”Vi behöver ha större beredskap i vårt samhälle”

MP-språkrören om coronakris, ansvar och kravet på grön återstart av ekonomin

Publicerad 2020-06-07

Över 4 600 personer har nu dött av coronaviruset i Sverige och en kommission ska granska det som gjorts under krisen.

Miljöpartiets språkrör, båda ministrar, pekar ut bristande beredskap och problem i äldrevården som förklaringar bakom dödstalen.

– Vi måste bygga skyddsvallar så att vi klarar kriser bättre i framtiden, säger Per Bolund.

De gröna språkrören Isabella Lövin, miljö- och klimatminister, och Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, har ingått i de regeringsbeslut som fattats under coronapandemin.

Regeringen får nu kritik från både vänster och höger för att ducka ansvar och gömma sig bakom sina expertmyndigheter.

Måste utvärdera

Språkrören tycker det är viktigt att det som gjorts utvärderas. En kommission ska tillsättas inom kort.

– Vi behöver dra slutsatser av hur den här krisen har spelat ut i Sverige, så att vi kan lära av erfarenheterna och inte upprepa misstagen framgent, säger Lövin.

Hon menar att man både behöver se om några av de insatser som gjorts behöver justeras, men också att lära av goda exempel i Sverige och utomlands.

Per Bolund lyfter i sin tur särskilt fram att krisen avslöjat att Sverige inte var tillräckligt väl rustat.

Per Bolund och Isabella Lövin vill se en grön återstart av ekonomin efter pandemin.

– Det är tydligt att vi behöver ha större beredskap i vårt samhälle. Till exempel sjukvårdsutrustning och skyddsmateriel så att våra fantastiska sjuksköterskor och läkare kan gå till jobbet och känna sig trygga och inte behöva oroa sig för att smitta eller bli smittade av andra, säger han.

Språkrören pekar dock också på brister i omsorgen, som förklaringar bakom dödstalen.

– Där har inte funnits tillräcklig kunskap och kompetens. Det har gjort att man inte har agerat på ett sätt som hindrade smittan att komma in i äldreboendena, säger Lövin.

På frågan om Sveriges strategi har misslyckats med så många döda, vilket flera oppositionspartier anser, framhåller båda språkrören att det är fruktansvärt det som skett.

– Det är otroligt sorgligt med varje dödsfall, det är någons farmor eller farfar, någon som är älskad, så det är klart, hade man fått önska hade det inte varit några dödsfall över huvud taget, säger Bolund.

– Men det är en svår situation, det är ett nytt virus och vi måste lära av utvecklingen hela tiden och försöka göra det bästa av varje situation. Där tycker jag ändå att vi har gjort en bra avvägning. Sedan får vi se till att rusta samhället så att vi klarar kriser bättre i framtiden.

Isabella Lövin och Per Bolund på väg till regeringsmöte om coronaviruset.

Hot mot Sverige

Som regeringsparti, vilket ansvar har Miljöpartiet för krisen?

– Vi är ett litet parti. Vi har hela tiden drivit frågan om civil beredskap, men hos de andra partierna har väldigt stort fokus varit att driva på för högre anslag till det militära försvaret. Där behöver vi ha en bra balans så att vi också adresserar de riktiga hot som är mot vårt land just nu, säger Lövin.

Pandemier och ett förändrat klimat finns bland exemplen hon ger.

– För två år sedan var vi inne i en extrem värmebölja i Sverige som gjorde att landets bönder inte hade foder till sina djur, man började prata om nödslakt eftersom det inte heller fanns foder att köpa från andra länder. Framåt vill vi se en högre egen försörjningsgrad vad gäller livsmedel och också en större civil beredskap, så att vi gemensamt som samhälle snabbt kan mobilisera för att möta sådana här kriser, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare talat om en rivstart av ekonomin efter krisen.

Även MP vill se en sådan – med grönt fokus.

– Det handlar om att få i gång vår ekonomi och samtidigt lösa de stora framtidsutmaningarna, inte minst klimatkrisen. Vi tror att stora investeringar och satsningar på att göra Sverige fossilfritt kan lyfta Sverige och få igång arbetsmarknaden, säger Bolund.

Enligt senaste Aftonbladet/Demoskop-mätningen skulle MP åka ur riksdagen om det var val i dag.

Kräver grön återstart

I förhandlingarna mellan Januaripartierna kräver MP bland annat satsningar på 1,5 miljarder till att ge svenskarna större närhet och tillgänglighet till naturområden, utbyggd kollektivtrafik och jobb i skog och mark.

Vad ska skäras bort för att Sverige ska ha råd med det?

– Det handlar inte om att ta bort någonting. Nu handlar det om att bygga upp Sverige igen efter coronakrisen, som kommer att innebära en ekonomiskt stor nedgång. Då behöver vi satsa oss ur den krisen, säger Lövin.

Trots det stora fokus som legat på regeringen under pandemin har MP inte kunnat skönja några större väljarframgångar. Samtidigt är det S-statsråd som Lena Hallengren och Mikael Damberg som haft synliga roller.

I senaste Aftonbladet/Demoskop landar MP på 3,9 procent och skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

Per Bolund framhåller dock att MP varit aktiva i krisarbetet, både genom att delta i beslut och driva på för olika insatser.

– Vi har varit aktivt pådrivande i att ta ansvar för hälsan och se till att vi minskar smittan. Sedan också för ekonomin genom sju olika ändringsbudgetar med stora satsningar. 240 miljarder kronor till näringslivet och inte minst kommunerna och regionerna för att de ska kunna göra viktiga vårdinsatser, säger Bolund.

– Vårt fokus har varit att hjälpa de minsta företagen som har drabbats hårt, men också personer med svag ställning på arbetsmarknaden som löper risk att få en svår ekonomi.

MP-språkrören fick i veckan lära sig att paddla kajak hos Friluftsfrämjandet på Tranholmen, Ekerö. ”Det var jätteroligt, inte så svårt som jag var rädd för”, sa Lövin efteråt.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen