färgar mattan mörk.

Löfvens Sverigeresa har ibland varit en utmaning, också av ett annat slag än det rent politiska, då den till stora delar gått längs guppiga inlandsvägar.

Schemat har varit späckat med programpunkter, allt ifrån samtal med pensionärer till lek med barn och djur och högteknologiska möten med företagare och andra politiker.

Löfvens programansvariga Andrine Winther och Sara Darabi har haft bråda dagar med att hålla ihop allt, samtidigt som Säpo kräver minutdisciplin och medföljande media vill ha mer tid för intervjuer och inslag.

Löfven själv tycker att ”det är kul” och ”skapar god stämning” att resa i buss.

Han gillar att åka runt i Sverige och har gjort det mycket även i sin tidigare roll som förbundsordförande i IF Metall. Inte minst under finanskrisen 2008, som slog hårt mot Europa och skapade stor oro hos många företag.

Några av hans närmaste medarbetare på Statsrådsberedningen var med redan då – planeringschefen Wille Birksten och presschefen Odd Guteland, men som till skillnad från i dag under tiden i facket reste runt i en liten bil med sin chef.

”Mötena ger energi”

Dagarna har varit väldigt långa under bussturnén, men Stefan Löfven menar att de fyller honom med ork.

– Det ger mig energi, de här mötena, samtalen, säger han.

Almedalsveckan är han dock mindre förtjust i. Han gör enbart ett kort stopp i Visby för att hålla sitt tal i kväll. Presskonferensen före är planerad till ett äldreboende i Roma och efter talet lyfter statsministern mot New York för möten i FN.

Den bilden ger också flera i hans närmaste stab. Där menar man dessutom att Löfven taggar till rejält när det är uppförsbacke – att han gillar utmaningar. Något som alltså inte saknas för hans parti just nu.

För S, som klassar sig självt som en folkrörelse, är det helt avgörande att visa närvaro runt om i landet, framhåller flera som Aftonbladet talat med under Löfvens resa. Partiföreträdare menar att S inte har levt upp till detta på senare år.

”Vi finns, vi också”

I nästa andetag säger man att det är bra att Löfven gör ett omtag och visar rent konkret, genom att besöka småorter som kanske inte haft en statsminister på plats sedan Olof Palme, att S fortsatt är ett parti för hela landet.

– Vi finns, vi också, som en deltagare vid en familjedag på Trätojordsbacken i Hammarstrand uttrycker det.

På scenen Qul-i-backen, med Indalsälven som fond, har tidigare Abba stått men då som gruppen Festfolket. Här talar Löfven om att han vill ha ett samhälle som håller ihop och parerar publikfrågan om hög bensinskatt med att man överväger någon form av schablonavdrag för landsbygden.

Flera menar också att Stefan Löfvens resa är viktig av ett annat skäl – utmaningen från SD.

Många väljare står i dag och väger mellan S och SD, samtidigt som 18 procent av väljarkåren fortsatt är osäker på hur den ska rösta. Om S ska nå sitt mål och vinna ännu en mandatperiod måste en stor del av dessa väljare övertygas att lägga sin röst på partiet.

Bussen väcker uppmärksamhet

Historiskt har män som bor på landsbygden, känner sig svikna av samhället och långt från etablissemanget i Stockholm, varit den grupp som främst attraherats av SD.

Att Stefan Löfven nu åker omkring i en buss, stripad med S valslogan om ett starkare samhälle, syns i små byar i Jämtland, Dalarna, Skaraborg och Kalmar får tummen upp av flera valarbetare.

– Bussen väcker uppmärksamhet där den far fram. Det blir väldigt tydligt att statsministern är på plats och vill lyssna på oss som bor här, säger en socialdemokrat i Dalarna.

I flera av de orter där Stefan Löfven har sovit, ätit eller hållit möten växte SD kraftigt i senaste valet, 2014.

Som exempel kan nämnas Orsa där Löfven övernattade. Där fick Jimmie Åkessons parti nästan 21 procents stöd. Eller Avesta där SD fick drygt 19 procent senast, och Löfven och kommunalrådet Lars Isacsson en dragning om Googles kommande serverhall och med föreningslivet hälsade till Sveriges fotbollslandslag i Ryssland.

Men Stefan Löfven vill inte kännas vid att turnén skulle vara förlagd med SD i bakhuvudet.

– Jag går inte och tänker på SD varje dag. Jag tänker på vad det är vi behöver göra för Sverige, säger han.

Och tillägger:

– Vi behöver ha kontakt med alla. Huvudskälet är att man annars inte kan lära sig på allvar vad som är utmaningarna och möjligheterna runt om i landet. Vi behöver ha olika kontaktvägar, sociala medier och allt vad det kan vara, men för mig är det mötet öga mot öga som är det viktigaste.

Många känner sig utanför

Presschefen Odd Guteland menar att hela det politiska samtalet just nu visar vikten av att resa runt i landet.

– Det är ganska många som känner sig utanför av olika skäl, inte bara i utanförskapsområden, utan också i orter som kanske lever sitt lilla liv utan att känna sig särskilt delaktiga i det som händer i övriga Sverige. De är minst lika betydelsefulla för sammanhållningen i landet som alla andra.

– För Stefan går mycket tillbaka till att vi måste göra saker tillsammans, hela Sverige ska hjälpas åt, säger Guteland.

I Skaraborg besökte Stefan Löfven både en högspecialiserad kopplingstillverkare i Mariestad och hejade fram Sverige till kvartsfinal framför en storbildsskärm på ett hotell i Falköping.

Patrik Björck, distriktsordförande (S) och riksdagsledamot, deltog hela dagen.

