Centerväljarna sluter upp bakom Annie Lööf

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

En majoritet av alliansväljarna tycker att det var fel att Centerpartiet gjorde upp med regeringen om de ensamkommande.

Men inom Centerpartiet tycker sju av tio väljare att Annie Lööf gjorde rätt.

Sprickan inom Alliansen kring migrationsfrågor är djup.

Men också på väljarnivå finns det tydliga skiljelinjer mellan de borgerliga sympatisörerna, visar en ny opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio.

Bland allianspartiernas sympatisörer som helhet tycker 60 procent att det var fel av Centerpartiet att släppa igenom regeringens förslag om de ensamkommande.

1 av 6

Men bland centerväljarna tycker 70 procent att det var rätt och endast 10 procent att det var fel. Resten av centerpartisterna svarar att de inte vet.

– Centerväljarna skiljer ut sig från de övriga allianspartiernas sympatisörer och har en annan syn på migrationspolitik som ligger mer i linje med den som regeringen företräder, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

”Frågan som är svårast”

Efter Annie Lööfs besked om att gå på regeringens linje har hårda ord utbytts mellan Alliansens ledare. Enligt Karin Nelsson visar opinionsundersökningen dock att Centerpartiet gjort rätt analys ur väljarsynpunkt.

– Det här är den frågan som är svårast för allianspartierna att komma överens om och det visar sig tydligt att läget är likadant också i väljarkåren. Men här går bara Centerpartiet i takt med sina väljare när de väljer att stödja regeringens förslag i den här frågan, säger hon.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE