Annie Lööf: Jag är förvånad att det ses som en provokation

C-ledaren om att stänga V ute från politiskt inflytande över regeringen

Publicerad 2019-01-14

Annie Lööf är ”förvånad” över att det ses som en provokation att stänga Vänsterpartiet ute från inflytande över regeringen.

Samtidigt ger hon Stefan Löfven grönt ljus – trots att han fortsatt ser möjligheter till samarbete med V.

– Jag tycker att han hedrar vår överenskommelse, säger hon.

Även Björklund säger att överenskommelsen ligger fast.

När Stefan Löfven hade haft samtal med talmannen Andreas Norlén slog han fast att han fortsatt ser möjligheter att samarbeta med V.

Trots den klausul som finns i överenskommelsen med MP, C och L där man stänger V ute från inflytande. Löfven menade att V kan få inflytande i frågor som inte omfattas av överenskommelsen.

”Förvånad”

När det blev Annie Lööfs tur att hålla pressträff fick hon mycket frågor om detta.

På frågan om varför C och L provocerar V med att utesluta dem svarade Lööf:

– Jag är förvånad över att det ses som en provokation.

Lööf menade att det stått klart länge att C vill se en uppgörelse mellan partierna mellan V och SD, som hon väljer att kalla ”ytterkantspartier”. Att likställa de båda partierna i övrigt, ville hon dock inte göra.

– De har helt olika ideologi och grundvärderingar, säger hon.

V krokas av

Att Löfven trots skrivningen i överenskommelsen menar att regeringen även i fortsättningen kan samarbeta med V i vissa frågor, sådant som inte omfattas av uppgörelsen, har Lööf inga problem med.

– Jag har lyssnat på Stefan Löfven och jag tycker att han hedrar vår överenskommelse, säger hon.

Samtidigt framhåller hon att den mening som står om V gör att Jonas Sjöstedts parti nu ”krokas av” från politisk inriktning och budgetarbet.

Jan Björklund: ”Överenskommelsen ligger fast”

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att beskedet om att regeringen kommer att samarbeta med V i vissa frågor inte ändrar något i sak men frågan har varit ett svårt vägval för partiet.

– Överenskommelsen ligger fast. Politikens inriktning formas av oss fyra. När det gäller de frågor som omfattas av överenskommelsen förhandlar vi inte med andra partier, säger Björklund.

Björklund säger att det för honom är oklart vad som är krav och vad som är önskemål från Sjöstedt.

Alternativet att V måste släppa igenom denna konstellation är bättre än alternativet med SD håller Björklund fast vid:

– I båda alternativen har ytterpartierna makt men den stora skillnaden är att när regeringen väl tillträtt så sitter man inte i en utpressningssituation, som det hade varit med SD, säger Björklund om en regering som kräver att V inte röstar emot. 

Inte förbjudet tala med andra partier

Han poängterar att det inte finns något förbud för andra partier att prata med varandra, varken för S och MP att tala med S eller för C och L att göra upp med andra partier.

– Det finns inga förbud att tala med andra partier i de frågor som inte ingår i uppgörelsen, men det finns ingen poäng att göra det för S för då får man inte majoritet.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!