SVT tar avstånd från Jimmie Åkessons uttalande efter debatten

Sverigedemokraterna vill bemöta i SVT

Uppdaterad 2018-09-08 | Publicerad 2018-09-07

När integration diskuterades under kvällens partiledardebatt, sa SD-ledaren att invandrare ”inte passar in”.

Efter debatten tog SVT avstånd från uttalandet, med hänvisning till radio- och tv-lagen.

– Vår bedömning var att det var ett generaliserande uttalande där invandrare pekades ut som grupp, säger Eva Landahl, ansvarig utgivare på SVT.

– Det är uppenbart att public service måste granskas hårdare när det gäller objektiviteten, säger Jimmie Åkesson.

Invandrare kan inte få jobb eftersom de inte passar in i Sverige. 

Det hävdade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i SVT:s slutdebatt. 

– Integrationspolitiken har handlat om att bara invandrarna får jobb löser sig allt. Det händer ju inte, det blir inte så. Man måste ställa sig frågan varför är det så svårt för de här människorna att få jobb – jo för de är inte svenskar, för de passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sa Åkesson. 

Lööf rasade – SVT tog avstånd

Reaktionerna blev skarpa från de andra partiledarna.

– Hur uttrycker du dig!? frågade Annie Lööf.

– Du är alltid så arg Annie Lööf, sluta gapa och skrika i varje debatt, svarade Jimmie Åkesson.

I eftersnacket till slutdebatten valde SVT att gå ut och ta avstånd från SD-ledarens kommentar.

– Vi ska börja med att säga att Jimmie Åkessons uttalande här i inledningen var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det, säger programledaren Martina Nord.

SVT:s politiska reporter Love Benigh sa i SVT:s eftersnack att partiet inte normalt sett ”går så här långt” när man uttalar sig om invandringspolitik.

– Det finns ett behov att sticka ut ytterligare när alla andra har närmat sig partiets migrationspolitik, säger han.

SVT: ”Var generaliserande”

Eva Landahl, som är programchef för SVT Nyheter och ansvarig utgivare, säger att beslutet om att ta avstånd från uttalandet fattades av henne efter att flera personer omgående reagerat under sändningen.

– Vi bestämde oss för att ta avstånd därför att vår bedömning var att han pekade ut invandrare som grupp och påstod att de inte är svenskar och passar in i vårt land. Vår bedömning är att det var ett generaliserande uttalande, säger hon.

Eva Landahl hänvisar till femte kapitlet i radio- och tv-lagen om att programverksamheten måste ”präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde”

SVT har tidigare fällts i Granskningsnämnden när politiker har gjort svepande uttalanden i deras program. Eva Landahl kan dock inte påminna sig att det har hänt i samband med en partiledardebatt.

Att SVT genom sitt agerande skulle ta ställning mot SD som parti förnekar dock Landahl.

– Vi tar inte ställning mot SD, vi tar avstånd från en generalisering som sades, det har ingenting med partiet att göra.

Jimmie Åkesson: ”Är en skandal”

Jimmie Åkesson är mycket upprörd över SVT:s agerande. I en kommentar till Aftonbladet säger han:

– Vi har knappt två dygn till vallokalerna stänger, och då väljer statstelevisionen att lägga sig i debatten genom att ”ta avstånd” från en partiledares ståndpunkt. Det är en skandal. Jag har varit kritisk till public service tidigare under valrörelsen. Man klarar uppenbarligen inte att hålla sig opartiska, inte ens inför ett riksdagsval.

– Det är uppenbart att public service måste granskas hårdare när det gäller objektiviteten.

SD-toppen Martin Kinnunen kommenterade SVT:s beslut på Twitter.

”Sveriges television går alltså ut och efter debatten kritiserar Åkesson för att han klargör att invandrare för svårare att få jobb om de inte är anpassade till det svenska samhället. Oacceptabelt. Skitkanal”, skriver Kinnunen.

Presschefen Henrik Vinge skriver på Twitter att Sverigedemokraterna måste få komma och bemöta avståndstagandet i någon av SVT:s sändningar i morgon. Vinge säger även till Expressen att han kommer ha ett krismöte med programchefen Eva Landahl under morgondagen.

Centerledaren Annie Lööf säger att hon gärna vill möta SD-ledaren på nytt i morgon.

Mycket anmärkningsvärt av @svt att ta avstånd från en av partiledarna i debatten. Ni måste låta oss komma och bemöt…
https://t.co/mbMQr3OmHL

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.