Moderater demonstrerar utanför riksdagen – mot L

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Alliansens partier bråkar nu öppet.

I samband med statsministeromröstningen ska Moderata ungdomsförbundet demonstrera – mot Liberalerna och Jan Björklund.

– Vi har tryckt upp en stor banderoll där det står “I Björklunds Sverige bestämmer Löfven”, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Det står redan klart att Ulf Kristersson (M) kommer att röstas ned i statsministeromröstningen under onsdagsmorgonen. Efter att både Centerpartiet och Liberalerna meddelat att man kommer trycka på röd knapp finns ingen chans för M-ledaren att lyckas.

Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) har motiverat besluten med att man inte vill ge Sverigedemokraterna något inflytande. Man är mycket kritiska till att Kristersson valt att gå fram med en regering där inte alla allianspartier ingår.

Beskeden har väckt stor irritation inom den övriga Alliansen – som menar att C och L nu sviker samarbetet.

Moderata ungdomsförbundet tar kritiken ett steg längre. I samband med statsministeromröstningen kommer ungmoderaterna att demonstrera utanför riksdagen. På en stor banderoll man tryckt upp står det ”I Björklunds Sverige bestämmer Löfven”.

Demonstrerar mot Björklund

Mellan 30 och 40 medlemmar kommer att marschera från M-högkvarteret på Blasieholmen i centrala Stockholm till riksdagen.

– Vi tycker att det är viktigt att svenska folket får lite konsumentupplysning när de kanske väljer ett nytt parti om det blir ett extra val. Då är det viktigt att man vet vad man röstar för och vilken regering man också får när man bestämt sig, säger Benjamin Dousa.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Muf:s banderoll: “I Björklunds Sverige bestämmer Löfven”.

Han tycker att beskeden från Lööf och Björklund är obegripliga.

– Annie Lööf har själv sagt att det behövs fler ja och färre nej. Ändå har man sagt nej till i princip alla lösningar som har presenterats. Jag hade haft förståelse om man inte tryckte på den gröna knappen, men tryckte på den gula och släppte fram M/KD. Men nu trycker man på den röda, det är historiskt. Det är väldigt märkligt ur ett internationellt perspektiv. Det måste vara det enda landet i västvärlden där borgerliga partier röstar nej till borgerlig politik.

På valnatten trodde Dousa att vägen låg öppen för en alliansregering, även om det parlamentariska läget såg svårt ut.

– Väljarna har sagt sitt, då får man hantera det och försöka få igenom sin politik. Jag trodde att Alliansen skulle gasa, men det har man inte gjort. Om allt håller i sig går vi mot ett extra val.

”Bryta sönder Alliansen”

Men betyder verkligen ett nej till Kristersson i detta läge ett ja till Stefan Löfven?

– Det betyder ju att Löfven får sitta kvar i övergångsregeringen. Det är klart att det här ökar sannolikheten att C och L etablerar någon typ av samarbete med S även kommande tre år. Vi ser det som ett sätt att bryta sönder Alliansen och öppna för samarbete med S.

Riskerar inte det här att leda till ännu sämre stämning i Alliansen?

– Alliansen kom till för att man skulle få igenom så mycket som möjligt av vår poltik, alla fyra skulle gynnas. Det är i grund och botten ett politiskt samarbete. Men när man inte ens kan släppa igenom en borgerlig statsminister och regering, då är det omöjligt att få igenom sin politik. Om det inte blir ett politiskt instrument att få igenom sin politik, då får man fråga sig hur mycket av samarbetet som finns kvar.

Liberala ungdomsförbundet svarade omgående på Muf-demonstrationen. Luf har gjort om en kampanj i sociala medier de använde i valet 2014. Där står ”I Moderaternas Sverige bestämmer Jimmie Åkesson”.

– Det är helt obegripligt att M hellre gör sig beroende av ett nationalistiskt parti än samarbetar med MP. Att de valde att gå fram i riksdagen tyder antingen på totalt ringaktande av liberala värderingar eller på ren dumhet. En alliansregering utan stöd över blockgränsen är helt otänkbart för L, det vet Ulf Kristersson. Moderaterna som borde skärpa sig, kampen mot nationalismen är vår generations stora politiska strid, säger Luf:s ordförande Joar Forssell.

LÄS VIDARE

Publicerad: