Sjöstedts besvikna samtal med Annie Lööf – efter SD-liknelsen

Vänsterledaren: Hon gick över gränsen

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

De är kända för ett högt tonläge i debatter.

Men när Annie Lööf jämförde Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna ”passerade hon gränsen”, anser Jonas Sjöstedt:

– Jag blev illa berörd.

Nu har de båda partiledarna talat ut.

Efter valet, när den besvärliga regeringsbildningen pågick, yttrade Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) att det var viktigt att varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna skulle få inflytande över politiken.

Att höra sitt parti jämföras med SD har tagit hårt på Jonas Sjöstedt (V), berättar han i en intervju med Aftonbladet.

– Det är en helt befängd jämförelse. När vi förhandlar om glasögon till barn och sommarlovsaktiviteter så skriver sverigedemokrater på nazistiska hemsidor och vräker ur sig rasistiska glåpord. Jag tycker det är helt barockt, säger han.

Nyckel till högerpolitik

Att C och L har velat jämställa partierna tror Sjöstedt har handlat om att pressa Stefan Löfven (S) i förhandlingarna om ett budgetsamarbete.

– De vet att om de även hade förhandlat med oss så hade det inte blivit några marknadshyror, attacker på arbetsrätten och borttagen värnskatt. Att blockera oss var nyckeln till att få igenom högerpolitiken.

1 av 5 | Foto: Björn Lindahl
Jonas Sjöstedt (V) var besviken på Annie Lööf (C)– efter SD-liknelsen.

Jonas Sjöstedt och Annie Lööf har haft mycket kontakt de senaste åren. De har bland annat genomfört gemensamma debatturnéer med tuffa politiska fajter och kamratlig ton däremellan.

Mot bakgrund av detta, hur har det känts att hon under hösten har jämställt er med SD?

– Hon gick över gränsen. Jag tycker inte att det var okej. Jag har arbetat mot fascism och rasism i hela mitt liv och blev illa berörd av att bli jämförd med rasister.

Pratat ut

Enligt Sjöstedt har de två partiledarna nu pratat ut om det som sagts. Han tog upp det i ett samtal öga mot öga.

Vad sa hon?

– Hon sa väl ungefär ”jag jämställer inte dig med Sverigedemokraterna, men ni står på varsin kant i svensk politik”. Jag tycker det är Annie Lööf som har en extrem ekonomisk politik.

Är det hon som är extremisten?

– Jag kallar inte henne det. Men i ekonomiska frågor är det nog så, de omfördelar till dem som redan har.

Lööf: Varandras motpoler

Annie Lööf säger att hon inte minns samtalet där Sjöstedt tog upp sin besvikelse. Men menar att de säkert har pratat även om detta, eftersom de träffas i riksdagskorridorerna varje vecka.

– Vi har pratat, han och jag, vi har en bra relation. Vi har haft fräna debatter i sju års tid, för att vi tycker olika. Det är ingen hemlighet att vi är varandras motpoler ideologiskt, säger hon.

Lööf menar att hon aldrig har jämfört V med SD.

– Däremot har jag sagt att de är ytterkantspartier. V för en socialistisk ekonomisk politik som är fjärran från min ekonomiska politik. SD är ett parti med helt andra rötter, ett ytterkantsparti på högersidan.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE