Två S-medarbetare stängs av för misstänkt trollkonto

Publicerad 2018-01-23

Två S-medarbetare stängs av för ett misstänkt trollkonto på Twitter.

De båda medarbetarna är anställda vid Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen i Stockholm och frågan ska nu utredas.

– För oss som parti är det helt oacceptabelt att använda sig av fejkade konton, säger Helena Salomonson, kommunikationschef (S).

Socialdemokraterna har arbetsbefriat två personer vid partikansliet på Sveavägen.

Detta efter att partiet har inlett en intern utredning angående ett misstänkt fejkat Twitterkonto, som spred en bild där man drev med flera SD-ledamöter. Under samma profilnamn har det också skapats ett konto på Facebook, där man delat samma bild.

Twitterkontot uppmärksammades i förra veckan, då dess inlägg med en kritik av Sverigedemokraterna och M-riksdagsledamoten Hanif Bali, spreds av socialdemokratiska partiarbetare.

Inlett internutredning

Misstanken om trollkontot fångades först upp av Tobias Holdstock på Näringslivets mediaservice och anklagelsen om S-tjänstemännen hade skapat det så kallade trollkontot spreds sedan på ett flertal olika sajter. Enligt SVT, som var först med att berätta om avstängningen, var Socialdemokraternas första förklaring att medarbetaren hittat kontot genom att söka på särskilda hashtags.

Under tisdagen kom beskedet att partiet inlett en internutredning kring kontot och de två medarbetarna.

Helena Salomonson, kommunikationschef hos Socialdemokraterna, säger till Aftonbladet att det från partiets sida är helt oacceptabelt att kommunicera via fejkade konton.

– Det vi har nåtts av är anklagelser om att två enskilda medarbetare hos oss skulle ha gjort det här. Det jag gjorde i går var att tillsätta en utredning för att ta reda på vad som har hänt, säger hon.

De två medarbetarna är under utredningen, som ska vara klar i slutet av veckan, inte på jobbet. Hanna Salomonson säger att S har policys kring hur man ska bete sig i sociala medier.

”Helt oacceptabelt”

– För oss som parti är det helt oacceptabelt att använda sig av fejkade konton eller kommunicera från dem och sprida nedsättande bilder av motståndaren. Det är inte en sådan valrörelse vi ska ha och det är inte vad vårt parti står för, säger hon.

Vad har ni för regler kring det här?

– Vi har både policys om hur man ska uttrycka sig kopplat till it-användning och sociala medier, sedan har vi också många samtal på avdelningen om det här. Det handlar om hur vi angriper motståndarna på deras bästa argument och hur vi angriper dem kring budskap, politik och innehåll och inte genom personangrepp.

Vad kommer hända med medarbetarna om det visar sig att de ligger bakom de här kontona?

– Det är fortfarande anklagelser som vi nu tittar på. Eftersom det är så allvarliga anklagelser så blir utredningen viktig. Sedan får vi se vad som händer, jag får avvakta utredningen.

För fler politik- och samhällsnyheter, följ @Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Läs också: Så riggas ett val by abgrafik - Infogram

ANNONS