Stefan Löfven: En ledare har alltid det yttersta ansvaret

Uppdaterad 2018-06-15 | Publicerad 2018-06-13

Socialdemokraterna har misslyckats med att beskriva de politiska skillnaderna, vilket har bäddat för tappet till SD.

Stefan Löfven bär en stor del av skulden – enligt honom själv.

– En ledare har alltid det yttersta ansvaret, det går aldrig att komma ifrån, säger han.

Aftonbladet har träffat statsministern inför mandatperiodens sista riksdagsdebatt i dag.

Flera partiledare har stor press på sig när den sista partiledardebatten före valet hålls i riksdagen i dag.

Bara tre månader återstår till valet den 9 september och flera partier brottas med svagt väljarstöd. Och de osäkra väljarna är många, cirka 18 procent.

Störst press på sig har kanske statsminister Stefan Löfven.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Dåliga siffror

Socialdemokraterna har aldrig tidigare gått in i en valrörelse med så svagt väljarstöd och partiet är sargat av interna strider om migrationspolitiken.

Löfven menar att det känns bra att få sammanfatta den mandatperiod som varit och också blicka framåt:

– Det är en speciell debatt på det sättet. Jag känner en enorm styrka i det vi har gjort. Det vi gjort med ekonomin är en rejäl vändning, från ett rejält underskott till ett rejält överskott. Samma sak med arbetslösheten, bostadsbyggandet, utbildningsmöjligheterna för vuxna, det vi har gjort på skolans område, allt detta.

Löfven framhåller att 300 000 fler arbetar nu än när han tillträdde – och att 100 000 av dem finns i välfärden.

– Men det är inte så att vi är nöjda. Vi ser att det finns mer att göra, på vårdens område inte minst. Att köerna är för långa, att det är för ojämlik vård. Men riktningen, den tror vi på.

Socialdemokraternas mål i valet är minst 31 procent stöd, men i dag är man mycket långt därifrån. I en rad mätningar har S noterats för 23–25 procent.

Hur allvarlig skulle du säga att krisen är?

– Socialdemokratin har haft dåliga siffror på vårkanten förut, det har hänt 1991 och 2010. Men det är så här, vi måste visa vad valet faktiskt handlar om, och det är vilken välfärd Sverige ska ha och det handlar också om skillnaderna i politiken.

”En folkomröstning om välfärden”

Stefan Löfven ser höstens val som ett vägval för Sverige – investeringar mot skattesänkningar.

– För mig är den här valrörelsen en folkomröstning om Sveriges välfärd, säger han.

Enligt statsministern har den politiska debatten handlat för lite om skillnaderna mellan de politiska alternativen. Och han tycker att granskningen av partiernas politiska förslag har varit för dålig – inte minst när det gäller Sverigedemokraterna som växer kraftigt i opinionen just nu.

– Hur många vet att SD rejält vill försämra anställningstryggheten genom att undanta fem personer från turordningsreglerna? Det skulle innebära att väldigt många löntagare får sämre anställningsskydd och kan bli av med jobbet av godtyckliga skäl. För anställda i mindre företag avskaffas anställningsskyddet i praktiken, säger Löfven.

Att det är just SD som utmanar S stod tydligt i den senaste väljarundersökningen från SCB. Framför allt är det LO-väljare som vänder S ryggen.

Enligt dig, vad beror det på?

– Det är nog inte en förklaring, det är flera. Dels är det en uppmaning till oss att bli tydligare i att beskriva skillnaden, det är ingen tvekan om det. En stor del av debatten har handlat om precis den här frågan, och då blir det mindre granskning av politiken på de andra områdena. I en valrörelse blir det naturligt att titta på allt ifrån jämställdhet, klimatfrågan, välfärd, skatter.

– Jag tror inte att de flesta löntagare vet att Sverigedemokraterna vill ha det här försämrade anställningsskyddet eller att de står för den kanske största, i alla fall en av de större, skattesänkningarna och de facto är ett högerparti. Och att en regering som bygger på M och SD skulle vara den mest löntagarfientliga regering som det här landet har sett på många, många, många år.

Självkritisk

Med tanke på S siffror just nu – känner du att du har anledning till självkritik?

– Ytterst är alltid en ledare ansvarig, men det avgörande ögonblicket, det är den 9 september. Det är den mätningen som gäller och det är den som kommer att avgöra hur mandatfördelningen ser ut i svensk riksdag och därmed också vilka som ska bilda regering. Jag känner en styrka i det vi har gjort hittills och jag vet att vi, med vår politik, hjälps åt att utveckla gemenskapen och solidariteten i det svenska samhället. Det har vi ägnat de senaste fyra åren åt och det är det som jag vill fortsätta.

