M vill att staten utreder förbud mot slöja

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

VÄSTERÅS. Moderaterna vill utreda slöjförbud i grundskolan.

Frågan splittrar partiet men på stämman i Västerås gick partistyrelsens förslag igenom.

– De som vill komma åt förtrycket, de bör fokusera på något helt annat än att komma till den moderata partistämman och prata om slöjor, sa kritiken Torbjörn Tegnhammar under debatten.

Flera motioner på Moderaternas partistämma tog upp slöjförbud i förskola och grundskola. Förbudet motiveras med att skolan ska vara en frizon, men också för att slöjan kan vara ett symbol för kvinnoförtryck, om den inte bärs frivilligt.

Anna af Sillén, M-politiker i Nyköping, är en av de som driver frågan.

– Det är efter möten med kvinnor som uttryckligen bett oss om ett politiskt förbud mot slöja, för att de själva inte kan stå emot förtrycket eller skydda sina döttrar mot det, som vi i Nyköping bestämde oss för att gå fram med det här förslaget, säger hon.

– Slöjan är ett uttryck för förtryck. Min motion handlar om att förbjuda slöjan omedelbart, men jag går med på partistyrelsens förslag, säger Sophia Jarl, oppositionsråd i Norrköping.

1 av 4 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Ulf Kristersson.

Partistyrelsen har landat i att staten ska utreda om ett förbud är möjligt. Den linjen klubbades igenom på partistämman på söndagen.

I partiet finns dock starka röster mot att införa ett förbud.

Vill vuxna kvinnor bära slöja är det deras ensak. Men då skolan ska vara religions­fri bör också skolbarnen vara befriade från religiöst tvång, anser Jan Guillou.
Foto: TT
Vill vuxna kvinnor bära slöja är det deras ensak. Men då skolan ska vara religions­fri bör också skolbarnen vara befriade från religiöst tvång, anser Jan Guillou.

Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö, välkomnar visserligen en utredning, men tror inte att ett förbud löser problemen med hedersförtryck.

– De som vill komma åt förtrycket, de bör fokusera på något helt annat än att komma till den moderata partistämman och prata om slöjor, säger han.

Matilda Ekeblad, M-politiker i region Östergötland delar Tegnhammars uppfattning.

– Ingen ska bestämma vad en flickor ska ska ha på sig. Men det ska inte Moderaterna heller göra.

Aftonbladet skrev redan i augusti om förslaget om slöjförbud. Frågan blev då mycket debatterad eftersom M först öppnade för att även utreda förbud mot andra religiösa symboler – något som partiet sedan backade om.

Publicerad:

LÄS VIDARE