Kommunalrådet anklagas för olämpligt mejl: Uppfattade det som ett hot

Uppdaterad 2020-02-05 | Publicerad 2019-10-28

MOTALA. Kommunalrådet Kåre Friberg (M) fick skarp kritik för sitt uttalande om filtar till de gamla.

Nu anklagas han för att ha uttryckt sig olämpligt i ett mejl – efter att ha pressat på om en kommunal utförsäljning i mångmiljonklassen.

– Det kändes mycket olustigt, jag uppfattade det som ett hot, säger Jan Hammarstrand (L).

I augusti klubbade ett splittrat fullmäktige i Motala försäljningen av kommunens vandrarhem Skogsborg med siffrorna 30 för och 23 emot.

Affären är en del i Motalas arbete för att minska sina löpande kostnader och dra ned på allt som går utanför vad en kommun måste erbjuda.

Alliansen och SD sade ja – de rödgröna var emot.

– Det känns jättebra. Kommunen har drivit det här med 700 000 i underskott i flera år, sa kommunalrådet Kåre Friberg till Affärsliv.com i samband med affären.

Bristfälligt underlag

Men också inom de borgerliga partierna har det funnits tvivel. En som varit mycket tveksam är Jan Hammarstrand, egenföretagare och ersättare för Liberalerna som ingår i den styrande Alliansen.

– Ideologiskt har jag inte något emot att vi säljer verksamheter, men underlaget för försäljningen av Skogsborg har varit alldeles för bristfälligt, säger han.

Hammarstrand har delat oron med många Motalabor.

Sedan det blev känt att ett Norrköpingsföretag vunnit budgivningen, med ett anbud på 14,4 miljoner, har sociala medier fyllts av kritiska röster. Man har bland annat befarat att vandrarhemmet kommer att omvandlas till exklusiva strandtomter. Skogsborg ligger naturskönt intill Nordens största insjöbad i Varamon.

Befarar oegentligheter

Jan Hammarstrand har låtit flera ekonomiskt kunniga personer se över handlingarna kring försäljningen, och de avrådde honom före omröstningen från att rösta ja. Han bestämde sig därför för att lufta sin oro med L-ledningen på orten.

Vice gruppledaren Kjell Fransson (L) tog hans invändningar på allvar – och kontaktade kommunalrådet Kåre Friberg (M), som sågs som drivande i affären.

Aftonbladet har tagit del av mejlväxlingen dem emellan.

”Han har talat med bankfolk och andra ekonomiskt kunniga personer och de avråder bestämt att sälja. De ställer sig bl a frågan, var kommer pengarna ifrån. Bolagen ger inga stora vinster och de redovisar nästan inga personliga inkomster. De går under radarn på något märkligt sätt. Han kommer att rösta nej.”, skriver Fransson om sin partikamrats oro.

Fransson slår också fast att även han själv börjar bli tveksam och att han vill att försäljningen ska lyftas ut ur dagordningen för mötet.

”Riskerar förtal”

Svaret från kommunalrådet Kåre Friberg kommer morgonen efter, den 26 augusti.

Friberg inleder med att ärendet inte kan lyftas ut eftersom kommunen då riskerar skadestånd. Alternativen han ser är i stället att lägga ned sin röst eller att rösta nej.

Friberg slår därefter fast vad den som röstar nej riskerar:

”De som ev röstar nej får själva svara på varför o därmed också riskera anmälan om förtal.”, skriver han och tillägger:

”Jag har ägnat mycket tid åt fakta i detta, o för mig gäller fakta, det finns många personer som flyger under radarn o håller sig inom gränser för att inte åka dit, Sveriges lag fungerar som så att man är fri tills man står dömd.”.

Aftonbladet har varit i kontakt med samtliga inblandade.

Mejlet från kommunalrådet Kåre Friberg till Kjell Fransson.

Kjell Fransson, som framförde Hammarstrands oro, säger till Aftonbladet att han litar på kommunalrådet och därför kände att det var lugnt att rösta ja till försäljningen, efter mejlväxlingen.

– Kåre hade haft väldigt mycket kontakter i den här affären, säger Fransson.

Jan Hammarstrand, som också fick ta del av kommunalrådets svar, tyckte dock att Fribergs svar kändes mycket olustigt.

– Jag upplevde det som ett hot för att få mig att rösta ja. Det är ju jag som nämns med namn i mejlet så det kändes riktat mot mig, säger han.

– Men jag kunde inte säga ja på de grunder vi fått, jag måste kunna se mig i spegeln.

”Inte avsikt att hota”

Kommunalrådet Kåre Friberg är dock övertygad om att Motala kommun har gjort vad som går för att säkerställa att affären gått rätt till.

Han framhåller att försäljningen har skötts av en mäklare och att de ekonomiska transaktionerna har gått genom en bank. Dessutom har kommunens jurist godkänt affären. Någon omvandling av vandrarhemmet till villatomter är inte möjlig, det förhindrar kommunens planmonopol, slår han fast.

När det kommer till det mejl som Jan Hammarstrand uppfattade som hotfullt säger Kåre Friberg först att han ”inte minns det”.

När Aftonbladet läser upp det för honom framhåller kommunalrådet att han hör felaktigheter i det han skrivit.

– Det har jag ingen aning om varför jag har nämnt förtal. Det är fel av mig i så fall. Men det första står jag bakom, att var och en får svara för vad man anklagar någon annan för, säger Friberg.

– Jag har aldrig haft för avsikt att hota någon.

Senare återkommer Kåre Friberg med ett förtydligande kring mejlkonversationen. Han påpekar att han skrivit enbart till Fransson, som inte på något sätt känt sig hotad, och att det aldrig fanns någon avsikt att mejlet skulle nå fler personer.

Lämnar sina uppdrag

Efter Aftonbladets samtal till de inblandade kallas Jan Hammarstrand, som röstade nej till försäljningen, upp till L-ledningen i Motala.

Han får höra att han varit illojal mot Alliansen, eftersom han varit i kontakt med media.

– Men jag framförde att det är den som hotar som gör fel, inte jag, säger Hammarstrand, som blev så besviken att han beslutat att lämna L och sina uppdrag.

Den nya ägaren basar över Skogsborg sedan den 1 oktober.

– Jag har hundra procent rent mjöl i påsen, säger han, och tillägger att man lånat till affären i bank som också gjort sedvanlig kreditkontroll på honom och hans bolag.

Ägaren är medveten om att det gått rykten kring försäljningen och hans bolag. Det tror han beror på att en del Motalabor inte ville sälja.

– Jag har inga andra planer än att driva Skogsborg som vandrarhem, vi har alltid gillat Varamon och åker ofta dit och badar.


Sänkt värme

Motala är en av landets kommuner som brottas med dålig ekonomi. Förra året landade underskottet på 20,2 miljoner kronor och även i år måste man spara för att vända minus till plus.

Aftonbladet har tidigare berättat om en del av sparåtgärderna, att sänka värmen i kommunens lokaler. Kåre Friberg fick efteråt skarp kritik för sitt uttalande om filtar till de äldre.

PODD En granskning av de krisande kommunerna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om granskningen ”När Sverige sviker” där Aftonbladet granskar krisande kommuner i landet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen