Petad S-minister får ny toppost i riksdagen

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Ex-ministern Anna Johansson blir ny ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Hon petades från regeringen i samband med Transportstyrelseskandalen.

Under morgonen har Socialdemokraternas riksdagsgrupp valt vilka som ska vara deras första namn i riksdagens utskott med totalt 17 ledamöter i varje.

De rödgröna har sju platser i utskotten, Alliansen lika många och Sverigedemokraterna tre.

– I det jämna läge som råder i riksdagen får utskottens ordförande en stor betydelse. Det kommer att krävas både hårda nypor och förhandlingsförmåga, säger en S-källa.

1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm
Tidigare infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Jobbfrågor

Anna Johansson, Göteborg, tidigare infrastrukturminister som fick gå i samband med skandalen kring Transportstyrelsen, får leda arbetsmarknadsutskottet som ordförande.

Försvarsutskottets ordförande blir Niklas Karlsson, Skåne, och justitieutskottet ska ledas av Fredrik Lundh Sammeli, Norrbotten.

Hans Ekström ska leda arbetet i konstitutionsutskottet, och Jörgen Hellman blir ordförande i skatteutskottet.

Matilda Ernkrans leder utbildningsutskottet, Åsa Westlund, EU-nämnden och utrikesutskottets vice ordförande blir Kenneth G Forslund.

Andra gruppledare

Socialdemokraternas gruppledare i civilutskottet blir Johan Löfstrand, i finansutskottet Fredrik Olovsson, i kulturutskottet Lawen Redar, i miljö- och jordbruksutskottet Hanna Westéren, i socialförsäkringsutskottet Rikard Larsson, i socialutskottet Kristina Nilsson, i trafikutskottet Anna-Caren Sätherberg.

Anders Ygeman är fortsatt Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Han har tidigare sagt att en del av ordförandeposterna i utskotten kan komma att skiftas, beroende på vem som slutligen får talmannens uppdrag att bilda regering.

Socialdemokraterna och Moderaterna singlade slant tidigare i veckan om ordningen för att dela upp utskotten mellan sig. Moderaternas gruppledare Tobias Billström vann lottdragningen och började med att välja finansutskottet.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE