Lärarfack rasar mot ministerns skolbesked: Underskattar behovet

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-03-13

Svenska skolor ska kanske stängas – men inte just nu. Beskedet från utbildningsminister Anna Ekström har retat upp lärarfacken, som tycker att hon lämpar över ansvaret på landets rektorer.

– Hon underskattar behovet av övertydlighet i den här extraordinära situationen, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Nu bemöter Ekström kritiken.

Ingen allmän skolstängning i Sverige just nu. Men skolor som bedömer att man måste stänga ska kunna göra det – efter beslut av huvudmannen, en kommun eller fristående aktör.

Det var beskedet från utbildningsminister Anna Ekström (S) i går kväll.

Efterlyser övertydlighet

Ministerns besked har retat upp lärarfacken som vill se glasklara riktlinjer för alla skolor kring vad som gäller.

Enligt Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand öppnar regeringens beslut upp för en gråzon där skolor kan göra helt olika tolkningar.

– Sveriges lärare och rektorer vill ha tydliga besked från staten om vad som gäller framöver. Vi är inga smittskyddsexperter och ska inte behöva fatta sådana beslut, säger hon.

– Anna Ekström underskattar behovet av övertydlighet i den här extraordinära situationen. Vi ser på reaktioner att det fortfarande inte är tydligt vem som bär ansvaret om och när skolor ska stängas, och så får det inte vara.

Skapar osäkerhet

Jaara Åstrand tycker att det är självklart att expertmyndigheternas bedömningar, till exempel Folkhälsomyndigheten, ska ligga till grund för besluten. Men hon ifrågasätter Ekströms beskrivning av situationen.

– Jag tycker att hon blandar korten om vad som gäller om alla lärare blir smittade eller där det redan är en utbredd spridning på en skola med många sjuka, och vad som gäller i den situation vi de facto står i just i dag, där rektorer blir nedringda av oroliga föräldrar som vill ha besked.

Att olika huvudmän kan göra helt olika bedömningar, även när skolor ligger geografiskt nära varandra, anser hon är ohållbart.

– Det skapar en osäkerhet, otydlighet och oro som vi inte är betjänta av i ett sånt här läge.

Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand ifrågasätter Ekströms beskrivning av situationen.

Skola på helger och lov

Även Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, tycker att det måste vara Folkhälsomyndighetens bedömningar som ligger till grund för om en skola ska stängas eller inte.

Att den svenska skolan är uppdelad så att det är kommuner och fristående skolor som är huvudmän, inte staten, tycker hon försvårar situationen.

– Just nu hade det varit väldigt bra om vi hade haft en statlig skola, det ger helt andra möjligheter.

Fahlén är särskilt oroad över vad som ska ske framåt, med de elever som missar en del av sin undervisning till följd av coronaviruset.

Lösningar som skola på helger och lov kan skapa problem – både för barnen och deras lärare, menar hon.

– Det är inte helt lätt. Det är viktigt att man styr upp det här.

Ekström: Inte upp till skolor

Anna Ekström kommenterar lärarfackens kritik. Hon framhåller att det nu är viktigt med samarbete för att smittspridningen ska minskas.

– Jag uttrycker mig gärna ännu tydligare om det kan underlätta skolornas arbete. Om skolor ska stängas av smittskyddsskäl så kommer det inte vara upp till skolorna. En sådan stängning ska ske på basis av beslut eller rekommendation från smittskyddsläkare eller Folkhälsomyndigheten, säger hon.

– Bara i det fall att det inte går att bedriva verksamheten för att en stor andel av personalen är frånvarande får skolans huvudman besluta om stängning.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen