Strandhäll fokuserar på jämställdhet i pandemin – får nytt uppdrag

Publicerad 2020-04-20

Ex-ministern Annika Strandhäll (S) får nytt uppdrag som talesperson i jämställdhetsfrågor.

I rollen ska hon bland annat påverka vilka åtgärder som prioriteras under den pågående pandemin.

– Kvinnor står i förgrunden för insatserna i vården, men det är också kvinnor som drabbas av den arbetslöshet som nu följer, säger Strandhäll.

I september förra året lämnade Annika Strandhäll posten som socialförsäkringsminister, efter sin sambos död.

I dag är hon riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor i Stockholm.

Vald på onlinemöte

Och nu blir hon alltså även sitt partis talesperson i jämställdhetsfrågor på nationell nivå. Partistyrelsen klubbade beslutet vid en videokonferens på måndagen.

Annika Strandhäll menar att det känns ”fantastiskt roligt och spännande”.

– Det är ingen hemlighet att jag även i mina tidigare politiska och fackliga roller har haft ett starkt jämställdhetsfokus och att de frågor jag ansvarat för haft en tydlig vinkling där man har kunnat se jämställdhet kopplat till kvinnor och flickor, som psykisk ohälsa, sjukskrivningar, pensioner.

I nya uppdraget ska hon ta fram förslag på jämställdhetsområdet inför partikongressen nästa år och valrörelsen 2022.

Men också försöka ge S en tydligare feministisk röst. Man har inte haft någon talesperson i jämställdhet och i regeringen är det Miljöpartiet som ansvarar för frågan.

Någon konflikt med samarbetspartiet ser hon dock inte.

– Nej, det är högst naturligt. Vi är ett feministiskt parti i ett läge där världen är satt under press. Vi måste vara tydliga med vad som är den Socialdemokratiska jämställdhetspolitiken och hur vi vill utveckla den.

Annika Strandhäll.

Fler misshandlas

Annika Strandhäll menar att det finns många frågor att hantera – mycket kopplat till coronapandemin.

I flera länder, till exempel Frankrike och Kina, har man sett en kraftig ökning av kvinnor som utsätts för våld i hemmet när familjer sitter i karantän.

– Det finns ingenting som säger att vi i Sverige skulle vara ett undantag, det här är en fråga som vi måste ha koll på i coronakrisens spår.

Inte minst handlar det om hur man prioriterar i frågor som är viktiga för kvinnor.

– I USA har vi färska exempel från delstater där man säger att man nu enbart fokuserar på ingrepp som är ”omedelbart medicinskt nödvändiga” och då prioriterar man bort kvinnors rätt till abort. Eller som i Polen där regeringen nu försöker gå fram med ett totalt abortförbud. Det gjorde man också 2016, men då fick man dra tillbaka det för att kvinnor var ute och protesterade på gatorna. Det kan kvinnor inte göra nu när de sitter fast hemma.

Jämställdhetsperspektiv på krisen

Men jämställdhet kopplat till pandemin handlar inte bara om risken för att utsättas för våld, menar Annika Strandhäll.

Annat handlar till exempel om villkoren för kvinnor som jobbar i den svenska sjukvården och situationen för dem som nu förlorar sina jobb.

– Det finns en viktig roll i att se till att vi har en jämställdhetsvinkling på de åtgärder som föreslås och att vi inte glömmer det perspektivet i krisen.

Det är något hon räknar med kommer fortsätta.

– En del blir väldigt provocerade när man lyfter jämställdhetsfrågorna kopplade till pandemin. Men verkligheten är ju så att vi vet att kvinnor och flickor många gånger får betala ett högt pris när ett land befinner sig i en global kris.

Tuff tid

Sedan Strandhäll lämnade regeringen har hon gått genom en tuff tid privat. Men tid läker sår, slår hon fast och menar att hon och barnen börjat hitta en alltmer stabil vardag.

Tillsammans tar man ett steg i taget.

– För min del är en del i att må bra att få en möjlighet att jobba med viktiga saker som jag är engagerad i.