SFM granskas på nytt – kan bli av med statligt bidrag

Publicerad 2017-03-29

Sveriges förenade muslimer, SFM, kan bli av med sitt statliga bidrag.

Myndigheten, som betalat ut över en halv miljon kronor, inleder nu en ny granskning och kräver svar på vad föreningen har för kopplingar till extremism.

– Vi ser allvarligt på att organisationer som inte aktivt arbetar för att stärka demokratin i samhället är finansierade med skattemedel, säger Lotta Persson på Mucf.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, beslutade i höstas att ge Sveriges förenade muslimer, SFM, 525 200 kronor i statligt bidrag i år.

I går skickade myndigheten en skrivelse till SFM med flera frågor. ”Mucf kräver att SFM måste redogöra för de rutiner, mallar och avtal som tagits fram inför bokning av föreläsare och hur dessa har använts.” står det i skrivelsen.

Mucf kräver också att SFM kommer med svar på vad föreningen har för koppling till en annan omstridd organisation – TUFF, Troende Unga Framtida Förebilder.

Ser allvarligt på uppgifterna

Bakgrunden är en granskning av den liberala tankesmedjan Timbro, som även visar att SFM har bjudit in personer med tidigare kopplingar till antisemitiska personer.

Om SFM inte svarar skriver myndigheten att hela, eller delar av bidraget, kan krävas tillbaka.

Lotta Persson, chef för avdelningen stöd och samverkan på Mucf, ser också allvarligt på hur föreläsaren Muadh Zamzam uttrycker sig, om att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet.

– Vi ser allvarligt på att organisationer som inte aktivt arbetar för att stärka demokratin i samhället är finansierade med skattemedel. Finns det tvivel om att organisationer som ska motverka intolerans i själva verket aktivt utövar det, så kommer statsbidragens roll att misstros och de goda krafterna behöva använda sina resurser till att försvara sin verksamhet, istället för att göra skillnad i samhället, säger hon.

Har skärpt rutinerna

Myndigheten skärpte förra året kraven på organisationer som söker bidrag och kräver att de ska visa hur de arbetar för att stärka demokratin.

– I de exempel som ges ovan finns det anledning att gå vidare enligt de förutsättningar som finns i vår rutin. Det ska ju också finnas grund i de påståenden som framförs så att alla de organisationer som arbetar för olika bra ändamål inte behöver använda sina resurser till att försvara sin verksamhet, istället för att göra skillnad i samhället, säger Lotta Persson.

Aftonbladet har sökt representanter för Sveriges förenade muslimer.