Fler välfärdslöften att vänta

Stefan Löfven har tidigare sagt till Aftonbladet att välfärden är hans partis starkaste kort. Nu framhåller han att det kommer fler vallöften på välfärdens område, inte minst riktat till samhällets äldsta. Tidigare har man bland annat sänkt pensionärsskatten, höjt bostadstillägget och lovat höjd pension för 1,2 miljoner pensionärer.

– De som har jobbat ett helt yrkesliv ska också kunna leva väl, så där lägger vi in en slant. Där är mitt besked, vi behöver göra mer. Det är också beskedet till partiet som sådant, att det är klart, vi kommer att presentera fler välfärdsförslag.

Många inom S efterlyser en stor välfärdssatsning som skulle skaka om i väljarkåren inför valet.

Det som framför allt nämns är avgiftsfri förskola, en sjätte semestervecka och en tandvårdsreform. Kommer något sådant?

– Det ska finnas önskningar och det måste finnas ambitioner, och det har vi som parti, så ja det kommer fler välfärdsreformer. Men du pekar också på utmaningarna, för alla säger att vi måste hitta en välfärdsreform och så föreslår man en här, en annan där och en tredje den där. För mig är det inte en fråga. För mig är det välfärden i sin helhet.

Efterlyser balanserad debatt

I veckan slog Liberalernas partiledare Jan Björklund fast att svartmålningen av Sverige har gått för långt. Och Ulf Kristersson (M) har tidigare efterlyst en mer renhårig debatt där fler agerar som vuxna i det offentliga rummet.

Även Stefan Löfven menar att det behövs ett mer sansat tonläge. Inte minst handlar det om att även lyfta fram det som är bra i Sverige, menar han.

– Man måste ta människors oro på allvar, men det är klart att vi också måste peka på det som är bra. Ta sjukvården som ett exempel, vid flera tillfällen nu har jag sagt att Sverige har en av världens bästa sjukvård, men det är klart att den som får vänta för länge på sin cancerbehandling, den tänker inte så. Balansen är viktig. Jag tror att vi överlag tjänar på en mer balanserad debatt och verklighetsbeskrivning.

– Sverige är på många sätt helt fantastiskt och omvärlden tittar på oss och konstaterar att Sverige är ett föredöme i så många avseenden. Men vi kan för den skull inte säga att det här är så bra så vi är klara.

Migrationspolitiken inte vattendelaren

Under de senaste åren har debatten till stor del präglats av frågor kring flyktingar och invandring. Ändå menar Löfven att det inte är där den stora striden står.

– Migrationsfrågan är faktiskt inte den stora vattendelaren. Det är välfärden.

Samtidigt framhåller statsministern att han förstår att mycket av debatten har kommit att handla om detta.

– Många människor har varit fundersamma och oroliga i migrationsfrågan, så är det. Men det är faktiskt vi som har levererat en ny migrationspolitik, en uthållig sådan dessutom. Väljer vi den väg som vi har pekat ut och som vi har påbörjat inför framtiden, fortsätter vi med gemensamma investeringar, då klarar vi välfärden. Det kan jag säga helt ärligt till svenska folket.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Stefan Löfven om...

…Sverige i fotbolls-VM:

– Jag tror att det blir jättetufft, jag tror att vi har absoluta möjligheter att gå vidare men det är en hård grupp. Inte minst Tyskland. Det vet vi ju. Men vi har ett lag som verkligen är ett lag där elva individer blir en summa som är större än elva, det är jag övertygad om. Vi har en otroligt skicklig coach också, så jag tror att vi går vidare.

…hur nästa regering kommer att se ut:

– Det är svårt att sia om det. Väljarna måste få säga sitt först. Jag vill naturligtvis ha minst fyra år till därför att det finns så mycket kvar att göra och jag vet att Sverige i grund och botten vill kännetecknas av solidaritet och att vi hjälps åt och bygger gemenskap, det är det som är den svenska modellen och det arbetet vill jag fortsätta. Men när vi kommer till valdagen eller dagen efter och när vi ser hur väljarna har lagt sina röster då måste vi alla vara beredda att ta ansvar för det valresultatet på ett eller annat sätt men låt oss först se det. Jag vill inte ägna valrörelsen åt att spekulera om olika konstellationer. Vi ska ta ansvar för landet, landet ska regeras och landet ska utvecklas.

…om partierna varit så osams att ett framtida samarbete kan ha äventyrats:

– Det är därför det är så viktigt att ha rätt ton, en valrörelse ska vara hård i sak så att den sakpolitiska debatten blir tydlig och väljarna ser vad skillnaden är, men det måste naturligtvis göras på ett sådant sätt att man respekterar varandra. Efter ett valresultat så ska vi kunna hantera den situationen. Det är vi ledares skyldighet att se till att det blir så.

ANNONS