Ebba Busch: Då borde Sverige gå med i Nato

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-03-20

Om KD-ledaren Ebba Busch får som hon vill går Sverige med i Nato senare i vår – och till hösten sitter hon i regering med Moderaterna.

Men trots vänskapliga luncher mellan KD-ledaren och Jimmie Åkesson är SD inte välkomna i en borgerlig regering i höst – SD-tjänstemän i regeringskansliet kan Ebba Busch däremot tänka sig.

– Jag tycker det är bra är att vi ser ett tillnyktrande och en verklighetsanpassning utav Sverigedemokraterna vad gäller försvars- och säkerhetspolitiken, säger Ebba Busch.

Stämningen är på topp på Sälenstugans after-ski när Ebba Busch kliver upp på scenen i den stimmiga stockstugan.

– Vad är ni för sjuka människor som går på politiskt möte på semestern? Inte ens jag jag skulle gå på en after ski med en politiker, säger Ebba Busch och drar ner några skrattsalvor och applåder.

”För mig är det ett varmt och kärleksfullt sätt att beskriva övriga Sverige som inte är de stora städerna”, säger Ebba Busch om begreppet ”Hjärtland”.

Pratar bränslepriser

Sen börjar KD-ledaren berätta om turnén ”Sverigesnack” för 50-talet sportlovsrusiga västsvenskar som inte hade en aning om att Ebba Busch var på intåg. Det handlar om arbetslöshet, vårdköer och föräldrar som inte låter sina barn gå hem efter fotbollen på grund av skenande kriminalitet.

– Det går att få en annan utveckling om man är beredd att lägga annat åt sidan, samarbeta och samtala med alla och prioritera, sammanfattar Ebba Busch.

Sedan utbrister KD-ledaren:

– Är det någon som tycker det är dyrt att tanka?

”Jaa!” ropar skidåkarna i kör.

Det var i mitten av februari - innan Rysslands invasion av Ukraina - som KD-ledaren styrde upp till Sälen och Vemdalen för en tidig valturné i det som hon beskriver som ”Hjärtland”.

Begreppet har fått en del skäll för att vara en anspelning så den amerikanske presidenten Donald Trumps ”Heartland” – men KD-ledaren pratar fortfarande gärna om ”Hjärtland” och beskriver det mytiska begreppet som kärnan och pulsen i det Sverige som hon vill värna, oavsett var det ligger geografiskt.

– För mig är det ett varmt och kärleksfullt sätt att beskriva övriga Sverige som inte är de stora städerna. Ofta så pratar man bara om stad och land och jag tycker det blir ett lite fattigt begrepp, säger Ebba Busch.

”Elit och vanligt folk”

Hon vänder sig emot vad hon beskriver som en ”elit” som som har åsikter om partiets beskrivning av Sverige bortom storstäderna.

– De som har råd att sitta med en pseudodiskussion kring om hjärtlandet är rätt begrepp eller inte, det är ju själva beviset på att det finns en elit och vanligt folk.

Ser du någon risk för att piska upp motsättningar som inte finns genom att prata om folket kontra eliten?

– Jag menar ju att problemen finns och gör man inte något åt det så kommer vi att få riktigt skarpa motsättningar. Vill man motverka de motsättningarna då måste man lyssna och då måste man ha konkret politik som kan göra något åt det.

Under valturnén grillade Ebba Busch korv med sportlovsfirare, besökte ett charkföretag i Lima och en vd på ett åkeriföretag. Och den KD-politik hon tog upp när hon mötte väljarna i västra Dalarna gällde framför allt energipolitiken.

”Det går att nå högt uppställa klimatmål utan att piska sin egen befolkning.”

”Mycket kärnkraft”

Gång på gång berättar Ebba Busch om hur det är kärnkraften som ska fixa de höga elpriserna och sänkt reduktionsplikt (mängden dyrt men relativt miljövänligt biobränsle som staten tvingar bensinbolagen att blanda i) som ska fixa de höga bränslepriserna.

