Löfven kritisk till egna utredarens Las-förslag

Publicerad 2020-06-01

HARPSUND. Kritiken mot Las-utredningens slutsatser är stenhård från Vänsterpartiet och fackliga organisationer.

Men också statsminister Stefan Löfven (S) sågar egna utredarens förslag.

– Balansen mellan parterna har man inte lyckats upprätthålla, säger han.

På måndagen lade utredaren Gudmund Toijer fram utredningen om arbetsrätten, som är en del av överenskommelsen inom Januariavtalet. Bland det som presenterades finns kritiserade förslaget om att tillåta fler avsteg från turordningen, fem stycken.

Utredningen ska ligga till grund för ett lagförslag som kan träda i kraft 2022 – om inte arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, själva lyckas lösa knutarna innan dess.

Särskild utredare Gudmund Toijer presenterade utredningen ”En moderniserad arbetsrätt” under en pressträff på måndagen

Löfven kritiserar obalans

Kritiken mot utredarens förslag har varit massiva redan innan de blev offentliga. Vänsterpartiet har hotat fälla regeringen om den gör allvar av förslagen och fackliga organisationer har varit mycket upprörda.

Ilskan har inte på något sätt lagt sig efter Toijers presentation. Tvärt om.

Bland kritikerna finns nu också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Stefan Löfven, som själva beställt utredningen.

Statsministern, som tidigare var ordförande i fackförbundet IF Metall, är besviken och menar att utredaren misslyckats med att hålla balansen mellan arbetsgivare och arbetstagare.

– Vi har bett om en utredning, där står både om turordning, balans mellan parterna och att vi inte ska ha godtyckliga uppsägningar. Sedan får en utredare ett uppdrag och lägger sitt förslag, och nu konstaterar vi, att balansen mellan parterna har man inte lyckats upprätthålla, säger han.

Statsminister Stefan Löfven är kritisk mot utredningen.

Löfven tycker att arbetsgivaren ges alldeles för stor makt men han vill inte kännas vid att det är grunden i Januariavtalet som leder till detta.

– Nej. Titta på Januariavtalet, det står i och för sig om turodningsreglerna att de ska utökas, men sedan står det också både om att undvika godtyckliga uppsägningar och arbetsgivarens ansvar för omställning och utbildning, och att det ska bibehållas balansen mellan parterna.

– Där är å ena sidan arbetsgivarens behov av flexibilitet å andra sidan löntagarens behov av trygghet i de här situationerna.

Jonas Sjöstedt (V) tycker att utredningen bör slängas i papperskorgen.

V: Hör hemma i papperskorgen

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skräder inte orden. Han tycker att regeringen ska slänga utredningen i papperskorgen – utan att först passera remissinstanserna.

– Det här är extrema och ensidiga förslag som angriper löntagarnas rättigheter på ett sätt som inte skett på flera årtionden. Skulle man genomföra det här kan arbetsgivare ganska enkelt göra sig av med människor som slitit ut sig på sina arbetsplatser, fått arbetsskador eller som vågat stå upp mot dåliga chefer, det här är en tydlig maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel, säger Sjöstedt.

Han upprepar samtidigt sitt hot om att V kommer att fälla regeringen – om den tar förslagen vidare till riksdagen.

Stefan Löfven kallar Vänsterpartiets hot att fälla regeringen för ”prematurt”.

Stefan Löfven menar dock att utredningen ska skickas ut på remiss, trots att han själv är kritisk. Att V hotar med att fälla regeringen kallar han ”prematurt”.

– Om parterna kommer överens är det det bästa, sen vet vi ju inte hur det förslaget vi lägger fram kommer se ut om parterna inte kommer överens, säger han.

– Man måste nog läsa det innan man hotar, om man nu inte har ett egensyfte i att man vill fälla regeringen.

S/MP-regeringen får dock också gå en match mot sina samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna, som inte alls står på Löfvens och Nordmarks sida i frågan.

Stefan Löfven.

Kommentarer om Las-förslaget:

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C):

– Vi förstår att dessa reformer är tuffa för socialdemokratin, men fokus borde ligga på de arbetslösa och småföretagens möjligheter att överleva och anställa, och på fack och arbetsgivares historiska chans att komma överens. Inte på politiskt spel. Alla vet vad som står i Januariavtalet och vad som gäller där.

Gulan Avci, arbetsmarknadspolitisk talesperson (L):

– Det vore bäst för långsiktiga spelregler på arbetsmarknaden om parterna kommer överens men vi tvekar inte att genomföra utredningens förslag.

Tobias Baudin, ordförande Kommunal:

– Det här är en sådan kraftig maktförskjutning till arbetsgivaren och därför hör lagförslaget hemma i papperskorgen.

Therese Svanström, ordförande i TCO:

– Utredningens förslag skulle kraftigt snedvrida balansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas nackdel. Anställningsskyddet för den enskilde skulle försvagas och godtyckliga uppsägningar skulle bli vardag. Det ger varken fler eller bättre jobb, utan bara en ökad otrygghet för alla arbetstagare i Sverige. För mig är det helt otänkbart att regeringen skulle kunna gå vidare med utredningens förslag.

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv:

– Det utökade undantaget från turordningsreglerna är ett bra förslag, men man borde gå längre. Eftersom en stor del av jobben finns i större företag bör möjligheten till undantag stå i proportion till företagets storlek.