Nyamko Sabuni: Jimmie Åkesson är jätteorolig för vårt inflytande

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-03-17

Nyamko Sabuni har två krav på Ulf Kristersson: Att sitta i hans regering och att hålla Sverigedemokraterna utanför.

Trots bottennotering i opinionen tror L-ledaren på maktskifte efter valet.

– Jimmie Åkesson är jätteorolig för vårt inflytande i en liberalborgerlig regering, säger hon.

Nyamko Sabuni är andfådd och väntar på ett glas vatten. L-ledaren har just avslutat en basketträning med en grupp tjejer från Wasaskolan i Södertälje. Som tonåring spelade hon basket i Kungsängen, som partiledare försöker hon komma ut träffa ungdomar i förorten när hon har tid.

– Formen är lite dålig. Det är bra att börja spela igen i den här divisionen, säger hon.

Samma dag som basketträningen har regeringen aviserat nya satsningar på försvaret. Budgeten ska vara två procent av BNP, ett krav som L tidigare har lagt fram och som ligger i linje med vad Nato vill att deras medlemsländer ska satsa. Sabuni anser att Sverige borde ha gått med i försvarsalliansen för tjugo år sedan. Nu är frågan mer aktuell än någonsin, menar hon.

 

– Är man allianslös är man ensam. Det finns löften om nära samarbeten och partnerskap men till sist kommer det landa i att varje land måste göra bedömningen ”törst jag hjälpa till eller inte”. Jag vill inte utsätta det svenska folket för en sådan situation.

Ska vi skicka in Nato-ansökan nu?

– Det handlar inte om att skicka in ansökan nu utan om att få igång en diskussion, resonera och få fördjupad information om säkerhetsläget.

”Putin styr svensk säkerhetsdoktrin”

Sabuni anser att diskussionerna bör ske på partiledarnivå och bland annat handla om hur snabbt Sverige kan komma upp i tvåprocentmålet. Någon folkomröstning om Nato är inte lämpligt, menar hon.

Måste Sverige och Finland gå med samtidigt?

– Nej, det måste vi inte. Men vi måste hålla varandra informerade.

Sedan kriget bröt ut har det kommit signaler om att Finland håller på att svänga och ansöka om medlemskap i Nato. Finska regeringens besked är att dörren står öppen men att det inte är läge att gå med just nu. L-ledaren anser att vårt grannland har visat en större styrka i hanteringen av frågan än vad Sverige har gjort. Hon tar som exempel ett uttalande från statsminister Magdalena Andersson om att en svensk ansökan till Nato skulle ”ytterligare destabilisera läget i Europa” nu.

– Vem är det som styr den svenska säkerhetsdoktrinen i dag? Det verkar inte vara regeringen, det är Putin. Man lägger vetot i Putins hand. Det beklagar jag.

Andra partier tar allt utrymme

Varför skulle det vara Putin som styr?

– Det är jättekonstigt om vi inte kan diskutera Nato nu för att Putin skulle reagera. Finland är modigare och menar att de har ett självbestämmande.

Ser du någon fara med att diskutera Nato nu, att det skulle kunna få Putin att reagera mot Sverige?

– Vi diskuterar andra frågor, till exempel vad vi ska skicka för stöd till Ukraina. Det om något borde störa Putin, snarare än att vi försöker försäkra oss om säkerheten framåt.

Kriget dominerar nyheterna och de mindre politiska partierna i Sverige har svårt att nå ut med sina budskap. Detta riskerar att bli ytterligare ett sänke för Liberalerna som redan ligger illa till i opinionen. I Aftonbladet/Demoskops senaste väljarbarometer fick partiet 2,2 procent.

– I en kris som ett krig så blir det de två stora partierna som tar allt utrymme, regeringspartiet och det största oppositionspartiet. Då hamnar man i skuggan. Men vi ska göra vårt bästa för att påminna om att vår politik är rätt.

”Blev pannkaka”

Är du orolig för att ni åker ur riksdagen?

– Nej.

I början av februari avslöjade Aftonbladet kraftiga interna reaktioner i L efter en intervju med Sabuni i Dagens Nyheter. I intervjun hade Sabuni svårt att svara rakt på frågan om partiet kommer att stoppa en regering där SD ingår eller inte. I ett sms till partistyrelsen efteråt skrev Sabuni att det blev ”pannkaka”.

