Missnöje i MP - nu kraftsamlar kritikerna

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-14

Missnöjda miljöpartister ska samlas för en egen konferens – några månader före MP-kongressen.

Bland deltagarna finns flera av ”rebellerna” i riksdagen och tidigare språkröret Birger Schlaug.

– Vi vill att partiet ska driva en annan slags politik, säger initiativtagaren Sibylla Jämting.

Sedan 2014 sitter Miljöpartiet för första gången med i regeringen, som koalitionspartner till Socialdemokraterna. Det har varit en turbulent tid där två statsråd, Mehmet Kaplan och Åsa Romson, tvingades lämna sina poster innan halva mandatperioden gått.

MP har vid flera tillfällen fått gå med på tuffa kompromisser i hjärtefrågor, bland annat den skärpta flyktingpolitiken och regeringens beslut om försäljningen av statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland.

Samtidigt har en infekterad konflikt utspelats i partiets riksdagsgrupp. Flera ledamöter som öppet kritiserat flera av partiledningens beslut har petats från uppdrag. Det har resulterat i en konflikt där ”MP-rebellerna” har slutat att gå på riksdagsgruppens möten.

MP-ledningen har sagt att man ser allvarligt på splittringen och att det är ett stort problem att de fyra inte accepterar vad en majoritet besämt.

Samlas för egen konferens

Men ledningen har också fått kritik i andra sammanhang. Nyligen gick åtta av partiets tidigare språkrör ut på DN Debatt och riktade svidande kritik mot dagens partiledning som man menade lagt sig platt för Socialdemokraterna.

Nu visar det sig att de kritiska rösterna i partiet ska samlas för en konferens – utan partiledningens medverkan. Den arrangeras den 14-15 januari utanför Arboga.

Initiativtagare till arrangemanget är MP-politikern Sibylla Jämting från Aneby i Småland. Hon lämnade partiet efter regeringens beslut att sälja brunkolet, men är nu tillbaka. Jämting tror att ungefär 40 personer kommer att dyka upp på konferensen, som arrangeras några månader före MP:s kongress i slutet av maj.

Bland deltagarna finns flera av de kritiska rösterna i riksdagsgruppen.

–  Jag har fått klartecken från Valter Mutt och Annika Lillemets. Sedan kommer Carl Schlyter och Birger Schlaug dit som gästföreläsare. Det är det jag kan säga, säger Jämting.

Hon säger att många som kommer på konferensen är aktiva i partiet, men inte gillar utvecklingen i MP.

– Vi vill ju att man ska driva en annan slags politik och vara mer tydliga med att vi måste göra mycket större förändringar för att nå ett hållbart samhälle. Det räcker inte med att vi kör på som det är nu och tycker det är bra.

”Vi skulle lämna regeringen”

Jämting säger att många i partiet tycker att MP har kompromissat för mycket i regeringsställning.

– De flesta som kommer på konferensen tycker nog att vi inte skulle gått med på kompromisserna, att vi skulle lämnat regeringen i stället. Jag kan ju inte svara för alla men jag tror att många andra också känner så när det gäller brunkolet, värdlandsavtalet med Nato och flyktingfrågan.

Hon poängterar att konferensen inte alls handlar om att splittra partiet.

–  Vi vill ena partiet. Vi vill att de som styr nu lyssnar mer och tar till sig det här så att vi kan gå framåt tillsammans i nästa val.

Carl Schlyter säger själv att han tackat ja till en inbjudan om att föreläsa om grön ekonomi på konferensen.

– Det gör jag varje gång jag får chansen. Jag har inte förstått det som något annat än att många längtar efter möten med framtidstro och vilken tydlig grön politik vi ska vinna val på i framtiden.

MP:s partisekreterare Amanda Lind säger att hon inte har några synpunkter på att enskilda medlemmar träffas för att diskutera politik.

Men hon säger samtidigt att MP-ledningen har partiet med sig.

– Det finns ett brett stöd hos kongress och förtroenderåd för inriktningen att ta ansvar i regering och att genomföra grön politik steg för steg. Sen är det bra att det finns olika åsikter och att det diskuteras i ett parti.

Skandaler som har skakat
MP
15 nätinlägg som skapade
ramaskri