– Det här har jättestor betydelse för oss lokalt. Vi får uppmärksamhet på frågor som vi tycker är viktiga, som att hela Sverige ska leva, att vi är industrivänliga, att människor får arbete i svensk industri, säger han.

Björck ser med tillförsikt på valet för S i hans område, men ser också förklaringar till SD:s framgångar i området.

– Jag tror att det är att man känner sig lite långt ifrån Stockholm, inte sedd av makten.

– Det är naturligtvis också en del i att Stefan är ute i hela landet och försöker ta till sig de erfarenheter som människor har. Det är viktigt så att vi kan bygga en politik utifrån alla människors behov, både på landsbygden och i storstadsområdena.

Löfven på bricklunch

Evin Cetin, ombudsman för S i Dalarna, tycker också att det är avgörande att partiets främste företrädare syns ute i landet.

Hon berättar om en händelse från en bricklunch på en vägkrog i Falun, där det serverades pannbiff och potatis.

– Det var en gäst som sa, ”det är ju helt otroligt kan en statsminister vara här på det sättet?”. Jag tror det är väldigt viktigt att han syns i de mindre kommunerna, säger hon.

Cetin menar att statsministrar traditionellt har valt lite större städer för sina besök, oavsett om de kommit från hennes eget parti eller de borgerliga. Där finns fler redaktioner och journalister som rapporterar om budskapen, som därmed får större spridning.

– Så den här turnén har varit så himla viktig eftersom den har gett också invånare i mindre kommuner en chans att få träffa och ställa sina frågor till statsministern.

Evin Cetin tycker att S måste visa att man ser och lyssnar på alla människor – inte minst för att stoppa SD:s framfart.

– Det finns människor där ute som är rädda och missnöjda med samhällsutvecklingen. Framförallt är det personer som inte läser någon dagstidning utan istället får all sin information från andra kanaler. Och där är det de kritiska och negativa rösterna som hörs. Då är det ännu viktigare att vara där och möta upp, föra samtal, precis som Löfven har gjort under sin turné i stället för att tillbringa all tid i Almedalen.

Stoltheten det gemensamma

Gunilla Johansson, ombudsman (S) i Kalmar län, anser att Löfvens resa visar hur viktigt arbetet som görs lokalt är:

– Stefan är intresserad av att veta hur vi arbetar och lyssnar gärna till de valarbetare och partifolk som jobbar ute i vardagen, det är otroligt viktigt och stimulerar oss verkligen.

Stefan Löfven själv sammanfattar sina dagar i landet med att han har fått många viktiga inspel. Både i fråga om vad som behöver förbättras men också om det som är positivt.

En sak menar han är gemensam för alla möten han haft de senaste dagarna:

– Stoltheten som människor känner, den måste vi ta vara på. Det är för mycket pessimism och ödesmättade beskrivningar, säger han.

Om Stefan Löfven och S lyckas med sin strategi avgörs den nionde september, dagen för valet i Sverige.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Några av dem som varit med på bussen vid Stefan Löfvens bussturné

Stefan Löfven, partiledare (S)

Odd Guteland, presschef

Anne Ekberg, biträdande presschef

Erik Nises, pressekreterare

Jonatan Holst, pressekreterare

Dan Lundqvist Dahlin, pressekreterare

Wille Birksten, planeringschef

Tobias Lundin Gerdås, politiskt sakkunnig

Andrine Winther, politiskt sakkunnig

Sara Darabi, politiskt sakkunnig

Säpo

Regeringens sociala medier team, som gör filmer till Facebook, Instagram och reklambudskap

Alla stora redaktioner, däribland Aftonbladet, Expressen, DN, Svenska Dagbladet, SR, SVT och TT har åkt med hela eller delar av resan. Liksom en rad lokala mediebolag. Tiden på bussen har använts till att göra intervjuer med statsministern och skriva, fotografera och göra tv-inslag.

På bussen har funnits mat som pastasallad, wraps, fruktsallad, frukt och godis samt vatten och kaffe. Även statsministern har ätit samma mat.

Här har Stefan Löfven rest i veckan och så är stödet för S och SD

Jämtland

Östersund

Socialdemokraterna: 37,92 (+0,14)

Sverigedemokraterna: 9,32 (+6,18)

Bräcke

Socialdemokraterna: 47,37 (-2,49)

Sverigedemokraterna: 12,61 (+8,67)

Ragunda

Socialdemokraterna: 48,41 (-2,24)

Sverigedemokraterna: 13,83 (+10,0)

Dalarna

Mora

Socialdemokraterna: 35,49 (-0,6)

Sverigedemokraterna: 16,94 (+10,85)

Borlänge

Socialdemokraterna: 37,26 (-2,29)

Sverigedemokraterna: 17,70 (+8,46)

Avesta

Socialdemokraterna: 41,77 (-2,29)

Sverigedemokraterna: 19,36 (+12,15)

Skaraborg

Mariestad

Socialdemokraterna: 37,15 (+0,04)

Sverigedemokraterna: 13,56 (+8,37)

Vara

Socialdemokraterna: 32,32 (+1,11)

Sverigedemokraterna: 17,08 (+11,25)

Falköping

Socialdemokraterna: 32,32 (+1,11)

Sverigedemokraterna: 17,51 (+9,36)

Kalmar län

Vimmerby

Socialdemokraterna: 36,26 (+0,65)

Sverigedemokraterna: 15,51 (+9,17)

Västervik

Socialdemokraterna: 39,29 (-0,66)

Sverigedemokraterna: 13,61 (+8,45)

Fotnot: SD fick stöd av 12,86 procent av väljarna totalt i riksdagsvalet.