Frustrationen i S ökar för varje dag

Vill se företrädare ta avstånd från regeringen

Publicerad 2019-11-01

Missnöjet med åtgärder i Januariavtalet gör att frustrationen hos Stefan Löfvens partikamrater växer för varje dag.

Man ifrågasätter interna strategin kring överenskommelsen – och vill se partiföreträdare som tar avstånd från regeringens arbete.

Samtidigt lanseras nu förslag för ett helt nytt arbetssätt för S.

Januariavtalet och S/MP-regeringens överenskommelser med Centerpartiet och Liberalerna har orsakat stort missnöje i Socialdemokraterna.

Särskilt är det åtgärder som slopad värnskatt för höginkomsttagare och reformeringen av Arbetsförmedlingen som ogillas.

Källor som Aftonbladet talat med menar att irritationen ”växer för varje dag”.

– Det bubblar rejält under ytan. Folk är innerligt trötta på att vårt partis prioriteringar inte syns samtidigt som den S-ledda regeringen genomför högerpolitik som vi skäms för. Vi måste få folk som pratar för vad vi vill som parti, säger en S-källa.

Stefan Löfven pressas av de dåliga opinionssiffrorna.

I flera av distrikten diskuteras nu, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare, att ta fram egna strategier för att tydliggöra S-politiken, skild från de linjer som ritats upp från partiledningens håll.

”Snackisen runt kaffeborden”

Frustrationen kommer enligt källorna att prägla den stora partisamling som ska hållas i Solna nästa helg.

Enligt inbjudan till mötet, som kallas Verksamhetsforum, ska samlingen handla om organisation och kommande kampanjarbete. Men Aftonbladets uppgiftslämnare menar att S-krisen är det som kommer stå i fokus för de flera hundra deltagarna från hela landet.

– Det kommer att vara den stora snackisen runt kaffeborden, men det tycks inte partiledningen ha fattat, säger en socialdemokrat.

Bland det man retar sig på finns att S-segrarna som finns i avtalet inte har lyfts fram ordentligt, vilket man tror förvärrat läget där S nu tappar i väljaropinionen. Det handlar till exempel om pengar till krisande kommuner och tre extra lediga dagar för föräldrar.

Enligt källor nära statsministern gick det ut en tydlig order internt efter att överenskommelsen hade slutits tidigare i år.

– Vi skulle hålla tyst om våra segrar och låta C och L skryta över sina. Vår kommunikation skulle i stället handla om att Stefan Löfven lyckats spräcka Alliansen. Det kändes direkt som en mycket riskabel strategi. Hur ska vi få uppmärksamhet kring våra framgångar, om till exempel en lågkonjunktur slår till, säger en regeringskälla.

Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO.

Vill se ny modell

Oron kring läget i partiet är omfattande. En av dem som beskriver det som ”allvarligt” är den respekterade S-profilen Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO.

På sin blogg framhåller hon att den situation som nu råder, där S inte längre kan räkna med egen majoritet, kräver ett nytt arbetssätt.

Hon vill till exempel se S-företrädare som kan tala enbart för S, inte regeringen. Till exempel genom att renodla uppdragen så att ett statsråd inte samtidigt kan vara ordförande i ett partidistrikt ute i landet, vilket är vanligt i dag.

”Det är nödvändigt att det finns tunga, nationella företrädare för Socialdemokraterna som enbart kan tala med partirösten”, skriver hon.

Och tillägger:

”Det måste ske en egen socialdemokratisk politikutveckling och förutom tydliga partiföreträdare kräver det också en organisation med resurser avsatta till det”, skriver hon och förklarar samtidigt att hon inser att detta inte är enkelt, kommer kräva ökade resurser och kan riskera att skapa maktstrider.

S-krisen märks tydligt i väljaropinionen där man riskerar att tappa positionen som Sveriges största parti till växande Sverigedemokraterna. Traditionella S-väljare som arbetare och människor på landsbygden vänder nu S ryggen.

Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S).

Is i magen

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), tror att mycket av opinionstappet handlar om att människor känner att otryggheten breder ut sig.

– Där tror jag att vi som parti har ett jättestort ansvar i att visa en tydlighet i att politik gör skillnad. Om du på riktigt vill och erkänner att det finns stora utmaningar, till exempel med att säkerställa en välfärd som fungerar i hela Sverige, då kräver det att vi använder de resurser vi har till att satsa på skola, vård och omsorg och inte exempelvis till ytterligare skatteavdrag, säger hon.

Stefan Löfven har tidigare kommenterat S opinionsläge för Aftonbladet.

– Vi är i full färd med att leverera. Det gäller att ha lite is i magen och inte bara störas av opinionsmätningar, sa han bland annat.