Romson hoppfull inför slutskedet

Publicerad 2015-12-12

PARIS. Det var en omtumlad Åsa Romson (MP) som kom ut från plenisalen där det nya utkastet till globalt klimatavtal presenterades.

Hon är hoppfull om att de 196 länderna ska godkänna överenskommelsen.

– Vi behöver ett globalt ramverk för klimatarbete som är ambitiöst och progressivt. Dagens klimatarbete i världen går för långsamt, säger hon.

Många stora ord yttrades i plenisalen när utkastet till nytt globalt klimatavtal presenterades, det första på över 20 år.

– Världen håller andan. Den räknar med oss, sa till exempel Laurent Fabius, det franska ordförandeskapets ledare.

Förhandlingarna i Paris börjar nu nå sitt slutskede men fortfarande kan texterna komma att förändras. Just nu lusläser länderna skrivningarna och i eftermiddag, vid 15:45, ska man återsamlas för att ge sin bild av det som sägs.

Romson: "Det är stärkande"

Klimat- och miljöminister Åsa Romson, som leder den svenska delegationens arbete, gick in i plenisalen tillsammans med den grupp av länder som uttalat att man vill ha högre ambitioner.

Efteråt, när hon träffade svensk media en kort stund, var hon tagen av de många starka och allvarsamma ord som uttalats i plenisalen av såväl Fabius som Frankrikes president Francois Hollande och FN-chefen Ban Ki-moon. Och verkade hoppfull om fortsättningen.

– Det är stärkande, de är här för att intyga att de gjort allt de kan. Vi har ännu inte sett det slutliga utkastet, men de ville ingjuta mod och visa att världen tillsammans kan ta viktiga steg, säger hon.

Vad är din känsla just nu?

– Det är en otroligt stark känsla av att ”ja nu måste det här bli klart”. Vi behöver ett globalt ramverk för klimatarbetet som är ambitiöst och progressivt. Dagens klimatarbete i världen går för långsamt och vi har nu alla möjligheter att stärka det. Det här ramverket hoppas jag kan ge en positiv kick, säger hon.

Vad kommer Sverige att jobba för under de här timmarna?

– Om det är möjligt att förstärka ambitionen och den påtryckande faktorn för att länder ska höja sin ambition i klimatarbetet, för det är det som behövs allra mest.

Sjöstedt: Bekymrar mig

Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt följde talen på plats vid Le Bourget utanför Paris, där klimattoppmötet hålls.  Inte heller han hade läst skrivelserna.

– Det kom några goda nyheter, att man skriver att vi ska under två grader och helst 1.5. En annan bra sak är att man ska följa upp det här vart femte år så man får se att saker verkligen händer, säger han.

Men det finns också mörka moln som oroar, menar V-ledaren.

– Det som bekymrar mig är att flera saker nämndes inte alls. Det kan tyda på att det här kanske inte bli så bra som vi hoppas. Det är att man ska ha konkreta mål till 2050, vi måste faktiskt lova varandra att utsläppen ska ned till en viss nivå, det hörde vi ingenting alls om.

Även Hanna Lidström, som följt förhandlingarna inifrån för den svenska samarbetsorganisationen Push Sverige för unga som jobbar för hållbarhet, är hoppfull.

– Just nu känns det väldigt spännande och jag är förväntansfull för att få läsa texten. Fabius, Ban Ki-moon och Hollande höll väldigt starka tal, som vi tolkar som ett sätt att göra det diplomatiskt väldigt svårt för någon part att väcka förhandlingarna igen, säger hon.

– Det lät på talen som att mycket bra kommer att finnas med i avtalet. Men jag tror att när vi ser avtalet kommer det med all säkerhet att se att det finns stora briser. Som väntat kommer det inte att räcka.

"Enorm framgång"

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson är glad och överraskad över att skrivningarna om 1,5-gradersmålet och de femåriga översynerna av utsläppsplanerna är kvar i texterna.

– Det är bättre än vad jag någonsin vågade hoppas på. En enorm framgång, säger han till TT.

– Jag vet inte hur Fabius lyckats med detta. Men trycket från High Ambition Alliance, den nya alliansen mellan USA, EU, Brasilien och många av de fattiga länderna på att åstadkomma ett så starkt avtal som möjligt, inklusive ett 1,5-gradersmål, har sannolikt varit stort. Den alliansen är lite unik.

Jorden håller
andan