Regeringen tillbakavisar Maria Ågrens version

Uppdaterad 2018-01-24 | Publicerad 2017-09-13

Regeringskansliet tillbakavisar uppgifterna från Maria Ågren – och menar samtidigt att hennes uppgifter saknar betydelse.

Den sparkade generaldirektören för Transportstyrelsen hävdade i sitt svar till Statens ansvarsnämnd att regeringen hade ”full information” om lagöverträdelserna.

– Regeringskansliet delar inte Maria Ågrens beskrivning av mötena och samtalen, skriver Bengt Nordqvist på regeringskansliet.

Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren sparkades från sin tjänst efter att ha gjort avsteg från lagen i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen. Hon placerades då på den så kallade ”elefantkyrkogården” på regeringskansliet, men regeringen vill nu få henne uppsagd även därifrån.

I förhandlingarna i Statens ansvarsnämnd har hon gett sin version av händelserna och bestridit att det finns grund för avskedandet.

Maria Ågren har hävdat att såväl Transportstyrelsens styrelse som regeringskansliet haft full insyn i de beslut hon tagit:

”Maria Ågren uppger först att hon är medveten om att hon har gjort sig skyldig till en vårdslös handling som är allvarlig. Hon har dock hela tiden varit transparent med sitt handlade och lämnat löpande information till Transportstyrelsens styrelse och till Näringsdepartementet.”

Hon skriver att hon ”upprepade gånger” delgett regeringen informationen och menar att hon varit transparent i sitt agerande.

”Stämmer inte med vår bild”

Nu har regeringens svar inkommit till Statens Ansvarsnämnd.

I handlingar som Aftonbladet begärt ut skriver Bengt Norqvist på regeringskansliet att Maria Ågrens version av vad som ska ha sagts vid möten och samtal, inte stämmer med deras egen bild.

– Regeringskansliet konstaterar avslutningsvis att Maria Ågren lämnat uppgifter om möten och samtal som förevarit mellan henne och myndigheten. Regeringskansliet delar inte Maria Ågrens beskrivning av mötena och samtalen, skriver han.

Samtidigt menar regeringskansliet att det praktiken inte spelar någon roll för beslutet om uppsägning. Även om anställningarna varit två olika menar regeringskansliet att arbetsgivaren är densamma - därför kvarstår grunden för uppsägning.

– Att de handlingar som bedömts utgöra brott utförts i den tidigare anställningen, hindrar därför inte att brottet, när det konstaterats, läggs till grund för avsked i den senare anställningen, skriver regeringskansliet.