"Det är som om en orkan drar in"

Publicerad:
Uppdaterad:

Så pusslar programledaren Sofia Wistam med tre barn och tre pappor

1 av 3 | Foto: Stefan Mattsson
Sofia Wistam busar med yngste sonen Texas, snart två år gammal. Makeup: Anna Fridh. Kläder: Privata.

Var tredje vecka drar barn-orkanen fram.

Med tre ungar i huset blir inget som man har tänkt sig - men det gör inget.

- Det häftigaste man kan göra är att skaffa barn, säger Sofia Wistam.

Hennes liv styrs helt och hållet enligt principen 1-2-3.

Siffrorna står för antal barn som finns hemma i villan på Lidingö, utanför Stockholm.

Äldste sonen Kid, 13, som hon har delad vårdnad om tillsammans med artisten Orup, varvar förälder i tvåveckorspass. Dottern Sindy, 5, som Sofia Wistam har tillsammans med finansmannen Anders Rahm, bor hos henne varannan vecka. Och sonen Texas, snart 2, är hennes och maken Magnus Wistams gemensamma son och finns hemma jämt.

-När vi går från tre barn till ett sitter jag och Magnus och tittar på varandra och undrar vad det var som hände. Det är som en orkan flyger in och sedan drar vidare, säger Sofia Wistam och skrattar.

Reste ensam med Kid

Men van hand dricker hon latte med vänster hand, matar Texas med kanelbulle med höger och pratar med mig samtidigt. Mormor Yvonne och hennes pojkvän Stig har också följt med - för att kunna rycka in som akutbarnvakt om Texas sabbar intervjun för mycket.

Det gör han inte.

Däremot åker caféets stora bullfat i golvet med en rejäl smäll och får den unga tjejen bakom disken att surt ruska på huvudet och fjortishimla med ögonen.

Den lilla fadäsen är ett av många vardagsexempel på det faktum att ett liv med småbarn i närheten alltid blir på deras villkor. Och det är inte alltid så bra för de äldre syskonen i familjen. Därför tog Sofia Wistam tidigare i år med sig äldste sonen Kid till New York och Los Angeles i tio dagar.

Ett ständigt pusslande

-Hemma gick han bara runt och svarade "mmm" på allting och var helt onåbar. Men när vi reste iväg tillsammans så lärde jag plötsligt känna honom. Och nu är Kid en helt annan människa även hemma. Jag tror att han behövde göra vuxengrejer.

Hon rekommenderar alla föräldrar med lite äldre barn att göra samma sak.

-Man behöver inte åka till USA. Det viktigaste är att man kommer iväg någonstans och får tillbringa lite tid tillsammans utan att det är på de minsta barnens villkor.

Att ha tre barn, varav två som hon har delad vårdnad om, innebär ett ständigt pusslande. Men Sofia Wistam har aldrig haft ångest över att två av hennes ungar är - för att använda hennes eget uttryck - "separationsbarn".

Har rest mycket

-Jag har en bra relation med Kids och Sindys pappor. Tydligen har jag haft bra smak när det gäller män. Sedan får man bita ihop ibland och se över svartsjuka och avundsjuka och koncentrera sig på vad som är bäst och roligast för barnet. Ska de få åka på solsemester med pappa i tre veckor? Är det bäst för dem tycker jag att det är okej, även om det betyder att jag får mindre tid med dem.

En av få saker som Sofia Wistam kan få ångest över är att barnen ska bli blasé. Att ingenting ska imponera på dem. Att ingenting ska överraska dem.

-De har rest mycket och varit med på både tv-inspelningar och turnéer. Därför är jag lite rädd att de ska bli upplevelsebortskämda, att det ska krävas något alldeles otroligt för att överraska dem, att man inte vet vad man ska ta till för att det ska kännas magiskt.

Första barnet svårast

Hennes barn har aldrig råkat illa ut för att de har en känd mamma.

Det gäller även Kid som, genom pappa Orup, har en dubbel dos.

-I perioder har det varit coolt för honom att ha kända föräldrar, men i dag är det tvärtom. Just nu får varken jag eller Orup ens närma oss skolan. Vi är det mest pinsamma som finns.

Många tonåringar skulle vilja att deras föräldrar bytte ut tränings-overallerna från Ullared mot något trendigare. Kid är tvärtom.

-Han tycker att jag ska klä mig som en kompis mamma, som ser ut som en liten dam. Så en dag skämtade jag och sa att vi skulle ut och shoppa tillsammans. Kid förstod inte att jag skojade, utan tyckte att det var jättebra.

Vill du har fler barn?

-Jag kan nog tänka mig ett fjärde, men först måste jag ladda om batterierna. Jag tycker att det bara blir lättare och lättare. I början var jag osäker och grubblade mycket på om jag gjorde rätt.

Vad vill du göra yrkesmässigt framöver?

-Nu har jag hamnat mycket i långklänning och högklackat där jag presenterar folk. Den typen av jobb känns det som om jag kan göra baklänges, i sömnen och på ett ben. Därför vore det kul att vara mer ute på fältet och komma nära folk.

Ett "Mänskligt" med Sofia Wistam kanske?

- Nja, kanske inte den typen av program. Jag skulle snarare vilja komma ut på fältet som jag gjorde när jag jobbade med reportage i "När och fjärran" eller var programledare i "Stadskampen".

Är något bestämt?

- Jag ska göra ett program i TV3 i vår, men det kan jag inte berätta mer om just nu.

Mår bra av att jobba

Du var höggravid och jobbade ända in i det sista med "Fame factory". Vad fick du för reaktioner då?

- Ingen sa något negativt direkt till mig, men det fanns säkert en del som undrade varför jag gjorde det. För mig handlade det om att jag ville slutföra ett roligt projekt. Att bara vara hemma och ha tråkigt de sista veckorna gör enbart att väntan känns längre. Jag mår bra när jag jobbar och då är jag också bättre med barnen. Är jag bara hemma så känner jag mig som Lynette i "Desperate housewives". Ibland kan jag nästan känna mig avundsjuk på dem som finner ro i att inte jobba och i stället är hemma med barnen.

Det har blivit dags för fotografering och vi reser oss upp för att gå. När vi lämnar fiket tar vi en annan väg ut - och passerar inte bullfaten.

Den sura tjejen bakom disken ser lättad ut.

Läs mer

Tidigare artiklar

Sofia om ...

Andreas Utterström

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN