Slöjförbud i skolan splittrar Liberalerna

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

VÄSTERÅS. Moderaterna vill utreda ett förbud mot slöjor i grundskolan.

Frågan är aktuell även på Liberalernas landsmöte - och partiet var splittrat.

– Att förbjuda slöjan är symbolpolitik som inte kommer lösa några problem, säger Luf:s ordförande Romina Pourmokhtari.

Ombuden valde att gå på partistyrelsens linje och kravet på förbud gick inte igenom.

När Moderaterna nyligen samlades till partistämma röstade man, efter en lång debatt, igenom att man vill se en utredning om slöjförbud i grundskolan.

Frågan var också ett hett ämne på Liberalernas landsmöte som inleddes under fredagen. Även för två år sedan, på förra landsmötet, splittrade slöjan partiet.

Då landade man i att säga nej till förbud för små barn.

Inför samlingen i Västerås hade Maria Winberg Nordström, kommunalråd (L) i Helsingborg, som motionerat om ett förbud i grundskolan.

– Jag vill att svensk grundskola ska vara fri från uttryck för hederskultur och ojämställdhet. Slöjan är en tydlig klädkod för hederskultur som bara drabbar flickor. Jag menar att den typen av värderingar inte hör hemma i svensk grundskola, säger hon.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET AFTONBLADET
Maria Winberg Nordström

Frågan delar partiet

Hon menar att föräldrar ska ha makt över sina barn, men att de värderingar som finns i Sverige borde leda till ett förbud.

– Om vi står upp för jämställdhet och alla människors lika värde ska grundskolan spegla dessa värderingar.

Frågan delade partiet även denna gång.

En av dem som är emot ett slöjdförbud är Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari.

– Det finns ett problem med unga flickor som lever under förtryck, men vi ser inte att det här är lösningen. Ett slöjförbud i skolan kommer inte leda till att de här flickorna tar av sig slöjan och lever ett fritt liv.

– Det kommer leda till att förtrycket, om de existerar, flyttas till hemmet eller att de mest utsatta flickorna inte dyker upp i skolan längre och kanske blir bortförda. Att förbjuda slöjan är symbolpolitik som inte kommer lösa några problem.

”Lite problematisk”

På förra landsmötet var Gulan Avci, partistyrelseledamot som då var ordförande för Liberala kvinnor, drivande i frågan om slöjförbud för små barn. Men hon stödde inte ett förbud i hela grundskolan.

– Motionen är problematisk. Jag har hela tiden haft som utgångspunkt att vi måste titta över förskolan och de lägre årskurserna i grundskolan. Jag tror inte att flickor i 5-årsåldern har den här fria viljan att fatta beslutet själv.

Hon säger däremot att det är skillnad om det handlar om äldre flickor.

Partistyrelsen har besvarat motionen. Man säger att man ser problem med slöjan som klädesplagg och frågan är viktig. Men man anser inte att motionen bör röstas igenom.

Ombuden valde också att gå på partistyrelsens linje och kravet på förbud gick inte igenom.

Publicerad:

LÄS VIDARE