– Ska vi klara våra högt uppställda klimatmål, utan att slå ut svenska jobb, ha rimliga hushållspriser, och inte konkurrera ut våra egna företag – då behövs kärnkraften. Då behöver vi mycket kärnkraft framöver.

Hur viktigt tycker du att det är att nå klimatmålen man kommit överens om med tanke på att ni vill sänka reduktionsplikten?

– Jätteviktigt. Och det försöker man då i andra änden säga att nu vill de (KD, reds. anm.) sänka klimatmålen. Nej, det går att nå högt uppställa klimatmål utan att piska sin egen befolkning.

Hur tycker du att regeringen har agerat efter Rysslands invasion av Ukraina?

– Min stora kritikpunkt är att man fortsätter begå samma misstag varje gång det inträffar en större kris. Man väntar tills det smäller innan man skaffar sig beredskap. Det är för mig obegripligt. Det har inte att göra med partifärg, det har att göra med en typ av ledarskap som jag tar kraftigt avstånd från. För mig är det obegripligt att man inte redan i januari valde att uppdatera säkerhetsanalysen och skaffa sig olika alternativ kring hur mycket mer försvaret borde få för att kunna öka, säger Ebba Busch.

När tycker du att Sverige ska gå med i Nato?

– Det hade varit mycket bättre att vara med i Nato redan nu. Det här visar också alla de säkerhetsrisker som med rätta finns med att gå med i Nato nu, det visar ju anledningen till att vi måste ha ett politiskt ledarskap som fattar beslut innan faran är här, som hade varit beredda att fatta beslut om Nato när läget var lugnare. Det är inte riskfritt att gå med i Nato nu, jag tror att det är kanske ingenting man ska göra den här veckan, men man skulle kunna göra det senare under våren, säger Ebba Busch.

Vill inte ha SD i regeringen

Kristdemokraterna har gått till val på att sitta i en regering ledd av M-ledaren Ulf Kristersson. Men en sådan regering kommer att vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Kan du tänka dig att sitta i samma regering som Jimmie Åkesson?

– Nej, vi vill bilda regering med Moderaterna. Jag tror det vore allra bäst för Sverige. Vi har båda regeringserfarenhet, vi har liknande värdegemenskap i många frågor. Jag tror att vi skulle kunna få mycket gjort. Sverigedemokraterna är ett stort parti och jag har stor respekt för Sverigedemokraternas väljare. Men man har inte regeringserfarenhet.

Utesluter du SD-tjänstemän i regeringskansliet?

– Nej, men jag ser inte att det finns ett behov av det i dagsläget.

Hon säger att kontakterna med Sverigedemokraterna är ganska täta och sker på olika politiska nivåer – också direkt mellan de två partiledarna. Det handlar om lunch eller digitala träffar.

– Vi har en bra löpande dialog skulle jag säga. Det är fascinerande, jag var ju först ut och träffade Jimmie och jag tror det är avgörande. Ska man kunna få något gjort behöver man förstå att man behöver förstå varandra. Det jag uppskattar är att de är så inriktade på några få frågor, här ska det bli bättre att bo och leva i Sverige, och att det är det vi kan mötas kring. Sedan vet vi att det finns ett antal frågor där vi inte tycker lika.

”Sverigedemokraterna är ett stort parti och jag har stor respekt för Sverigedemokraternas väljare. Men man har inte regeringserfarenhet.”

”Ser ett tillnyktrande”

En av de frågorna har varit Nato-frågan där Sverigedemokraterna eventuellt är på väg att svänga. Ebba Busch var inte heller nöjd med Sverigedemokraternas raderade skrivning på sin hemsida om att ”balansen mellan stormakterna” ska respekteras.

Hur säkerhetspolitiskt mogna anser du att Sverigedemokraterna är med tanke på den hållningen?

– Det är ett tankegods som flera har burit på, att man inte ska störa den där balansera och vi tycker att den är fel. Och det jag tycker är bra är att vi ser ett tillnyktrande och en verklighetsanpassning utav Sverigedemokraterna vad gäller försvars- och säkerhetspolitiken som jag välkomnar.