Här är S hemliga plan inför EU-valet

”Alla partier ses som motståndare – även MP”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:

Stenhårda attacker på Jimmie Åkesson och SD hjälpte Socialdemokraterna i riksdagsvalspurten.

Ett internt strategidokument visar att S nu planerar att göra samma sak i EU-valet – med fokus på klimatet.

Utrikesminister Margot Wallström ska fronta offensiven.

I land efter land har människors klimatengagemang vaknat och bland unga har 16-åriga aktivisten Greta Thunberg inspirerat till skolstrejker över hela världen.

Samtidigt visar Aftonbladet/Inizio att nästan hälften av väljarna i Sverige, 47 procent, nu rankar klimatfrågan som den allra viktigaste i EU-valet.

1 av 2 | Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT
Margot Wallström kallas den ”populäraste ministern” i interna S-dokumentet.

Aftonbladet har tagit del av ett internt strategidokument från Socialdemokraterna, där man planerar för hur man ska vinna röster på klimatfrågan. I fem punkter redogör S för det man kallar en ”klimatoffensiv” inför valet.

”Alla ska göra sitt”

På S-kongressen nyligen slog statsminister Stefan Löfven fast att hans parti kommer att ha en ”fullständigt avgörande roll” i klimatomställningen.

– Vi ska leda en rättvis klimatomställning. Där alla ska göra sitt utifrån sina förutsättningar i landet, men där rika behöver göra absolut mest, sa han.

Den offensiv som nu planeras ska ske genom en strategi som man även använde sig av de sista veckorna före riksdagsvalet i höstas – kraftfulla attacker på motståndarna.

Nu är det Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som ska angripas för bristande klimatengagemang.

Enligt S-strategin ska Löfvens parti dessutom poängtera att det är förändringar på systemnivå som krävs. ”Vår klimatpolitik är en klimatpolitik för vanligt folk. Storföretag och länder som är de största klimatbovarna ska jagas”, skriver man i dokumentet.

Även MP ska attackeras

Som stöd för attackerna kommer S att luta sig emot Naturskyddsföreningens tidigare rapport, ”Blåslampor och bromsklossar”, där partiernas klimatarbete i EU och de respektive parlamentarikernas engagemang har rankats, visar dokumentet.

S-kandidaten Jytte Guteland kom väl ut i granskningen med betyget ”utmärkt”, vilket man nu planerar att utnyttja.

”Bland de parlamentariker som fick sämst betyg av Naturskyddsföreningen finns moderater, sverigedemokrater och kristdemokrater”, konstaterar S i strategin.

Men det är inte bara SD, M och KD som kommer att attackeras. Även partier i regeringen och det egna mittensamarbetet kommer att få klä skott i kampen om EU-rösterna, visar dokumentet. ”Alla partier ses i någon mån som motståndare – även MP”.

Från Socialdemokraternas interna strategidokument.
Från Socialdemokraternas interna strategidokument.

Wallström frontar

Vid sidan av Jytte Guteland kommer även andra ansikten att användas för att fronta klimatoffensiven. En av dem som kommer att synas flitigt är utrikesminister Margot Wallström (S), tidigare bland annat EU:s miljökommissionär, visar strategin:

”Wallström har i egenskap av den populäraste ministern och sin erfarenhet som f.d. miljökommissionär i EU en tyngd i frågorna.”

Från Socialdemokraternas interna strategidokument.

Attackerade SD:s abortinställning

Även i riksdagsvalet använde sig S av en likartad strategi.

De sista veckorna intensifierades attackerna på främst Sverigedemokraterna, bland annat om SD:s syn på aborter. Attackerna har i S egna analyser visat sig vara en av förklaringarna till att partiet lyckades hejda väljartappet sista två veckorna.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE