Publicerad:

S-kommunalrådet får mothugg om migrationen

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) efterlyste debatt om migrationens storlek, rättigheter och krav för medborgarskap.

Det har skakat om rejält – i både hans eget parti och hos regeringspartnern Miljöpartiet.

– Det verkar som att i hans värld ska en diskussion om migration enbart handla om en sak, att det ska komma färre flyktingar till Sverige, säger Ulf Bjereld, ordförande i S-förbundet Tro & Solidaritet.

Det var på torsdagen som Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson i ett långt inlägg på Facebook och en intervju i Aftonbladet efterlyste en rejäl diskussion i Socialdemokraterna om invandringens storlek, medborgarskap och vilken välfärd som ska ges.

– Det är kanske kontroversiellt att diskutera hur många Sverige kan ta emot, men vi måste ta fram en tydlig och uttalad S-politik på det här området, sa han bland annat.

Kommunalrådets ord har väckt stor uppmärksamhet. Hans inlägg gillas och kommenteras av många – andra är helt emot de tankar han luftar.

1 av 4 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Jimmy Jansson (S).

”Fel förutsättningar för diskussion”

Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för Tro & Solidaritet och känd professor i statsvetenskap, menar att det alltid är bra att diskutera stora frågor, även migrationen.

Han anser dock att den frågan redan debatterats inför partiets kongress i våras och att det aldrig är bra att efterlysa en diskussion på det sätt som Jansson gör.

– Det verkar som att i hans värld ska en diskussion om migration enbart handla om en sak, att det ska komma färre flyktingar till Sverige. Då blir det helt fel förutsättningar för debatten, då blir det inte en öppen debatt utan det blir en debatt där han redan vet vilka svar han vill ha på frågorna.

Bjereld ifrågasätter också tanken om att sätta en gräns för hur mycket invandring Sverige klarar.

– Det kan vi ju inte. Asyl är en mänsklig rättighet och då beror det på vad som händer i omvärlden.

Även S-debattören Veronica Palm, tidigare riksdagsledamot och ledamot av partiets innersta krets, det verkställande utskottet, har reagerat. Hon nämner aldrig Janssons namn men hennes ord på Twitter har tolkats som ett svar på hans utspel:

”Ett kommunalråd bestämmer över mycket. Men antalet människor i världen som behöver skydd undan krig och förföljelse ligger utanför ens beslutskompetens.” skriver hon.

Ilska i MP

Riksdagsledamoten Rasmus Ling i Miljöpartiet är en annan som reagerat med ilska. På Facebook kritiserar han Jansson och skriver bland annat:

”Han vill ha tydligare trösklar för att den som invandrat ska få ta del av välfärden, han vill göra det svårare att bli medborgare i Sverige, han vill ha ett tak för bidrag som Moderaterna tidigare pratat om (där jag undrar om han verkligen vet hur låg dagsersättningen är för asylsökande?) Och så vill han prata om hur många Sverige egentligen kan ta emot, och insinuerar att det är en fråga som inte diskuteras.

Det är på flera sätt förbluffande. Och frågan som gnager i mig är: Har Jimmy Jansson bott under en sten det senaste decenniet? Det finns ju ingen fråga som har diskuterats mer?”.

Även ex-språkröret Gustav Fridolin (MP) upprörs. Intill en bild på Aftonbladets artikel skriver han på Instagram:

”Ser fram emot att möta herr kommunalrådet i första ledet bakom kraven på ett totalstopp för vapenexport till krig och förtryck. Och såklart i kampen för radikal klimatpolitik. När han nu beskriver sin oro över att så många människor i världen tvingas fly vill han väl göra allt han kan för att ändra på det, tänker jag.”

Applåderas av andra

På Jimmy Janssons egen Facebook-sida är det dock också många som applåderar kommunalrådets inlägg. Bland dem finns S-debattören Stig-Björn Ljunggren, som skriver:

”Jag tror du formulerat en bra startpunkt för en öppen pragmatisk diskussion om hur vi bäst förhåller oss till den nya folkvandringstiden, globaliseringen och nationalismens återkomst. Etc. Sluta älta tiggeri, flyktingpolitik och rasism. Ta itu med ”utmaningarna”, se framåt och skita i gnällmånsarna.”

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: