Generaldirektören: Har skötts "by the book"

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 19

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson anser att turerna kring Ocean gala har skötts "by the book".

Företaget bakom flyktingfartyget hotar med stämning - och Danielsson är beredd på att låta ärendet gå vidare till domstol.

– Tiden går ut i morgon, sedan får vi se om de lever upp till villkoren eller inte, säger han.

Företaget Floating Accomodations är redo att ta emot asylsökande på fartyget Ocean gala, som ligger i en hamn utanför Härnösand.

Delägaren Kjell Tandberg sa i går till Aftonbladet att alla tillstånd som behövs är på plats och man tänker skicka en faktura till Migrationsverket senast måndag.

– Dygnshyran är 800 000 svenska kronor, sa han.

Nu kommenterar Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson turerna kring fartyget. När avtalet skrevs i våras var behovet av platser väldigt stort, säger han. Det fanns även en karenstid i lagen om id-kontroller som innebar kontrollerna skulle hävas i två veckor mitt i sommaren.

– Vi trodde det skulle komma mellan 5 000 och 10 000 personer under den perioden. Vi måste ha beredskap, därför slöts avtalet.

Karenstiden togs senare bort genom en snabbändring i lagen.

"Ytterst får en domstol avgöra"

Willis Åberg, ansvarig för boendefrågor på Migrationsverket har tidigare sagt att han inte tror att det kommer flytta in asylsökande på Ocean gala. Anders Danielsson säger däremot att det är för tidigt att uttala sig om det.

– Kommer det bli ett avtal så får vi ta ställning till det då, men jag överlåter det till mina jurister att bedöma huruvida förutsättningarna är uppfyllda eller inte.

I går hotade företaget med rättsliga åtgärder om Migrationsverket inte betalar fakturan. Vad är din kommentar på det?

– Jag har inga kommentarer. Det blir säkert en tvist, då får man reda ut tvisten. Det finns ett avtal i botten. Man får ta ställning till om villkoren uppfyllda, eller inte. Ytterst får en domstol avgöra det.

"Vi har uppfyllt vår del"

Tänker Migrationsverket betala?

– Jag kan inte svara på det eftersom det inte är upp till mig att avgöra det beslutet. Om villkoren är uppfyllda eller inte uppfyllda får vi ta konsekvenserna.

Kjell Tandberg, delägare på Floating Accomodations, säger att han inte har haft någon kontakt med Migrationsverket under helgen. Han förutsätter däremot att avtalet kommer fullföljas, vilket innebär att Migrationsverket ska betala 800 000 kronor om dagen med start på måndag, oavsett hur många som bor på fartyget.

– Vi har uppfyllt vår del. Jag förväntar mig att Migrationsverket också gör det, säger han.

Publicerad: