Coronapandemin

Sjuksköterskan Marielle, 39, död – vårdade coronasmittade

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Sjuksköterskan Marielle, 39, arbetade med att vårda covid-19-patienter på Karolinska universitetssjukhuset.

För en vecka sedan testade hon sig för sjukdomen – sedan gick förloppet mycket snabbt.

– Hon offrade sitt liv för att rädda andra, säger maken.

”Be för mig och mina kollegor i dag. Vi började känna oss väldigt sjuka och har testat oss, väntar fortfarande på resultat.”

Texten är en uppdatering från sjuksköterskan Marielle DeBruhl, skriven på hennes Facebooksida för en vecka sedan.

Uppdateringen skulle bli hennes sista.

Marielle DeBruhl blev 39 år.

Fyra dagar senare hittades hon död i sitt hem.

– Hon hade så mycket liv i sig. Hon var hungrig på livet, skrattade och var generös. Hon var övertygad om att om hon gjorde goda handlingar så skulle det ge gott tillbaka i livet. Det var hennes livsfilosofi, säger vännen Margareta Hedin.

Försämrades hastigt

Marielle DeBruhl arbetade på vårdavdelningen för lungmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Den senaste tiden arbetade hon med att vårda covid-19-sjuka patienter.

Varför hennes sjukdomsförlopp gick så fort är inte fastställt. Vänner berättar att hon blev sämre under helgen. Men så sent som i måndags ska hon ha varit i kontakt med familjen och då sagt att hon inte kände sig så dålig att hon behövde sjukvård.

– Hon skulle ha firat sin 40-årsdag i maj. Hon ville bilda familj och hon hade ett så stort hjärta. Det är så orättvist, säger Margareta Hedin.

Gjorde så mycket gott

Marielle DeBruhls make, Chad, befinner sig tillfälligt i USA, som han kommer ifrån. Han skulle egentligen ha varit tillbaka i Sverige för länge sedan, men in- och utreserestriktionerna har gjort att han inte kunnat åka.

– Det är så mycket jag vill säga till dig om henne, just nu behöver jag lite tid. Hon gjorde så mycket gott. Hon offrade sitt liv för att rädda andra, säger Chad.

Vänner och familj till Marielle uttrycker sin sorg i uppdateringar på Facebook. Vännen Susanne Baldefors har delat en bild där Marielle står i skyddsutrustning på sitt arbete. Skyddsmasken och visiret täcker större delen av hennes ansikte, men det går att se att hon ler.

”Hennes skratt smittade”, skriver Susanne Baldefors i inlägget.

”Hon valde sitt yrke för att hon ville rädda och hjälpa andra. Precis som alla hennes kollegor.”

Kollegor sörjer

Sjukhuset meddelade i går i en skriftlig kommentar att Marielle DeBruhl hade testats positiv för covid-19, men den exakta dödsorsaken är inte känd. Enligt vänner och kollegor till Marielle testades alla sjuksköterskor på avdelningen för covid-19 för en vecka sedan, eftersom flera hade känt sig dåliga.

”Vi sörjer en uppskattad och skicklig kollega och våra tankar går till sjuksköterskans anhöriga”, skrev en verksamhetschef på sjukhuset i en kommentar.

Även socialminister Lena Hallengren (S) har uttryckt sin sorg över dödsfallet.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blombud till släkt och vänner för att visa kärlek och omtanke: Välj vacker bukett och överraska någon med en blommande hälsning.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Karolinska universitetssjukhuset

Sjukvård

Coronaviruset

Huddinge

USA