KDU-ordföranden Sara Skyttedal avgår

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Står utan uppdrag: ”Vet inte vad jag ska göra”

Sara Skyttedal.
Foto: Anna Tärnhuvud
Sara Skyttedal.

Sara Skyttedal lämnar posten som ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU.

– Det är dags att lämna över till nästa generation, säger hon till Aftonbladet.

I samband med att KDU håller riksmöte i oktober kommer ordföranden Sara Skyttedal, 30, att avgå. Det skriver hon i ett inlägg på Facebook..

”I höst markeras halvtid för mandatperioden och det är dags för mig att lämna vidare till ett nytt ledarskap som kan ta förbundet vidare genom valrörelsen. Jag har inför höstens nomineringsprocess meddelat KDU:s valberedning att jag inte ställer upp för omval.”

”Funderat en längre tid”

Till Aftonbladet säger den avgående ordföranden att beslutet har föregåtts av en hel del eftertanke.

– Jag har funderat en längre tid. Vi befinner oss mitt i en mandatperiod, och jag var tvungen att tänka över om jag ville köra en valrörelse till eller inte.

– Jag är nog den enda ungdomsförbunds-ordföranden i världen som är äldre än partiledaren. Man ska sluta medan folk undrar varför man gör det.

Omstridd ordförande

Skyttedal har varit KDU-ordförande i tre år. Genom att rada upp kontroversiella utspel har hon gjort sig känd som en stridbar politiker. 30-åringen ingick i den falang i Kristdemokraterna som verkade för att fälla Decemberöverenskommelsen under hösten 2015.

I samband med att uppgörelsen föll firade Sara Skyttedal genom att skåla i champagne. Det kritiserades senare av den förre KD-ledaren Göran Hägglund, en av arkitekterna bakom uppgörelsen.

”Står utan uppdrag”

I inlägget på Facebook skriver Sara Skyttedal att KDU haft stort inflytande under hennes ledning:

”Vi har framgångsrikt påverkat Kristdemokraterna, men vi har också genomdrivit kursändringar som skiftat de politiska förutsättningarna för hela Sverige.”

Vad 30-åringen kommer att ta sig för framöver är ännu inte bestämt.

– När jag lämnar mitt ordförandeskap i höst kommer jag inte ha något uppdrag för Kristdemokraterna, som det ser ut nu. Jag vet inte hur jag ska kanalisera mitt politiska engagemang framöver, säger hon.

Har du fått några erbjudanden?

– Jag har inte kunnat söka några uppdrag eller tjänster innan det här blev officiellt. Mitt budskap till omvärlden i dag är att jag är mottaglig för förslag.

Kommer du slå av på takten i KDU-arbetet nu?

– Absolut inte. Vi i KDU har haft ett väldigt stort inflytande, inte minst när det gäller att förändra inriktningen på migrationspolitiken och riva upp Decemberöverenskommelsen. Jag är också drivande i en gräsrotsuppror i partiet som arbetar för att fälla regeringen. Det kommer jag fortsätta att kämpa för.

Men responsen för det har väl varit ganska sval?

– Min uppfattning är att det finns många ute i landet som är missnöjda med att alliansen inte lägger fram en gemensam budget. Det kommer nog visa sig efter sommaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE