Publicerad:
Uppdaterad:

MP:s angrepp mot Löfven – dömer ut hans förklaring

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljöpartiet har gått till samlat angrepp mot Stefan Löfven – och sprickan i regeringen blir allt större.

De gröna köper inte Löfvens förklaring att flyktinguttalandet gjordes i egenskap av S-ledare.

– En efterhandskonstruktion. Alla tar emot det som att det är statsministerns och regeringens hållning, säger en högt uppsatt MP-källa.

Stefan Löfvens uttalande om att Sverige måste halvera flyktingmottagandet har mötts av häftig kritik från regeringskollegorna i Miljöpartiet.

Vice statsminister Isabella Lövin har gått ut och ”rättat” Löfven på sin Facebooksida.

Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: LOTTE FERNVALL
Statsminister Stefan Löfven, S.

Hon backas upp av språkröret och finansmarknadsminister Per Bolund. Alice Bah Kuhnke, Maria Ferm och Grön Ungdom är några av dem som öppet kritiserar Löfven.

Kräver förtydligande

Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson (MP), säger att hans parti kräver att Löfven förtydligar sig på flera punkter.

– Jag tycker inte att han var tydlig med att han uttryckte sig som socialdemokrat. Löfven måste förtydliga att det här är vad S som parti tycker. De framförde ju samma sak i maj 2018, innan valet. Då kunde vi ta den diskussionen i sak.

Dessutom är MP förvånade över att Morgan Johansson (S) sagt att Sverige inte är intresserade att vara med i omfördelningen av de flyktingar som nu plockats upp i Medelhavet. 

– Det är anmärkningsvärt. Sverige har konsekvent haft linjen när EU har omfördelning, att vi ska vara med. Och så går Socialdemokraterna och slår igen den dörren, säger Ling.

Foto: PONTUS ORRE
Isabella Lövin (MP).

”En rejäl spricka i regeringen”

En MP-källa med insyn kallar situationen för ”en rejäl spricka i regeringen”. Konflikten är visserligen känd sedan tidigare, men att statsministern gör ett utspel i en så laddad fråga utan att förankra med regeringspartnern ses som helt oacceptabelt.

– Det kom som en total överraskning och det är absolut inte regeringens ståndpunkt. Vi vill ha ett klargörande, det är därför vi går ut i samlad markering, säger källan.

Efterhandskonstruktion

En annan källa med insyn säger att det finns en irritation bland MP:s tjänstemän i regeringskansliet.

– Varför ska man jobba för att förhandla fram en gemensam linje om statsministerns struntar i det? säger källan.

Stefan Löfvens pressekreterare Maria Soläng, har sagt att att statsministern uttalade sig som S-ledare i intervjun.

Men den förklaringen är en efterhandskonstruktion, anser en högt uppsatt MP-källa.

– Det måste vara tydligt före och inte efter intervjun. Alla tar emot det som det är statsministerns och regeringens hållning.

Partisekreterare Lena Rådsröm Baastad säger så här om MP:s hårda kritik

– Jag måste säga att jag är lite förvånad över tonläget, det är ju ingen hemlighet att vi har olika ingångar i regeringen vad gäller migrationsfrågan. Det kan ju knappast heller vara någon nyhet var vi socialdemokrater står i den frågan, det presenterade vi våren 2018 och den politiken finns också med i vårt valmanifest.

Hon säger samtidigt att regeringssamarbetet fungerar bra.

– Vi står upp för den gemensamma politik som slås fast i regeringsförklaringen. Där står bland annat att vi ska samarbeta med andra EU-länder för ett gemensamt asylsystem där länderna delar på ansvaret solidariskt. Där står också att vi ska värna asylrätten, och att en parlamentarisk kommitté har fått i uppdrag att lämna förslag om en långsiktigt hållbar migrationspolitik.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: