Nye rikspolischefen: ”Vi behöver hjälp från allmänheten”

Uppdaterad 2018-02-02 | Publicerad 2018-02-01

Säpochefen Anders Thornberg tog ett dygn på sig att fundera över erbjudandet.

Sedan tackade han ja till att bli ny rikspolischef.

– Jag ser en polis som är starkt förankrad hos medborgarna, säger han om en av sina visioner.

För första gången blir en polis högsta chef för Polisen.

Anders Thornberg, född 1959, har varit polis i hela sitt yrkesliv. Han kan jobbet och har därför stort förtroende internt redan från start.

De fackliga organisationerna jublar.

– Han blir den samlande kraft som svensk polis behöver, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en kommentar.

”Stolt att vara polis”

När Anders Thornberg presenterade sig vid en pressträff i regeringskansliet sade han sig vara lika stolt över att vara polis i dag som när han gick ut polishögskolan för 37 år sedan.

När har i korthet sammanfattade sina visioner sade han bland annat:

– Jag ser en polis som har en hög förmåga, som fokuserar på kärnverksamheten. Vi ska arbeta mer förebyggande, mindre reaktivt.

”Ödmjuk inför uppgiften”

Polisen är Sveriges största myndighet med nära 31 000 anställda.

Thornberg betonar att han känner sig ödmjuk inför att nu bli dess högsta chef. Han behövde inte så lång betänketid när han fick frågan för några veckor sedan.

– Det är en stor påfrestning, en stor utmaning, man tänker på nära och kära, man tänker på möjligheterna att lyckas. Samtidigt har jag varit polis i hela mitt yrkesliv. Så jag kom fram till att om jag har det förtroendet hos uppdragsgivaren så är jag beredd att ta mig an uppdraget - med stor ödmjukhet.

Justiteministern har efterfrågat ny kompetens för den som ska vara chef för Polisen framöver. Om du får skryta lite, vad har du med dig ditt i bagage?

– Jag har en lång polisiär erfarenhet, jag har haft de flesta befattningar. Jag har patrullerat här på Söder och i Gamla stan, för 35 år sedan ungefär. Jag har varit ute på gatan, varit utredare, varit mellanchef och de senaste åren också varit på strategisk nivå. Så jag ser Polisen utifrån ett operativt, taktiskt, och strategiskt perspektiv. Jag har en stor erfarenhet av olika brottsbekämpningsmetoder från Säkerhetspolisen och har arbetat i nära samverkan med Polisen.

– Men jag är också ödmjuk inför att den riktiga kunskapen, de som vet hur man bekämpar brott, det är ju medarbetarna i Polisen.

I ditt tal sade du att du vill kunna säga som det är. Vad är det du vill säga?

– Jag kommer ju från en väldigt sluten organisation, Säkerhetspolisen. Och jag märker att ju mer man kan kommunicera och beskriva verkligheten, hur den ser ut, som folk känner igen sig i, då får man ett större förtroende. Och får man större förtroende får man mera information. Det ska bli naturligt för allmänheten att vända sig till en och ge en information. För utan alla observationer, utan allmänheten och medborgarnas medverkan så blir det en svår uppgift för Polisen.

Vad blir dina första uppgifter?

– Att prata med alla medarbetare, cheferna, de fackliga organisationerna och sätta mig in i jobbet. Jag tror man ska ta det lite lugnt när man börjar på en ny arbetsplats, och lyssna och successivt ta sig an problemen i prioriteringsordning.

Har du redan nu någon uppfattning om prioriteringsordningen av det som som väntar?

– Jag delar uppfattningen hos justitie- och inrikesministern om att det är det dödliga våldet, gängskjutningar, den grova organiserade brottsligheten, sexualbrott också. Sedan är det vardagsbrottslighet som internationella ligor och andra gör mot åldringar, mot vanliga människor som blir bestulna.

– Jag tror det är viktigt att se både lokal och nationell brottslighet, men det är naturligtvis svårt att prioritera och få resurserna att räcka till.

Om du får någon tid över, vad gör du på fritiden?

– Jag har en förmåga att koppla av ibland och mina största intressen är konst och musik, och segling. Jag tror det blir lite mindre tid till det nu, men jag ska försöka få tid till det också.

Hur aktiv är du på sociala medier?

– Jag är inte aktiv på sociala medier! Jag tror man ska vara försiktig, framför allt om man varit på en säkerhetstjänst. Jag ska fundera ett varv till på det nu när jag blir rikspolischef. Men jag tror inte ni kommer få se mig twittra varenda dag. Men låt mig återkomma med det.

Facebook från dina seglatser?

– Det tror jag inte kommer bli aktuellt.

Anders Thornberg tillträder sin nya tjänst den 15 februari.

Följ ämnen i artikeln