Publicerad:
Uppdaterad:

Irriterad talman ger Stefan Löfven mer tid

Andreas Norlén om sitt beslut i regeringsfrågan

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En mycket irriterad talman ger Stefan Löfven (S) två extra dygn att försöka få stöd för sin regering – även hos Vänsterpartiet.

Därmed får riksdagen rösta om Löfven som ny statsminister på fredag.

– Jag är mycket kritisk till att man inte har använt tiden till att säkra det stöd som krävs, säger talman Andreas Norlén.

Andreas Norlén lade före jul fast tidsplanen för sitt fortsatta arbete. Tanken var att en ny statsminister skulle läggas fram i dag och att riksdagen skulle rösta på onsdag.

Sedan dess har Stefan Löfven förhandlat fram en överenskommelse med MP, C och L för att bilda en ny regering. Men Vänsterpartiet, som måste släppa fram Löfven för att han ska kunna bli vald, nobbar hans alternativ, vilket stod klart vid måndagens talmansrunda.

V-ilska

En förklaring är bland annat den skrivning som finns i överenskommelsen mellan mittenpartierna och som slår fast att V ska hållas utanför politiskt inflytande, vilket väckt stor ilska inom Jonas Sjöstedts parti.

Samtidigt framhåller V att man fortsatt vill se Stefan Löfven som statsminister. Men att det behövs mer tid, förhandlingar och politiska utfästelser om Löfven ska kunna säkra det. Även Löfven och Miljöpartiets båda språkrör har bett om mer tid.

Kritisk talman

Att Stefan Löfven inte hade sett till att ha stöd även hos V innan måndagens talmansrunda ses inte med blida ögon av talmannen.

– Jag tror att svenska folket börjar tröttna på den här processen, säger Norlén.

Att beskedet kom så sent, ”fem i tolv”, ogillas också skarpt av talmannen. Men trots detta ger han nu Löfven två dagar ytterligare, 48 timmar, till att försöka få ihop det stöd som krävs.

– Jag vill inte ha på mitt samvete att det här stupar på målsnöret, säger Norlén.

– Om nu flera partiledare en ber om viss ytterligare tid och det framstår som möjligt och innebär att det här går att lösa, då kan inte jag neka viss förlängning.

Kan bli nyval

Därmed kommer riksdagen rösta om Stefan Löfven på fredag i stället för som planerat på onsdag. Partiledarna ska rapportera tillbaka till talmannen om hur det går på onsdag.

Misslyckas även den tredje statsministeromröstningen väntar en fjärde och sista omgång inom kort. Faller även det förslaget blir det automatiskt nyval, som i så fall beräknas ske den 7 april.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

1 av 28 | Foto: LOTTE FERNVALL
Talmannen Andreas Norlén.
Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: