Snart har hela staben slutat

Publicerad 2016-04-16

Kaos på EU-kontoret – alla är sjuka

Kaoset fortsätter på Liberalernas kontor i Bryssel.

Alla anställda hos EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) är sjukskrivna – samtidigt.

Två praktikanter jobbar nu ensamma på kontoret.

Nästa vecka samlas Liberalerna till riksmöte i Linköping. En av dem som ska framträda på scenen är EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic, som förra året ersatte Marit Paulsen när hon gick i pension.

Aftonbladet har tidigare kunnat berätta om turbulensen på Selimovics kontor i Bryssel. Han har försökt sparka hela sin stab på fyra personer, som han tog över från sin företrädare. Flera av dem har arbetat mycket länge i Bryssel.

En av dem var kanslichefen Christian Juliusson, som arbetat för Liberalerna i EU-parlamentet i elva år. Han var mycket kritisk mot sin chef och menade att Selimovic behandlade sin personal på ett ovärdigt sätt.

Arbetsmiljön på kontoret är nu så dålig alla i staben är sjukskrivna samtidigt. Det handlar om tre personer, förutom kanslichefen en politiskt sakkunnig och en administratör. Av dem är en uppsagd och en har valt att frivilligt säga upp sig.

”Kontoret består av två praktikanter”

Sedan tidigare har pressekreteraren Madeleine Sundqvist, som arbetat för Liberalerna under tio år, fått sparken av Selimovic. Hon arbetar i dag enbart åt Cecilia Wikström, partiets andra EU-parlamentariker.

– Jasenko Selimovic har brutit mitt kontrakt. Mina övriga före detta kollegor som jag jobbade i hop med hos Marit Paulsen och Jasenko Selimovic är sjukskrivna. Kontoret består numera i princip av två praktikanter, säger hon.

Selimovic själv bekräftar att han nu arbetar ensam med två praktikanter vid sin sida i stället för fyra anställda som tidigare.

– Vi är få på kontoret och det är tråkigt. Vi försöker göra vårt bästa.

Men Selimovic menar att han varit aktiv trots den röriga situationen.

– Jag har under hösten varit den mest aktiva EU-parlamentarikern över huvud taget. Jag hoppas att mina väljare är nöjda med vad jag har gjort.

Enligt EU-parlamentets bestämmelser avseende praktikanter får de "under inga omständigheter" ha arbetsuppgifter som är "av sådant slag att de ersätter en anställning av en lokalt anställd eller ackrediterad ledamotsassistent”.

Selimovic: ”Vi ska rekrytera nya människor”

Men enligt Selimovic bryter han inte mot några regler.

– De gör praktikantuppgifter och vi försöker hjälpas åt alla tre.

Men kan två praktikanter ersätta fyra anställda?

– Nej, absolut inte. Vi måste så småningom rekrytera nya människor och försöka jobba så gott jag kan.

Dina medarbetare är missnöjda med arbetsmiljön, därför är de sjukskrivna. Vad säger du om det?

– Jag kan inte spekulera i det. Jag har chefat i nästan femton år och det har fungerat bra.

Trots att personalen vittnar om att de mår dåligt ifrågasätter Selimovic deras sjukskrivningar.

– Jag ser att de inte verkar vara väldigt sjuka eftersom de går på middag med Marit Paulsen och lägger ut foton på Facebook, säger han.

Kanslichefen Christian Juliusson förklarar hur han ser på saken.

– Sjukskrivningarna är fullt medicinskt motiverade. Jag har arbetat för Marit Paulsen i mer än tio år, och även umgåtts privat. Självklart ville jag, när hon nu som hastigast passerade Bryssel, inte missa chansen att få träffa henne en gång till, hur dåligt jag än mår.

Anställda får stöd av Paulsen

Enligt vad Aftonbladet erfar är läget på Selimovics kontor omtalat även bland andra svenska partier i Bryssel.

– Det handlar om väldigt populära personer som folk har stor respekt för. Många är förbannade, säger en källa.

Även tidigare parlamentarikern Marit Paulsen (L) talar gott om sin före detta personal.

– De visade på en oerhörd skicklighet och jag kan gå i god för dem alla. Jag har varit med så länge så att jag vet vad jag pratar om, säger hon.

Övriga anställda hos Jasenko Selimovic har avböjt att kommentera. På måndag är planen att kanslichefen ska vara tillbaka på jobbet efter sin sjukskrivning.

Få de senaste samhällsnyheterna – följ oss på Facebook.