Tegnells företrädare: ”Hade inte valt den strategin”

Publicerad 2020-05-28

Anders Tegnell hyllas som en ensam hjälte i en cowboyfilm.

Den förra statsepidemiologen Annika Linde anser att han blottar strupen på ett farligt sätt.

– Jag hade inte valt den strategin. Utvecklingen hittills är väldigt sorglig och vi har inte sett slutet än, säger hon.

”Om kartan inte stämmer med terrängen – följ kartan.”

Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde, 72, illustrerar Sveriges hållning i coronapandemin med ett skämtsamt ordspråk från militären.

Själv har hon svängt och anser att Anders Tegnell borde följa terrängen och rita om kartan. Det räcker med att titta på våra grannländer som har tio gånger färre dödsfall för att förstå att den nuvarande strategin har stora brister.

– Det är fruktansvärt att över 4 000 människor i Sverige har avlidit. Varje dödsfall är tragiskt, om det sker i onödan är det ännu mer tragiskt, säger hon.

Annika Linde var statsepidemiolog 2005 till 2013. Innan dess var hon chef för WHO:s svenska influensacentrum. Nu tillhör hon åldersgruppen som ska isolera sig och undvika kontakt med andra. Hon går i skogen men rör sig inte bland folk.

Annika Linde anser att Sverige bör ändra sin strategi

Oerhört farligt

Hade hon bestämt Sveriges strategi hade hon troligtvis agerat annorlunda än vad Tegnell gör.

– Jag är en försiktigare person. Om man går emot hela världen så blottar man strupen på ett oerhört farligt sätt. Det kan vara beundransvärt, men jag hade inte valt den strategin. Utvecklingen hittills är väldigt sorglig och vi har inte sett slutet än. Det är för tidigt att gör en slutlig utvärdering.

Annika Linde listar tre punkter som sannolikt hade räddat liv och minskat trycket på intensivvården:

  • En tidig nedstängning av samhället.
  • Mer skydd i vården, inklusive munskydd i äldrevården.
  • Intensiv testning och smittspårning inom områden där virus upptäcks.

Sveriges öppna strategi har medfört ett högt dödstal. Samtidigt visar tester att vi inte lyckats skapa någon större immunitet bland befolkningen.

Måste vara beredda inför höstens attack

Att totalvända och stänga ner samhället nu är ingen väg att gå, säger Linde. Däremot anser hon att vi måste förbereda oss på att snabbt stänga ner lokalt när det uppstår nya utbrott.

– Vi måste också vara beredda inför höstens eventuella attack, med smitt-appar och mycket provtagning.

Kommer det en andra våg?

– Coronaviruset har hittills varit väldigt oförutsägbart. Men sannolikt kommer det en våg i höst. Om testerna stämmer så har vi då inte tillräcklig immunitet i Sverige för att förhindra spridning. Då måste vi köra provtagnings- och nedstängningsstrategin där viruset sprider sig.

Annika Linde och Anders Tegnell.

Kommer bära munskydd

Om Folkhälsomyndigheten hade rekommenderat munskydd i äldrevården hade sannolikt liv kunnat räddas, anser hon. Tegnells motivering att inte använda dem, att människor rättar till skydden och därmed tar sig mer i ansiktet, har hon inte mycket till övers för. Det är inte vetenskapligt bevisat, lika lite som det är vetenskapligt bevisat att omfattande användning minskar smittspridningen.

– Det finns ett enda bevis och det är att mängden virus som kommer ut minskar om en person som är infekterad bär munskydd.

Bör allmänheten bära munskydd?

– Inte jämnt. Men när jag får gå ut igen tänker jag bära det när jag handlar och tvingas vara nära många andra människor. Ungefär som det rekommenderas i andra länder.

”Det känns inte bra”

Varför har din bedömning om viruset och spridningen ändrats?

– Från början utgick vi från att detta skulle vara likt en influensapandemi. Men det här viruset är på många sätt annorlunda. Då måste man revidera sin uppfattning.

Tegnell hyllas för sin insats, hur ser du på det?

– Det ligger i det narrativ vi har. Den ensamma hjälten som vågar gå mot strömmen är någon man ser upp till. Det finns i alla cowboyfilmer. Men vi har inte sett slutet än.

Kommer han ses som en hjälte?

– Det beror på vad den slutliga utvärderingen visar. Det finns så många faktorer. Hur det blir i höst, ekonomin, invånarnas psykiska hälsa. Men om vi tittar på utvecklingen hittills är den väldigt sorglig. Det berör mig att så många människor avlider när man kanske hade kunnat förhindra det. Det känns inte bra.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen