FBI: Inget olagligt i nya Clinton-mejlen

Uppdaterad 2016-11-07 | Publicerad 2016-11-06

Uppåt på börsens förhandel efter beskedet

NEW YORK/STOCKHOLM. FBI har inte hittat något brottsligt i de nya Clinton-mejl, som påträffades på den tidigare toppolitikerns Anthony Weiners dator.

Det meddelade säkerhetsbyråns chef James Comey i ett brev till kongressen på söndagen:

”Baserat på vår genomgång har vi inte ändrat de slutsatser vi uttryckte i juli”, skriver Comey.

Det var förra veckan som FBI meddelade att hittills okända mejl hade hittats, som kunde vara kopplade till utredningen av Hillary Clintons privata mejlserver. Nyheten slog ner som en bomb i den amerikanska valrörelsens slutspurt.

Det verkade länge som att granskningen av mejlen inte skulle bli klar innan valdagen. Men på söndagseftermiddagen, mindre än två dygn före vallokalerna öppnar, kom ett nytt brev från Comey till kongressen.

Där meddelar han att inga olagligheter har hittats i meddelandena:

”Baserat på vår genomgång har vi inte ändrat de slutsatser vi uttryckte i juli”, skriver FBI-chefen, och fortsätter:

”Jag är väldigt tacksam mot alla yrkesmän på FBI för att de gjort extraordinärt mycket högkvalitativt arbete på väldigt kort tid.”

Clinton-lägret jublar

Normalt sett brukar FBI inte gå ut med information som kan vara politiskt känslig i anslutning till ett val. Hillary Clinton har varit mycket kritisk till Comeys beslut att bryta mot denna traditon.

Efter söndagens besked pustar Clinton-staben ut.

”Vi har hela tiden varit övertygade om att inget skulle föranleda FBI att ändra beslutet som fattades i juli. Nu har FBI-chefen bekräftat det”, skriver Hillary Clintons pressekreterare Brian Fallon på Twitter.

Men Hillary Clinton själv har än så länge inte sagt ett ord utåt om nyheten. Staben ger beskedet att hon inte kommer att kommentera händelsen innan valet för att hon inte vill att ord kastas fram och tillbaka.

För Donald Trump är dock detta en riktig kalldush. De nya mejlen gav kraft åt hans beskrivningar av Clinton som korrupt och oärlig. Hans svar efter Comeys besked är att – återigen – beskylla systemet för att vara riggat.

– Hon kommer att utredas en lång, lång tid, för sina många brott mot vårt land, vårt folk och vår demokrati, säger han i ett tal Minnesota, utan att direkt nämna FBI-beskedet.

– Ni måste förstå, det är ett riggat system och hon är skyddad.

Upp på börsen i förhandeln

I somras rekommenderade James Comey justitiedepartementet att inte väcka åtal mot Hillary Clinton för användningen av en privat mejlserver under tiden som utrikesminister.

Med det trodde de flesta att den långvariga utredningen var avslutad. Men i samband med att FBI beslagtog en dator tillhörande Anthony Weiner, tidigare kongressledamot och gift med Clinton-rådgivaren Huma Abedin, påträffades omkring 650 000 dittills okända mejl.

FBI har kommit fram till att flera av meddelandena var skickade till eller från Clintons mejlserver. Inget av dem har dock alltså visat sig innehålla något brottsligt. I själva verket var nästan alla kopior av mejl som FBI redan hade gått igenom.

Börserna i USA tog ett glädjeskutt på beskedet. Förhandeln för aktieindexet Dow Jones Mini noterade en uppgång på drygt två procent. Det bredare S&P 500-indexet öppnade 1,2 procent plus, rapporterar CNBC News.

”FBI är Trumpland”

Under valkampanjens slutspurt har flera FBI-läckor slagit mot Hillary Clintons kampanj. Agenter har berättat för The Guardian att det finns ett utbrett hat mot Clinton bland de anställda på byrån. Denna antipati ska ha legat bakom läckorna.

– FBI är ”Trumpland”. Hillary Clinton är antikrist personifierad för många i personalen, säger en agent till tidningen.

Clintons stab har krävt en utredning av uppgifterna om att politiska åsikter påverkar FBI:s arbete.

I en intervju med NBC går Clintons kampanjordförande John Podesta till hård attack mot byråns uppgiftslämnare.

– Männen och kvinnorna inom FBI gör ett fantastiskt arbete över hela landet. Men de som läcker borde hålla käften, säger han.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid