Ingen självkritik från Löfven efter sämsta valet

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Folkomröstningen om högerextremismen ledde till platt fall för Socialdemokraterna – som gör sitt sämsta resultat någonsin i EU-valet.

Men Stefan Löfven ser ingen anledning till självkritik.

– Det kommer alltid finnas något som kan göras annorlunda, men nej, jag känner inte det nu, säger han.

Valvakan på S-högkvarteret i Stockholm gick på några timmar från klang och jubel till mer av ett jaha, igen.

S har hittills aldrig gått framåt i ett val till Europaparlamentet. Så blev det inte nu heller. I stället backade man preliminärt till 23,6 procent, vilket var tvärt emot den framgång som den inledande vallokalsundersökningen från Svt pekade på.

Därmed klarade man inte sitt mål för valet, minst samma resultat som 2014.

”Vi håller ställningarna”

Men statsminister Stefan Löfven och toppkandidaten Heléne Fritzon var nöjda ändå.

Särskilt gladdes de åt att S trots tappet ser ut att få behålla alla sina fem mandat i Bryssel, fortsatt är största parti och att man klarat sitt kampanjmål om 500 000 väljarsamtal fram till valdagen.

– Jag hade velat ha ett bättre valresultat och att vi skulle gå framåt, men ser man på den kampanj vi har gjort så är det ett bra resultat. Vi får fem mandat och håller ställningarna, säger Löfven.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Folkomröstningen om högerextremismen ledde till platt fall för Socialdemokraterna – som gör sitt sämsta resultat någonsin i EU-valet.

Heléne Fritzon menade att partiet ”har i ryggen” att man gjort ett väldigt bra val.

– Vi har valarbetare över hela landet som har samtalat med väljare, vi har lyft de viktiga frågorna om att arbeta mot högerextremismen, vi har lyft fram värdet av fler jobb på EU-nivå och vi har stått upp för klimatutmaningen, säger hon.

Ingen självkritik

Stefan Löfven säger att han inte känner någon anledning till självkritik i dag. Men erkänner att det säkert kommer finnas något som kunde gjorts annorlunda, när man hunnit analysera resultatet djupare.

– Men nej, jag känner inte det nu.

Han menar dessutom att partiets prioriteringar har varit rätt. Mot extremism och klimatförstöring och för trygga jobb.

Under hela valrörelsen har Stefan Löfven lyft fram att valet är en folkomröstning om högerextremismen. Ändå har S huvudmotståndare Sverigedemokraterna gått kraftigt framåt.

Enligt Löfven måste man där se till resultatet i hela Europa och att de högerextrema och populistiska partierna inte gått så starkt som befarat.

”För ett öppet samhälle”

Att det uppfattats som att S gått till val på att vara emot något, extremismen, i stället för att vara för något håller han inte med om.

– Man går alltid till val på att vara för något, när vi är emot högerextremism är det för att vi är för ett öppet samhälle, ett jämlikt samhälle, ett tolerant samhälle, men då måste man också berätta vilka som står emot det och det är högerextremismen. Den gör det här i Sverige och runt om i Europa.

Både Löfven och Fritzon påpekade på valnatten att det nu bara är att kavla upp ärmarna och börja jobba för det Europa S vill se.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Socialdemokraternas valresultat i EU-valen

1995: 28,1 procent. 

1999: 26,0 procent. 

2004: 24,6 procent. 

2009: 24,4 procent. 

2014: 24,2 procent.  

2019: 23,6 (preliminärt)

Publicerad:

LÄS VIDARE