Stefan Löfven bemöter kritiken om arbetsrätten

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Regeringens planerade förändring av arbetsrätten har fått svidande kritik.

Nu svarar Stefan Löfven:

– Jag har full förståelse för kritiken, förändrade turordningsregler är inget jag brinner för, säger statsministern.

Regeringen tillsätter en särskild utredare för att utreda förändringar i arbetsrätten. Kritiker kallar det att backa tillbaka 50 år i tiden och V-ledaren Jonas Sjöstedt hotar med att fälla regeringen om förslagen blir verklighet.

Stefan Löfven har förståelse för kritiken.

– Jag kan vara tydlig, det är långt ifrån okomplicerat att titta på fler undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Men utan Januariavtalet hade vi haft en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna, då hade vi sett större förändringar i arbetsrätten, säger han.

Frågan om arbetsrätten var en central del i de samtal mellan regeringen och C och L som ledde fram till det 73-punktsprogram, Januariavtalet, som togs fram och som ligger till grund för Löfvens regering.

”Inget jag brinner för”

Löfven understryker att han själv inte är för att genomföra förändringarna men att alla partier var tvungna att kompromissa för att kunna sluta avtalet.

– Förändrade turordningsreglerna är inget jag brinner för, det är inget jag skulle ha gjort själv.

1 av 4 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

På Sjöstedts hot om att väcka misstroendevotum i riksdagen svarar Löfven:

– Det måste han ta ansvar för. Vill han hellre ha en regering ledd av Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna? Om han tror att det blir en bättre utveckling av svensk arbetsrätt med en sådan regering, så ska han ju naturligtvis göra det. Det måste han själv svara på.

”Vi förändrar inte principerna”

Löfven säger också att om arbetsmarknadens parter kommer överens så kommer regeringen lägga ett förslag som ligger i linje med det de kommer överens om.

– Vi är överens om alla fyra partierna att om den överenskommelsen bygger på en moderniserad arbetsrätt, som också ger ökad flexibilitet, då är det ett sådant lagförslag som ska läggas.

Enligt Aftonbladets källor finns en upprördhet inom arbetarrörelsen för att utredningen presenteras nu, bara dagar innan första maj.

Stefan Löfven hoppas att många ska gå ut på gator och torg och ge uttryck för hur de vill att man ska se på morgondagens arbetsrätt i samband med arbetarrörelsens egen dag.

– Det är också min uppmaning till fackföreningarna, kom med förslag på hur vår framtida arbetsrätt ska se ut. Det kommer säkert att komma från arbetsgivarna.

Behåller balansen

Under en frågestund i riksdagen sa Löfven att det är fel att löntagarnas rättigheter försämras i och med förändringen.

– Vi har tillsatt en utredning som ska se till att behålla balansen. Vi utökar turordningen men vi förändrar inte principerna. Däremot ska arbetsgivarnas ansvar för omställning stärkas, något som inte finns i nuvarande lag, sa Löfven.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE