Bråket om flyktingpengar till Turkiet fortsätter: Inte humant

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bråket om EU:s flyktingpengar till Turkiet går vidare.

Jonas Sjöstedt fortsätter att kräva ett totalstopp – statsministern slår tillbaka.

– Om vi skulle göra som Sjöstedt vill är det fyra miljoner flyktingar i Turkiet som kommer att få ett helvete, säger Stefan Löfven.

Bråket som startade i SVT:s Agenda i söndags, gällande EU:s utbetalningar till den turkiska regeringen för hanteringen av de fyra miljoner flyktingar som finns i landet, gick vidare i partiledardebatten i riksdagen.

Jonas Sjöstedt (V) fortsatte att kräva att inte en enda krona ska gå till Turkiet.

– Inte en krona till turkiska staten, det är dags att införa sanktioner. 

”Inte humant”

Stefan Löfven (S) slog dock tillbaka och menade att det enda man skulle uppnå med en sådan åtgärd är en värre situation för de berörda flyktingarna.

– Om vi skulle göra som Jonas Sjöstedt vill är det fyra miljoner flyktingar i Turkiet som kommer att få ett helvete. Det stöd som ges är för skolor, sjukvård, bostäder, mat, det är det pengarna går till. Tar man bort det, vad händer då? Ja det blir ju inga bussresor någon annanstans för de här fyra miljoner människorna. De kommer att stå där utan något som helst stöd. 

Löfven menade att det är en åtgärd som han inte vill ha på sitt samvete.

– Det är inte humant. 

Får 16 miljarder

Bråket inleddes i söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda med att Sjöstedt avkrävde Löfven ett löfte om att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inte ska få några mer EU-pengar för att ta hand om flyktingar.

1 av 9 | Foto: Björn Lindahl
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

Stefan Löfven upprepade då flera gånger att varken Erdogan eller Turkiets statskassa får pengar som är avsedda för flyktingar. De går i stället till organisationer som hjälper flyktingar på plats.

– Det finns inga pengar som går till statskassan i Turkiet, sa Löfven.

Sedan dess har dock Aftonbladet kunnat visa att EU betalar 16,6 miljarder direkt till den turkiska regeringen, avsedda för flyktinghjälp. Det handlar bland annat om projekt för utbildning och hälsa, där pengar går till Turkiets utbildningsdepartement och till hälsodepartementet.

Publicerad:

LÄS VIDARE