Magdalena Andersson om pappans sjukdom och risken för att själv drabbas

”Vi fortsatte att umgås men anpassade det efter de förmågor han hade kvar”

Publicerad 2020-02-21

Magdalena Anderssons pappa Göran gick bort i alzheimer – bara 66 år gammal.

Nu öppnar finansministern upp om sorgen över faderns sjukdom – och den ökade risken för att själv drabbas.

– Jag tänker mindre än andra ”det där ska jag göra som pensionär”, jag vet inte hur frisk jag kommer vara då, säger hon i journalisten Henrik Frenkels podd.

Det är en ovanligt personlig Magdalena Andersson (S) som intervjuas av Henrik Frenkel, tidigare bland annat chef på SVT:s Aktuellt.

Finansministern har själv tagit initiativ till mötet, sedan hon läst om journalistens egen erfarenheter av att få en alzheimerdiagnos.

– Jag ville väldigt gärna medverka för det är viktigt att fler pratar om alzheimer och som uppmärksammar alzheimer. Det är en folksjukdom och jag tyckte själv när min pappa blev sjuk att det betydde mycket att få läsa och höra om andra människor i samma situation, säger Andersson i podden.

Var bara 56 år

Magdalena Anderssons pappa Göran var lektor i statistik och fick diagnosen 1992, bara 56 år gammal.

Därmed var han bara tre år äldre än hon är i dag, när han fick sin diagnos.

– När vi fick diagnosen var det ingen chock. Det var väldigt skönt att det fanns ord och begrepp att sätta på något man redan visste, säger hon.

Finansministern vet inte exakt när pappans sjukdom började. Men hon berättar att det så länge hon kan minnas fanns lappar i hemmet där pappan påminde sig själv.

Magdalena Andersson tillsammans med sin pappa Göran Andersson, lektor i statistik.

–  Det låg lappar på golvet på morgonen, glöm inte bilbesiktningen, Magdalena ska hämtas på träning, glöm inte Ica. Det var en del av min uppväxt.

”Då kramades vi”

Magdalena Andersson beskriver i Frenkels podd sin pappa som kärleksfull och närvarande genom hela livet. Och hon hyllar också sin mamma som tog hand om honom under lång tid.

På slutet förlorade pappan en stor del av sina förmågor. Att tala, gå och kunna sköta sig själv.

– Då kramades vi mer, vi fortsatte att umgås men anpassade det efter de förmågor han hade kvar, säger Andersson.

Att hon förlorade sin pappa i sjukdomen så tidigt beskriver hon som en sorg. Särskilt när det kommer till att han inte får vara med och uppleva stora dagar som rör hennes barn. Studenten, körkortet, första tentan, är några saker hon nämner.

Skjuter inte upp saker

Henrik Frenkel tar i podden också upp att finansministern, som barn till en alzheimersjuk förälder, löper dubbelt så stor risk att drabbas.

– Det är klart att jag bär med mig sedan pappa fick diagnosen att jag löper en större risk än andra för att drabbas av alzheimer, säger Andersson.

Hon menar att det har påverkat henne så att hon inte vill skjuta saker på framtiden, till exempel till hon är pensionär.

I stället ser hon till att göra det hon tycker är kul och spännande så snart hon kan.

Som finansminister jobbar Andersson mycket och stressen är ofta närvarande.

Med Frenkel resonerar hon kring detta.

– Stress är ju inte bra, det vet jag ju. Däremot är det viktigt att äta bra och hålla sig hyfsat vältränad och det kan man ju jobba med, säger hon i podden.

Vill inte ta över

Magdalena Andersson får också frågan om hon väger in risken för att drabbas när det kommer till att en dag eventuellt ta över efter Stefan Löfven som S-ledare.

Det slår hon bort helt.

– Nej, även om jag inte hade haft den här sjukdomen i familjen så hade det inte varit aktuellt.

Magdalena Andersson tillsammans med sina föräldrar och sin make Richard Friberg.
Finansminister Magdalena Andersson (S).