Löfven: Äntligen ett avtal

Uppdaterad 2015-12-13 | Publicerad 2015-12-12

Gratulerar Åsa Romson till ett gott arbete

PARIS. Statsminister Stefan Löfven (S) är glad över att världens ledare enats om klimatet.

Han gratulerar samtidigt Åsa Romson – som skött förhandlingarna för Sveriges del.

– Vi har äntligen ett globalt klimatavtal på plats. Det är resultatet av långt och hårt förhandlingsarbete.

Statsministern har tidigare besökt klimatförhandlingarna Cop21 i Paris. Detta skedde i samband med att världens stats- och regeringenschefer öppnade mötet, genom att rikta en uppmaning till förhandlarna om att komma överens.

Nu, nästan två veckor efter Löfvens besök i staden, finns ett avtal klart.

– Vi har äntligen ett globalt klimatavtal på plats. Det är resultatet av långt och hårt förhandlingsarbete. Nu måste det stora arbetet med att nå utsläppsminskningarna sätta fart. Sverige har varit mycket aktivt i förhandlingarna och haft en viktig roll för att nå lösningar som både rika och fattiga länder kunnat acceptera, säger Löfven i en kommentar till avtalet.

Grattar Romson

Samtidigt riktar han ett tack till sin delegationsledare, som han också har ringt och gratulerat.

– Jag vill gratulera klimat- och miljöminister Åsa Romson, Sveriges klimatförhandlare och hela den svenska delegationen till ett gott arbete, säger han.

Därefter slår Stefan Löfven fast att regeringens strategi i förhandlingarna har varit att Sverige ska vara ett föregångsland och hitta koalitioner mellan länder med höga ambitioner för avtalet och länder som är mest utsatta för klimateffekter.

– Den strategin har lyckats. Vi har lyft fram vårt arbete för att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och Åsa Romson har fått ansvar att medla i svåra frågor. Koalitionen för höga ambitioner nådde till slut upp till 100 länder som var viktigt för att knyta ihop förhandlingarna, säger han.

Jorden håller
andan