”Regeringen måste kliva fram och ta ansvar”

Uppdaterad 2018-05-14 | Publicerad 2018-05-11

Oppositionen skärper nu kraven på regeringen efter president Abbas uttalande.

Längst går Liberalerna.

– Biståndet till Palestina bör frysas, säger Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson.

Palestina tillhör ett av de största mottagarna av svenskt bistånd, inte långt efter Tanzania, Afghanistan och Somalia som ligger i topp.

Efter palestinske presidenten Abbas uttalande nyligen, där han skyllde fientligheten mot judarna på deras bankverksamhet och ”ocker”, går nu Liberalerna ut och kräver att utbetalningarna av svenska biståndsmiljoner till Palestinska myndigheten ska stoppas – tills man ser en annan inställning från det palestinska ledarskapet.

– Man kan inte acceptera att någon ledare på det här sättet förminskar de största tragedierna i världen, säger Fredrik Malm (L), utrikespolitisk talesperson.

Även om Abbas har bett om ursäkt, har utrikesminister Margot Wallström med flera andra fördömt hans uttalande. Men både hon och biståndsministern Isabella Löwin, (MP), har vägrat att ställa upp på en intervju med Aftonbladet.

Även ministrarnas tystnad kritiseras av oppositionen.

”Regeringen har ett ansvar”

– Regeringen har haft en oerhörd hög svansföring i de här frågorna. De har erkänt Palestina och verbalt attackerat Israel. De har ett ansvar, säger Malm.

Centerpartiets ledare Annie Lööf vill inte gå så långt och kräva att biståndet fryses.

– Abbas uttalande är oerhört antisemitiskt. Att säga att det är oacceptabelt, som regeringen gör, räcker inte.

Hon vill istället se ”över biståndet”:

– Biståndet som går till Palestina går mycket till kvinnor och barn och civila organisationer och tycker jag inte att vi kan frysa. Vi behöver se över biståndet så att det inte går till dem som uppmuntrar antisemitism. Regeringen måste kliva fram och ta ansvar, säger Annie Lööf.

Moderaterna är inne på samma linje.

– Att helt dra in biståndet skulle riskera att gynna de destruktiva krafterna och försvåra för de konstruktiva, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna.

Däremot har en gräns passerats i och med Abbas utspel, anser Moderaterna som kräver att biståndet ska villkoras. Den palestinska myndigheten måste bekämpa antisemitismen inom de egna leden och fria val måste genomföras – inga allmänna val har hållits i Palestina sedan 2006.

– Om inte palestinierna inom uppsatta tidsgränser lever upp till de krav som ställs bör signalen vara att en successiv minskning av det svenska biståndet till Palestina ska inledas, säger Jacobsson Gjörtler.

Dubbla budskap

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, (KD) vill gå längre än sitt parti och faktiskt frysa biståndet.

– Jag välkomnar att Jan Björklund och andra nu ansluter sig till min uppfattning att svenskt bistånd till palestinska områden ska frysas tills terrorstöd och spridande av antisemitism upphör. Svenska skattepengar ska aldrig gå till organisationer eller individer som sprider hat mot Israel. Samma sak måste gälla i EU:s biståndspolitik.

Adaktusson har länge hävdat att regeringen driver ”Israelfientliga politik”.

Exempelvis krävde han svar av regeringen varför biståndspengarna går till organisationerna som NGO Monitor pekar ut i sin granskning. (Se annan artikel).

Från regeringshåll har Lars Adaktusson avfärdats som ”extrem och olämplig”. Han har också beskyllts för att blanda ihop kritik av den israeliska politiken med antisemitism.

”Det svenska samhället har inte plats för antisemitism”, sa statsminister Stefan Löfven efter brandbombattacken mot synagogan i Göteborg förra året.

Men regeringen skickar dubbla budskap, menar EU-parlamentarikern.

– Regeringen fördömer antisemitism, samtidigt som man ger stöd åt grupper som sprider antisemitism. Det går inte ihop, säger Lars Adaktusson. 

SD: ”Även Alliansen har bidragit”

Sverigedemokraterna ser sig själva som riksdagens mest Israelvänliga parti.

Julia Kronlid, partiets talesperson i biståndsfrågor, instämmer i kritiken mot Abbas och välkomnar Liberalernas utspel men det kommer för sent, anser hon.

– Antisemitiska uttalanden från palestinska myndigheten och även andra organisationer är tyvärr inget nytt, säger Julia Kronlid.

SD är det enda partiet som konsekvent kritiserat Palestinabiståndet sedan riksdagsinträdet 2011.

– Oavsett vad allianspartierna säger nu bidrog de till att betala bistånd till den palestinska myndigheten under sin tid vid makten. Den nuvarande regeringen har höjt det och dessutom erkänt Palestina, något vi inte står bakom. Vi har länge varit ensamma i utrikesutskottet om att reservera oss och kritisera biståndet. Det har varit väldigt lama skrivningar kring det här från Alliansens sida, säger Kronlid.

”Israel vill inte att biståndet ska upphöra”

Ungefär en miljard dollar av palestinska myndighetens budget på fem miljarder är biståndspengar. Men även Israel tjänar på det, säger Anders Persson, Israel-Palestinaexpert på Lunds universitet

– Varken Israel eller de flesta av landets försvarare utomlands vill att biståndet ska upphöra, säger Persson.

Slutar omvärlden bekosta insatser i palestinska områden hamnar kostnaden i stället direkt eller indirekt hos Israel, menar Persson.

– Man ska också komma ihåg att Israels regering tjänar på biståndsdebatten. Den gör att kritiken mot ockupationen och bosättningarna hamnar i skymundan, säger Anders Persson.