Panikrusning till a-kassorna

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

Coronavirusets spridning slår stenhårt mot svensk ekonomi och har skapat rejäl oro bland svenska folket.

Sedan reglerna kring a-kassan förändrades i måndags har tiotusentals människor gått med.

– Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Harald Petersson, kassaföreståndare på Unionens a-kassa.

Coronavirusets spridning slår stenhårt mot svensk ekonomi. Varslen duggar tätt, företag går redan i konkurs och arbetslösheten stiger. Regeringen har presenterat flera krispaket för att försöka mildra effekterna.

Det senaste, som kom i måndags, var riktat mot svenska löntagare. Då kom beskedet att reglerna kring a-kassan förändras, att det ska bli betydligt lättare att få ersättning om man blir arbetslös.

Både kravet på hur länge man måste ha arbetat samt hur länge man varit medlem sänktes tillfälligt. Dessutom höjs både taket och grundersättningen. Det gör att betydligt fler kommer nå upp till 80 procent av lönen.

Redan innan beskedet hade allt fler valt att gå med i en a-kassan till följd av corona.

Stor anstormning till a-kassorna.

Panikrusning till a-kassorna

Men när de nya reglerna presenterades skedde en explosionsartad rusning.

Aftonbladets rundringning visar att tiotusentals svenskar valt att gå med i en a-kassa bara de sista två dagarna - många av dem sent i går kväll. Orsaken är att den som gick med innan mars var slut kunde räkna sig som medlem hela månaden.

Hos Unionens a-kassa vittnar man om en tillströmming som man aldrig varit med om tidigare. Under mars månad ökade medlemsantalet med 35 000 personer, varav 10 000 gick med 30:e och 31:a mars.

Det kan jämföras med de cirka 1 500 nya medlemmar man brukar kunna räkna in en vanlig månad.

– Vi har varit nedringda och har egentligen inte kapacitet att ta emot en sådan här enorm ökning från en dag till en annan, säger kassaföreståndare Harald Petersson.

Han säger att den största ökningen är bland de som är 25–34 år

– Där kan man väl säga att det är en åldersgrupp som känt sig ganska trygga och känt att det där med a-kassa inte behövs. Nu känner de att det behövs trygghet.

”Vi har sett en explosion”

Flera andra kassor har haft samma utveckling. Akademikernas a-kassa, Sveriges största, fick in 25 000 ansökningar under mars, av dem 10 000 under gårdagen. Det kan jämföras med 3 000 ansökningar man brukar ha varje månad.

En bransch som redan drabbats hårt av krisen är handeln. Handels a-kassa kan räkna in 16 000 nya medlemmar i mars, 14 000 av dem efter coronautbrottet.

– De två senaste dagarna, efter regeringens besked om förändringarna i a-kassan så har vi sett en explosion. Vi har fått in 8 000 medlemmar de senaste två dagarna varav 6 000 den sista mars. Bara det är mer än vad vi brukar få in på tre månader, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

Även i hotell- och restaurangbranschen har många redan blivit av med jobbet eller varslats. Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket, säger att både a-kassan och fackförbundet fått massvis av nya medlemmar.

– Tittar vi på a-kassan har vi 15 000 nya inträden, varav 5 800 kom efter Magdalena Anderssons pressträff. Det är otroligt mycket på ett och ett halvt dygn, säger hon.

Hon säger att det är bra att så många nu väljer att gå med, men menar att det är ett stort problem att många i hennes bransch, som haft otrygga anställningar, redan står utan jobb och försörjning

– Det visar på ett systemfel på svensk arbetsmarknad.

Hos Alfa-kassan fick man in 1 000 nya anslutna i går. Det är normalt vad man får in på en månad.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen