Reinfeldts varning inför valet i USA

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

VÄSTERÅS. Donald Trumps svek mot kurderna i Syrien saknar motstycke, menar Fredrik Reinfeldt.

Men även om den amerikanska presidenten skulle besegras i valet nästa år, behöver det inte betyda att USA återgår till sin tidigare utrikespolitik.

Även en president från Demokraterna kan nämligen komma att sätta ”America first”, varnar den före detta statsministern.

En av gästerna på Moderaternas partistämma i Västerås är tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt. Den förre statsministern, som stängde dörren för att kommentera inrikespolitik när han avgick på valnatten 2014, håller just nu på att skriva en bok inför valet i USA nästa år.

I en intervju med Aftonbladet ger han sin syn på Donald Trumps senaste drag, att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Syrien, något som banade väg för Turkiets inmarsch i landet.

– Trump fortsätter egentligen på en inslagen väg, av att vara lynnig och oberäknelig. Att inte hålla fast vid amerikanska grundlinjer i utrikespolitiken och den världsordning som USA har burit efter andra världskriget, säger Reinfeldt.

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixström
Anna Kinberg Batra och Fredrik Reinfeldt på scen på M-kongressen.

Turkiets och president Erdogans mål har varit att trycka tillbaka kurdiska styrkorna i området, som slagits mot IS, och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar kan återvända.

”På det här klumpiga sättet”

Sedan i går råder en bräcklig vapenvila som Donald Trump har tagit åt sig äran för. Fredrik Reinfeldt säger att han inte borde vara så nöjd.

– Det är till priset av att Turkiet fick igenom alla sina förhandlingspositioner, eftersom deras uttalade mål har varit att rensa, det är inte ett trevligt ord men det är det vi talar om, den här gränszonen på kurder. De kurder som så väl har kämpat mot IS trupper och hållit över 10 000 IS-stridande som fångar.

– På många sätt får Turkiet som de vill att de ska bli. Det kan man ju ifrågasätta om det är den bästa lösningen.

Reinfeldt slår fast att USA:s svek mot kurderna är historiskt. Men han är samtidigt tydlig med att Donald Trump inte är den första amerikanska presidenten som signalerat att USA ska dra sig tillbaka.

– Det ska väl påminnas om att Obama också hade drag av detta, att gå till val på att USA inte på samma sätt ska vara närvarande och vara världspolis i Mellanöstern. Men att göra det på det här klumpiga sättet som det nu görs och att lämna gamla vänner i sticket som Trumps administration nu gör, det saknar motstycke.

Reinfeldt skriver bok om USA-valet

När USA drar sig tillbaka kliver andra aktörer in, menar han.

– Det blir snarare Putin och Ryssland som kommer att bli den dominerande kraften i Mellanöstern. På andra områden i världen där USA och Trump drar sig tillbaka, ser vi motsvarande framryckningar för kinesiska intressen. Detta blir en instabilare och osäkrare värld och vi som tror på frihetens ideal och att hålla demokratin högt ser att det trängs tillbaka till följd av Trumps beteende.

Fredrik Reinfeldt, som skriver boken om det amerikanska valet tillsammans med sin son Gustaf, säger att han är orolig att Trump ska vinna valet en gång till.

– Det är klart att den nedmontering som sker av en välfungerande världsmaktsordning som Trump ändå gör, hotar ju att bli ännu grundligare om han får fyra år till. Hans protektionism hotar världshandeln, hans lynnighet hotar stabiliteten och förutsägbarheten i utrikespolitiken.

Men även om det inte sker behöver det inte betyda att USA börjar agera på det sätt som man gjort under efterkrigstiden.

– När vi står där inför valet nästa höst ska han ställas mot någon annan. Vi vet ännu inte vem det blir. Frågan är om det är någon som är beredd att återgå till ett multilateralt tänkande, till ett större ansvarstagande för förhållanden runt om i världen och inte bara synsättet att det enda som betyder något är ”America first”.

Publicerad:

LÄS VIDARE