Vad hände?

– Jag hade inte svårt att svara, men man drog en långtgående slutsats. Vi kommer inte att rösta på en regering där SD sitter.

Nyamko Sabuni spelar basket med laget ”Basketgäris”, en satsning som Södertälje basketbollklubb tagit initiativ till. 

”Ingen testballong”

Vissa i ditt parti tolkade det du sa som en testballong, att du kommer svänga i frågan?

– Det var det absolut inte. Vi kommer inte att rösta på en sådan regering.

Du får kritik för att vara otydlig i intervjuer, hur bemöter du det?

– Jag är en resonerande person. Om man tycker att resonera är att vara otydlig, då får jag väl vara skyldig till det. Livet är inte svartvitt, det är inte politiken heller. Jag inser att resonemang ibland leder till att det dras slutsatser som jag själv inte tänkt på. Men när vi gör våra undersökningar tycker våra väljare att jag är tydlig.

Liberalernas krav inför höstens val är att ingå i en borgerlig regering. De kommer inte att agera ett stödparti åt en eventuell M/KD-regering.

Har du fått garantier från M och KD om att få ingå i regeringen?

– Ärligt talat ser jag inte att två borgerliga partier skulle vilja utesluta det tredje i en regeringsställning. Det är en hypotetisk fråga som journalister gillar att göra spel av. Vi kommer sitta i en borgerlig regering.

Vad grundar du det på?

– Våra samtal, vår tradition. Vi har har suttit i borgerliga regeringar, vi har nära relation till M och hade bra samarbete med KD i åtta år. Vi valde tidigare under mandatperioden att stödja en socialdemokratiskt ledd regering, men nu har vi fattat ett nytt beslut.

”Tanken är att jag ska vinna matchen”.

Parmiddagar med Ulf Kristersson

Nyamko Sabuni säger att hon sedan många år tillbaka har god kontakt med Ulf Kristersson. De umgås även privat, till exempel på middagsbjudningar med sina respektive partners. Även relationen med Ebba Busch är bra trots att de inte har arbetat nära ihop. Hon har ingen sådan kontakt med Jimmie Åkesson.

– Men jag skulle inte ha något problem att skicka ett sms till Jimmie om det skulle behövas, men vi har inte den typen av kontakt.

Hur långtgående samarbete kan L ha med SD?

– Vi ska samverka i frågor där vi tycker ungefär lika.

Kan du gå med på att SD får tjänstemän i regeringskansliet om ni bildar regering?

– Nej, vi anser inte att SD ska ha några tjänstemän i regeringskansliet.

Ni har betydligt lägre stöd än SD, tror du verkligen att ni kan stoppa något de andra tre är överens om, till exempel om migrationen?

– Ingen har pratat om att underminera asylrätten, inte ens SD kan göra det. Vi kommer respektera den och min förståelse är att alla vi respekterar asylrätten.

”Vi är hans största motståndare”, säger Sabuni om Jimmie Åkesson.

”Åkessons största motståndare”

Jimmie Åkesson anser att tåget redan har lämnat perrongen, ni kommer åka ur riksdagen och det är meningslöst att M och KD kampanjar med er. Hur ser du på det?

– Utifrån hans perspektiv är det helt rätt att kommunicera så. Han skulle vara den som blev gladast om Liberalerna inte kom in i riksdagen. Vi är hans största motståndare. Jimmie Åkesson är jätteorolig för vårt inflytande i en liberal-borgerlig regering.

Intervjun avslutas, baskettjejerna springer fram till Sabuni för att vara med på bild med ”en kändis” innan de lämnar gympasalen.

Kan du tillämpa din basketstrategi i den stora matchen i september när det är val?

– Det gör jag hela tiden. Nu har jag gjort ett mål, det är ett steg på vägen. Tanken är att jag ska vinna matchen.

Vill du vara en del av Iniziopanelen hos Demoskop och göra din röst hörd?

Som medlem i Iniziopanelen får du svara på undersökningar om exempelvis samhälle och politik. Resultaten presenteras för och används av företag samt myndigheter runtom i Sverige. Klicka på länken för att anmäla dig.