S vill stoppa tiggeriet – med skolor

Stefan Löfven och toppnamnen i EU-valet presenterade manifest

Publicerad 2019-05-15

Socialdemokraterna går till val på att stoppa tiggeriet.

Det ska ske genom att påverka attityder och öka den sociala tryggheten i Europa – inte förbud.

– Det är inte så enkelt som att bara sätta upp en förbudsskylt, säger Heléne Fritzon, toppkandidat (S).

På onsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven Socialdemokraternas valmanifest inför EU-valet om knappt två veckor. Deltog gjorde också partiets toppnamn Heléne Fritzon, Johan Danielsson och Jytte Guteland.

S vill se ett EU med stärkta sociala rättigheter för alla medborgare.

Vill stoppa tiggeriet

Det handlar bland annat om fattiga romer från länder som Rumänien och Bulgarien, som tigger för sin överlevnad runt om i Europa.

– Vi vet att tiggeri aldrig har varit vägen ur fattigdom, vi behöver använda arbetet med de sociala rättigheterna för att bekämpa den utsattheten och faktiskt också stoppa tiggeriet. Alla medlemsländer ska ta ansvar för sina medborgare, säger Heléne Fritzon.

Toppnamnet menar att det kräver att man jobbar brett – med stöd och påtryckning.

– Vi vill sätta stopp för tiggeriet, men vi tror inte som högerpartierna att det är så enkelt som att bara säga att vi vill ha ett förbud. Vi vill jobba med detta så att vi kommer åt det som är grunden för tiggeriet. Därför har vi sagt ja till arbetet med sociala rättigheter i Europa så att medlemsstaterna höjer nivån i sina länder för de sociala rättigheterna och så att människor kan stanna i sina länder och ha en framtid där.

Utsatta romer

Hon framhåller samtidigt att romerna som grupp är ”väldigt utsatta” och att det därför även handlar om att trycka på för att försöka ändra värderingarna i deras hemländer.

– Det krävs ett påverkansarbete. Är man medlemsstat i den europeiska unionen ska man stå upp för alla människors lika värde. Det för vi fram i alla samarbeten vi har med de berörda länderna.

Heléne Fritzon understryker att S tycker att EU:s fria rörlighet är bra. Men att det som är till för att ge medborgare möjligheter att resa fritt över gränserna inte ska kunna missbrukas.

– Det ska inte vara till för att man ska kunna dumpa och utnyttja arbetskraft eller ha ett flöde av tiggeri, säger hon.

Löfven: Jobb, skola, bostad

Stefan Löfven framhåller i sin tur att lösningen i tiggerifrågan är densamma som alltid – bostäder, skolor och jobb.

– Det är inget märkvärdigare här än för andra människor. Det är det åtagandet, det ansvaret, vi ska tydliggöra hos alla medlemsländer, säger han.

Löfven lyfter fram det arbete som redan görs inom EU för att få ländernas regeringar att ta ansvar för sina medborgare.

Det handlar både om praktisk hjälp, som att bygga förskolor, dessutom att se till att utsatta medborgare, till exempel romer, får identitetshandlingar och tillåts bli fullvärdiga medborgare i sina hemländer.

Vilka konsekvenserna ska bli om tiggeriet ändå fortsätter vill dock Löfven inte säga något om.

– Vi behöver inte prata om sanktionsmöjligheter i första hand. Men det måste vara så att ett land måste ha ansvar för sina medborgare, säger han.

Tomas Tobé, Moderaternas toppnamn i EU-valet, håller med om att trycket på EU-migranternas hemländer måste öka.

Tvärt emot S tror han dock på ett förbud.

– EU måste öka pressen på hemländerna att ta ansvar för sina medborgare och ge dem drägliga levnadsvillkor. Sverige behöver dessutom införa ett nationellt tiggeriförbud. Tiggeri hjälper ingen ut fattigdom och utanförskap, säger Tobé.


Så skriver S i EU-valmanifestet om tiggeriet:

”Stoppa tiggeriet och bekämpa utsattheten. Öka kraven på alla medlemsländer att tillförsäkra sina medborgare sociala rättigheter. Den fria rörligheten ska inte användas för att tvinga människor utomlands för att tigga, utan för att öka människors möjligheter till jobb och studier. ”

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!