SD störst igen – ny rekordsiffra

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Sverigedemokraternas framgång fortsätter.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop är partiet störst med stöd av 25,4 procent – ett nytt rekord.

Samtidigt knappar Socialdemokraterna in.

För andra månaden i rad är Sverigedemokraterna största parti i en mätning från Aftonbladet/Demoskop. Partiet ökar med 1,4 procentenheter och når nya rekordsiffran 25,4 procent.

Det är nästa åtta procentenheter högre än resultatet i riksdagsvalet 2018.

Mätningen är gjord före gårdagens dramatiska besked då M, SD, KD, och V meddelade att de planerar att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om inte regeringen går dem till mötes om Arbetsförmedlingen.

Henrik Gustafsson, presschef (SD), är nöjd.

– Det är glädjande att flera mätningar visar samma typ av trend, att vi ökar och ligger väldigt högt sen en tid, säger han.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

”En förtroendefråga”

Orsakerna är flera, menar Gustafsson.

– Vi har under lång tid påtalat de bekymmer och problem som finns och därtill påtalat lösningar. Min uppfattning är att fler och fler ser problem i sin vardag, och också noterar att vi påtalat dem länge. I grunden är det en förtroendefråga.

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, säger att SD vinner väljare från Moderaterna och Kristdemokraterna. Båda partierna, framför allt KD, backar i mätningen.

– Det finns en grupp väljare som står mellan de tre partierna. De rörelser vi ser handlar om rörelserna mellan dem. Taktiskt sett hade det varit bättre för SD om de vann S-väljare.

SD:s frammarsch skapar problem för M, menar Santesson.

– Storleksskillnaden är väldigt stressande för Ulf Kristersson och hans möjligheter att bilda regering framåt. En del M-väljare kan nog börja dra öronen åt sig och fundera vilket inflytande SD rimligen kommer att kunna få.

S återhämtar sig

Däremot så växer SD inte längre på Socialdemokraternas bekostnad, slår han fast. S återhämtar sig efter förra månadens låga stöd. Partiet ökar med 2,1 procentenheter och når 24,3 procent.

– Partiet är fortsatt under väldigt stor press. Men samtidigt tror jag att hotet om misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern kan gynna dem. Vi ser att de börjar vinna tillbaka väljare från V, säger Peter Santesson.

– Det är ju regeringsfrågan som ställs på sin spets. När S hotas på det här sättet kan det ge en viss samling.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) säger att S hade ett högre stöd i den stora SCB-mätningen, men att läget för partiet är allvarligt.

– Det kommer att ta tid för oss att vända det här till positiva siffror. Samtidigt är jag helt övertygad om att det är möjligt och vi kommer att fylla nästa år med flera reformer som kommer att innebära förbättringar för vanligt folk, både när det gäller tryggheten och välfärden.

Bland övriga partier så går Centerpartiet framåt medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet tappar stöd. Liberalerna ligger kvar på 3,9 procent och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Så djup är krisen i Socialdemokraterna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med statsvetaren Jenny Madestam om problemen för Socialdemokraterna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE