SD:s främsta feminist: ”Mansperspektivet är viktigt”

Uppdaterad 2022-05-02 | Publicerad 2022-04-30

När Jimmie Åkesson och partiledningen utser en jämställdhetspolitisk talesperson för SD blir det en man.

Michael Rubbestad kallar sig feminist, tycker att det har blivit för lätt att byta kön och förklarar nu varför han inte tog ut någon pappaledighet.

– Jag tror att mansperspektivet är viktigt, säger han till Aftonbladet, när han beskriver sin nya roll.

Sverigedemokraterna har gjort klart att de kräver reellt inflytande i en framtida högerregering – annars blir det inget stöd till M-ledaren Ulf Kristersson.

Ett av områdena där partiet kan komma att ställa krav är familjepolitiken.

Nu har partiet utsett en ny jämställdhetspolitisk talesperson i Michael Rubbestad, 41.

Den tidigare it-teknikern tar emot Aftonbladet i sin villa i Bålsta och berättar tidigt i intervjun att han kallar sig själv för feminist.

– De flesta som jobbar med de här frågorna är just kvinnor och jag tror att mansperspektivet är viktigt.

Vad innebär mansperspektivet för dig?

– Det är ändå så att det är skillnad på män och kvinnor. Vi kommer från olika förutsättningar rent biologiskt men också att vi uppfostras in i olika typer av könsroller som är män och kvinnor. Och jag ser egentligen inte att det är något negativt utan jag tycker att det ska finnas manligt och det ska finnas kvinnligt. Det här är något som kompletterar varandra, säger Michael Rubbestad.

Han är engagerad i förskolans roll i samhället och avfärdar idén om ”könsneutrala leksaker” och att försöka påverka barns normer kring kön. Michael Rubbestad tar som exempel att forskning visat att pojkar gärna leker med tv-spel och flickor med dockor när de själva får välja.

”Inte försöka tvinga”

– Uppenbarligen finns det ju en skillnad mellan pojkar och flickor och jag tycker ändå man ska bejaka det, låta barn utvecklas i den riktningen som känns mest naturlig för dem. Vi ska inte försöka tvinga dem åt ena eller andra hållet. 

Tycker du också att män och kvinnor även som vuxna är lämpade för olika saker? 

– Rent generellt så tror jag att män och kvinnor är lämpade för samma saker. Sen kan det utifrån ett biologiskt perspektiv, om vi tittar på kvinnor som grupp eller män som grupp, så är det väl dels att män oftast är starkare och springare fortare, det ser vi ju i idrottssammanhang, sen finns det ju alltid undantag från det.

”I dag så tycker jag att när man pratar om feminism så pratar man inte längre om det man lyfte på 1850-talet, i dag pratar man om genusfrågor”.

”Ska ha samma förutsättningar”

Michael Rubbestad säger att orsaken till att han kallar sig för feminist är att kvinnor som grupp har det svårare än män i samhället, framför allt när det gäller löneskillnader och sämre arbetsvillkor.

– Jag tycker att feminismen har rätt i det. Jag kallar mig själv för feminist eftersom det är självklart att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar, men i dag så tycker jag att när man pratar om feminism så pratar man inte längre om det man lyfte på 1850-talet, i dag pratar man om genusfrågor och det är Feministiskt initiativ. Jag ska inte kalla det för radikalfeminism men det har blivit ett lite annat fokus.

Vad är radikalfeminism för dig?

– När man börjar prata om könsneutrala leksaker, att man ska ta bort könsskillnader och aktivt motarbeta det naturliga, hur man vill utvecklas i förskolan, då tycker jag att det blir fel.

Michael Rubbestad säger att han inte hunnit skaffa sig någon feministisk förebild inom politiken, men han nämner upplysningsfilosofen Mary Wollstonecraft, som var verksam under 1700-talets andra hälft, som en inspirationskälla.

– Hon var en av de första som började uppmärksamma att hon som kvinna ansågs vara fri i samhället men det var ändå på nåder av hennes man, inom den ramen som han tillät henne att vara fri.

Michael Rubbestad har engagerat sig i transdebatten.

Bland frågorna som Michael Rubbestad kommer att driva finns SD:s förslag om att det ska vara upp till familjerna själva att fördela föräldrapenningen mellan mamman och pappan. För att det inte ska bli en kvinnofälla vill SD skapa ett system för utjämning av pensionsinkomster så att den som är hemma med barn ska tjäna in lika mycket pension som den andra föräldern som arbetar.

– Vi ska ju inte tvinga flera män att vara hemma med barn utan vi ska se till att hon i slutändan får en bra pension i alla fall. Vill man vara hemma med sitt barn så är det något som ska premieras. Det ska inte vara något negativt eller något dåligt och jag vill jättegärna att män också ska vara hemma, säger Michael Rubbestad.

Engagerad i transdebatten

Själv tog han ”nästan inte alls” ut några föräldradagar när hans döttrar var små.

– Jag valde att jobba hemifrån från morgon till klockan 14 och sen blev det i stället mycket sena kvällar när barnen gått och lagt sig. Jag hade den möjligheten då och kunde lösa det på det sättet och kunde därmed spendera mer tid med mina barn än de flesta andra pappor.

En annan fråga som Michael Rubbestad engagerat sig i är transdebatten där han som riksdagsledamot ställt socialminister Lena Hallengren (S) till svars om hon kommer att försöka ändra på att vårdguiden 1177 undviker att kalla kvinnor för kvinnor och män för män i vissa informationsmaterial på nätet. Frågan om könsbyte är något han funderat på och han tar upp att det finns de som ångrar ingreppet.

” När man börjar prata om könsneutrala leksaker, att man ska ta bort könsskillnader och aktivt motarbeta det naturliga, hur man vill utvecklas i förskolan, då tycker jag att det blir fel.”

– Det finns ju väldigt många utredningar som visar att många människor har ångrat sig, så jag kan nog tycka att det är något man behöver titta vidare på och utreda. För någonstans är det så att om man ger någon en diagnos och ger dem en hjälp och sen så visar det sig att den ångrar sig så är det ju uppenbart något som blivit fel.

För att undvika risken att människor ångrar sig vill han göra den psykiatriska vården mer lättillgänglig och att personer som befinner sig i processen att byta kön får möjlighet till flera samtal.

– Om man nu känner att man sannolikt är född i ett fel kön då mår man sannolikt psykiskt dåligt och vi vet att det i många fall leder till att folk tyvärr går så långt som att de begår självmord. Så den psykiska vården generellt behöver göras mer lättillgänglig.

För att undvika risken att människor ångrar sig under processen att byta kön vill Rubbestad göra den psykiatriska vården mer lättillgänglig.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.